Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Nutriționiștii avertizează împotriva consumului de sparanghel.

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 29 aprilie 2025, 12:00

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.

 

Această legumă este una dintre cele mai apreciate delicatese din gastronomia spaniolă, având o cerere mare atât la nivel național, cât și internațional. Nu numai pentru aroma și versatilitatea sa, ci și pentru sursa de nutrienți esențiali pe care o reprezintă pentru sănătate.

Cu toate acestea, la fel ca multe alte produse agricole, sparanghelul nu este imun la efectele pesticidelor. Din această cauză, consumul său ridică o serie de întrebări cu privire la modul în care aceste substanțe chimice ne pot afecta sănătatea.

De aici, pornește avertizarea împotriva consumului de sparanghel. În timp ce pesticidele sunt eficiente în acest sens, prezența lor în alimente, inclusiv sparanghelul, a stârnit îngrijorări din cauza riscurilor potențiale pe care le prezintă pentru sănătatea umană.

Într-un raport alarmant al Ecologiștilor în Acțiune, s-a subliniat că multe alimente proaspete, inclusiv legume precum sparanghelul, conțin reziduuri de pesticide care pot fi dăunătoare.

Potrivit Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), peste 60% din legumele pe care le consumăm conțin reziduuri de cel puțin două tipuri de pesticide.

 

                                        Ce pesticide sunt în sparanghel?

 

Deși există limite legale pentru a asigura niveluri sigure pentru consum, efectele pe termen lung ale acestei expuneri rămân o întrebare deschisă. Unele studii au legat consumul frecvent de alimente contaminate cu pesticide de probleme de sănătate, cum ar fi tulburările hormonale, cancerul și bolile neurologice.

Sparanghelul nu este străin de această problemă cu pesticidele. În timpul cultivării, în special în agricultura intensivă, sparanghelul poate fi expus la o gamă largă de substanțe chimice, cum ar fi insecticide, fungicide și erbicide.

 

Deși riscurile asociate cu pesticidele de pe sparanghel și alte alimente proaspete sunt reale, există câțiva pași pe care consumatorii îi pot lua pentru a-și reduce expunerea la aceste substanțe chimice:

 

Cumpărați produse locale și de sezon. Alegerea sparanghelului sezonier produs local poate reduce probabilitatea ca produsul să fi fost tratat cu pesticide pe perioade lungi de depozitare și transport.

Spălați și curățați sparanghelul. Deși spălarea sparanghelului poate îndepărta unele reziduuri de pesticide, decojirea acestuia poate fi și mai eficientă în reducerea expunerii.

Alegeți produse organice. Ori de câte ori este posibil, alegerea sparanghelului organic poate fi o opțiune mai sigură, deoarece aceste produse conțin mai puține pesticide și sunt cultivate folosind metode mai ecologice.

Mâncați o dietă variată. Diversificarea dietei și evitarea consumului excesiv de produse contaminate cu pesticide poate ajuta la reducerea riscurilor pentru sănătate pe termen lung.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 00:00

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani

Scafandrii arheologi au descoperit epava unei ambarcațiuni de agrement cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani în portul din Alexandria, capitala...

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani
Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii
Diverse duminică, 14 decembrie 2025, 12:00

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii

Durerea cronică la adulţi poate creşte şansele de apariţie a hipertensiunii, potrivit unui studiu publicat în revista...

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii
Diverse duminică, 14 decembrie 2025, 00:00

Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri

Bunicii noștri nu vorbeau despre sănătate mintală, dar o cultivau fără să știe, atunci când udau roșiile dimineața sau prășeau în...

Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri
Diverse sâmbătă, 13 decembrie 2025, 12:00

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol

Unele alimente şi băuturi pot avea efecte neplăcute, dacă sunt consumate pe stomacul gol, mai ales pentru persoanele cu un tract digestiv...

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol
Diverse sâmbătă, 13 decembrie 2025, 00:00

Spectacol rar: palmierii talipot înfloresc după 60 de ani

Un spectacol botanic ieșit din comun fascinează locuitorii orașului Rio de Janeiro: mai mulți palmieri talipot, plantați în urmă cu mai bine...

Spectacol rar: palmierii talipot înfloresc după 60 de ani
Diverse vineri, 12 decembrie 2025, 12:00

Usturoiul – un aliment iubit şi detestat în egală măsură

Deşi are numeroase beneficii pentru sănătate, multe persoane evită consumul său, din cauza gustului puternic şi a mirosului persistent....

Usturoiul – un aliment iubit şi detestat în egală măsură