Ascultă Radio România Cluj Live

De ce se cristalizează mierea?

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

De ce se cristalizează mierea?

Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2025, 00:00 / actualizat: 17 martie 2025, 13:37

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o consistenţă granulară sau cremoasă.

 

Cristalizarea este un proces complet natural care demonstrează autenticitatea mierii.

Mierea este un amestec complex de zaharuri, apă, enzime, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Principalele zaharuri din miere sunt fructoza şi glucoza, iar raportul dintre acestea joacă un rol esenţial în procesul de cristalizare. Fructoza este mai dulce şi mai solubilă în apă, în timp ce glucoza are tendinţa de a se cristaliza mai rapid.

Dacă mierea conţine un nivel mai ridicat de glucoză în comparaţie cu fructoza, aceasta se va cristaliza mai repede. De exemplu, mierea de floarea-soarelui şi de rapiţă conţine mai multă glucoză şi se cristalizează rapid, în timp ce mierea de salcâm, bogată în fructoză, rămâne lichidă mai mult timp.

Temperatura este unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează cristalizarea mierii. Mierea se cristalizează cel mai rapid la temperaturi cuprinse între 10°C şi 15°C, iar la temperaturi de peste 25°C, mierea rămâne lichidă. Acesta este motivul pentru care mierea păstrată la frigider se cristalizează rapid. Cristalizarea nu afectează calitatea sau valoarea nutritivă a mierii, ci doar textura acesteia. Modul de depozitare influenţează cristalizarea mierii.

Recipientele etanşe încetinesc procesul – mierea păstrată în borcane de sticlă sau recipiente bine închise se cristalizează mai lent, deoarece este mai puţin expusă la umiditate şi aer.

Expunerea la aer şi umiditate accelerează cristalizarea – umiditatea diluează soluţia de zahăr din miere, facilitând formarea cristalelor. De aceea, se recomandă păstrarea mierii într-un loc uscat şi răcoros, în recipiente bine închise.

Cel mai simplu mod de a transforma mierea cristalizată înapoi în formă lichidă este să o încălzim în baie de aburi, la o temperatură de maximum 40°C.

Astfel, toate substanţele nutritive şi enzimele benefice, sensibile la temperaturi ridicate, sunt păstrate intacte. Trebuie evitată utilizarea cuptorului cu microunde, deoarece acesta poate distruge proprietăţile benefice ale mierii.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 00:00

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!

Pianistul Igor Levit va susține joi și vineri, 24-25 aprilie, un concert unic la Londra, programat să dureze mai mult de 16 ore, cântând solo-ul...

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!
Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces
Diverse miercuri, 23 aprilie 2025, 12:00

Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces

Pentru a reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, este suficient să consumăm între unu şi şase ouă pe săptămână, susţin...

Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces
Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?
Diverse marți, 22 aprilie 2025, 12:00

Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?

Alternativele sănătoase și naturale sunt tot mai căutate, iar pudra de roșcove se remarcă prin multiplele sale beneficii și versatilitate....

Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?
Câinii fără stăpân îi vor ajuta pe deţinuţi
Diverse marți, 22 aprilie 2025, 00:00

Câinii fără stăpân îi vor ajuta pe deţinuţi

Câinii fără stăpân din adăposturi vor fi mutați temporar în centre de detenţie, unde vor fi îngrijiți de deţinuţi.   Sub...

Câinii fără stăpân îi vor ajuta pe deţinuţi
Diverse luni, 21 aprilie 2025, 12:00

Metabolismul este afectat dacă nu luăm micul dejun

O alimentaţie sănătoasă este esențială pentru menţinerea unei stări de sănătate bune. Totuşi, la fel de important este şi momentul în...

Metabolismul este afectat dacă nu luăm micul dejun
Diverse luni, 21 aprilie 2025, 11:30

S-a descoperit o nouă culoare „olo”

O echipă de oameni de știință susțin că au descoperit o nouă culoare, dar aceasta ar fi fost observată doar de cinci persoane și nu poate fi...

S-a descoperit o nouă culoare „olo”
Diverse luni, 21 aprilie 2025, 00:00

12.000 de exponate la Muzeul Jucăriilor din Nürnberg | VIDEO

Muzeul jucăriilor din Nürnberg este o adevărată incursiune în istoria și evoluția păpușilor și a jucăriilor, reflectând trecerea prin...

12.000 de exponate la Muzeul Jucăriilor din Nürnberg | VIDEO
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 13:00

Ce se cântă de Paşti în Franţa, Germania sau Anglia?

„Hristos a înviat din morţi” se cântă în fiecare biserică ortodoxă din România. Fiecare cultură are însă propria sa voce...

Ce se cântă de Paşti în Franţa, Germania sau Anglia?