Ascultă Radio România Cluj Live

Apa în care ați fiert pastele, orezul, sau cartofii nu trebuie aruncată

Nu aruncați niciodată apa în care ați gătit pastele și aceste legume: “Este un leac minune”

Apa în care ați fiert pastele, orezul, sau cartofii nu trebuie aruncată
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 7 martie 2025, 12:00

Apa în care ați fiert pastele, orezul, sau cartofii, ajunge adesea aruncată în chiuvetă. O mare greșeală, deoarece această apă este un remediu de uz casnic versatil.

 

Conține nutrienți valoroși și poate fi folosită în diverse domenii ale vieții de zi cu zi. Dacă utilizați în mod inteligent apa de gătit, economisiți nu numai resurse, ci și bani mulți.

 

Diverse utilizări ale apei în care au fiert pastele sau legumele.

 

Pastele sunt nelipsite probabil din meniul dvs. După gătire, apa de la paste nu trebuie să ajungă în scurgere. Conține amidon care se eliberează atunci când este gătit și este un excelent îngrășământ natural pentru plante. Nutrienții pe care îi conține favorizează creșterea legumelor și florilor.

Apa de la paste poate ajuta și la gătit. Dă sosurilor o consistență cremoasă și le leagă perfect.

Este utilă chiar și pentru curățarea oalelor și tigăilor. Asta, deoarece amidonul dizolvă murdăria și protejează suprafețele.

Apa tulbure rămasă după ce consumatorii gătesc orezul este, de asemenea, un leac minune subestimat. Conține vitamine și minerale care nu sunt numai bune pentru plante, ci sunt folosite și în îngrijirea pielii și a părului. Ca balsam, conferă părului strălucire și suplețe. În grădină, servește ca un îngrășământ blând care întărește plantele sensibile. Cu toate acestea, este important să folosiți apă nesărată pentru a nu dăuna plantelor.

Apa de cartofi este ideală pentru curătarea suprafetelor murdare sau îndepărtarea buruienilor din gradina. Amidonul pe care-l conține acționează ca un agent de curățare natural. Poate fi folosit și ca bază pentru supe sau sosuri, deoarece conține deja aromă și substanțe nutritive.

Apa de gătit a pastelor, orezului și cartofilor este bogată în nutrienți valoroși precum polifenoli (substanțe secundare ale plantelor). Inclusiv vitamine și minerale care sunt benefice pentru creșterea plantelor.

Studiile arată că apa din cartofi conține cantități mici de iod, care este esențial pentru plante. În timp ce apa de orez oferă seleniu, un micronutrient important.

Apa de paste este bogată în potasiu, magneziu și mangan, care susțin creșterea plantelor.

La baie, tăițeii și apa de orez pot fi folosite ca balsam natural pentru păr datorită ingredientelor lor valoroase, cum ar fi amidonul și antioxidanții. Nutrienții pe care îi conține nu numai că fac părul neted și strălucitor, dar îl și protejează de uscăciune și fragilitate. Amidonul din apa de gătit poate ajuta, de asemenea, la repararea și la întărirea stratului exterior al părului, reducând încrețirea.

Este bogată în minerale și este ideală pentru udarea plantelor. Roșiile beneficiază în special de acest îngrășământ natural pentru că au nevoie de mult calciu. Același lucru este valabil și pentru apa de fasole, pe care consumatorii o aruncă.

Poate fi folosită ca o alternativă vegană la albușurile bătute, cunoscută sub numele de aquafaba.

În bucătărie, poate fi folosită pentru a pregăti deserturi sau produse de copt.

Chiar și apa în care au fiert ouăle are beneficiile ei. Conține calciu din coji și întărește plantele din grădină.

Aruncarea apei de gătit este, prin urmare, o risipă de resurse valoroase. Fie în casă, grădină sau bucătărie – cu aceste trucuri simple de viață, vă faceți viața de zi cu zi mai durabilă. Iar, în același timp, puteți economisi șj bani.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Diverse luni, 6 octombrie 2025, 00:00

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului

Alcoolul contribuie la dezvoltarea cancerului prin mai multe mecanisme.   Etilul din băuturi poate afecta metilarea ADN-ului, proces care...

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 12:00

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?

Produsele îmbogăţite cu proteine sunt tot mai populare, dar nu înseamnă automat că sunt mai sănătoase.   Proteinele sunt esenţiale...

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Secretul unei vieți de 117 ani
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Secretul unei vieți de 117 ani

Când a murit, anul trecut la 117 ani în Spania, Maria Branyas era cea mai vârstnică persoană din lume. O analiză a genomului său a sugerat că...

Secretul unei vieți de 117 ani
Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine

Un studiu realizat în Ţările de Jos „Mosquito Magnet”, a arătat că țânțarii sunt mai interesați de cei care au băut bere,...

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 12:00

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit

Ouăle furnizează 6% din doza zilnică de vitamina D, 20% din vitamina B12 şi o cantitate considerabilă de fier.   Bogate în proteine,...

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!

Când ne gândim la cel mai murdar loc din casă, de obicei ne vine în minte vasul de toaletă, dar multe alte obiecte adună mai mulţi microbi....

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare

Mai multe fragmente de chihlimbar descoperite în regiunea pădurii amazoniene din Ecuador, care conțin un tezaur de fosile bine conservate de...

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare
Diverse vineri, 3 octombrie 2025, 13:22

Zâmbetul, oglinda emoțiilor

Deși zâmbetul este o constantă a portretelor fotografice, în istoria picturii personajele rareori sunt înfățișate zâmbind, potrivit...

Zâmbetul, oglinda emoțiilor