Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de sigure sunt alimentele congelate pe care le păstrăm ani de zile?

Este esenţial să urmaţi sfaturile de depozitare!

Cât de sigure sunt alimentele congelate pe care le păstrăm ani de zile?
Foto: Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 februarie 2025, 12:00

Alimentele congelate sunt adesea preferate pentru capacitatea lor de a fi stocate în cantităţi mari, dar există aspecte importante care nu trebuie trecute cu vederea, când vine vorba despre siguranţa acestora. Deşi congelarea ajută la prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor, depozitarea pe termen lung poate duce la deteriorarea calităţii şi, în unele cazuri, la pericole pentru sănătate.

 

Carnea şi peştele – Riscul principal legat de depozitarea pe termen lung a alimentelor congelate este legat de textura şi gustul acestora, care se pot schimba. Carnea şi peştele congelat, de exemplu, îşi pot pierde suculenţa, dacă nu sunt depozitate în condiţii adecvate. Ele pot fi păstrate în congelator pentru o perioadă de la 6 până la 12 luni, în funcţie de tipul lor.

Puiul şi carnea cu oase nu trebuie păstrate mai mult de 9 luni, în timp ce carnea dezosată poate rezista până la un an. Peştele, în special somonul sau macroul, nu trebuie păstrat mai mult de 6 luni, în timp ce peştele alb poate rămâne congelat până la 12 luni.

Fructele şi legumele – Atunci când sunt congelate, au un termen de valabilitate mai scurt. Majoritatea legumelor pot fi păstrate până la 12 luni, în timp ce fructele, precum căpşunile, afinele sau zmeura, nu trebuie păstrate mai mult de 6 luni, dacă se doreşte menţinerea prospeţimii şi gustului lor.

Produsele de panificaţie şi patiserie – Pâinea şi pizza pot fi congelate timp de aproximativ 3 luni, dar după această perioadă, îşi pot pierde textura şi pot avea un miros neplăcut.

Produsele trebuie ambalate strâns, pentru a evita pătrunderea aerului, ceea ce ar putea duce la alterarea lor.

Dezgheţarea corectă joacă, de asemenea, un rol crucial în siguranţa alimentelor congelate. Se recomandă utilizarea frigiderului pentru dezgheţare, menţinând astfel temperatura în siguranţă. Dezgheţarea la temperatura camerei nu este recomandată, deoarece poate duce la înmulţirea bacteriilor.

Congelarea rămâne o modalitate excelentă de păstrare a alimentelor pentru o perioadă lungă de timp, dar este esenţial să urmaţi sfaturile de depozitare pentru a păstra nu numai calitatea, ci şi siguranţa alimentelor. (www.dariknews.bg)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Vitamina C este vitamina inimii
Diverse sâmbătă, 22 noiembrie 2025, 12:00

Vitamina C este vitamina inimii

Cele mai recente cercetări, publicate în „Journal of the American College of Cardiology”, arată că această vitamină reduce riscul...

Vitamina C este vitamina inimii
Geantă vândută pentru 8,6 milioane de euro
Diverse sâmbătă, 22 noiembrie 2025, 00:00

Geantă vândută pentru 8,6 milioane de euro

O geantă creată special pentru regretata actriță Jane Birkin și care a devenit un simbol al modei a fost prezentată miercuri, 12 noiembrie,...

Geantă vândută pentru 8,6 milioane de euro
O nouă teorie contrazice mitul despre cauza răcelilor
Diverse vineri, 21 noiembrie 2025, 12:00

O nouă teorie contrazice mitul despre cauza răcelilor

HuffPost anunţă că un sistem imunitar slab este rareori cauza răcelilor frecvente. În majoritatea cazurilor, răcelile frecvente nu sunt cauzate...

O nouă teorie contrazice mitul despre cauza răcelilor
Idei gustoase pentru un post variat și hrănitor
Diverse vineri, 21 noiembrie 2025, 00:00

Idei gustoase pentru un post variat și hrănitor

Perioadele de post nu trebuie să fie monotone. Mulți români se confruntă cu lipsa de inspirație, rezumându-se la câteva rețete simple....

Idei gustoase pentru un post variat și hrănitor
Diverse vineri, 21 noiembrie 2025, 00:00

Cum îşi imaginau oamenii de acum un secol anul 2025

În 1925, un gazetar din Ungaria se plângea de starea trotuarelor din oraşul său. Ba mai mult, acesta a descoperit că în 1825 gazetele se...

Cum îşi imaginau oamenii de acum un secol anul 2025
Diverse joi, 20 noiembrie 2025, 12:00

Dulci, aromate şi îndrăgite – delicii naturale cu efecte surprinzătoare

Smochinele – deliciul natural cu efecte surprinzătoare asupra sănătăţii. Dulci, aromate şi îndrăgite de mulţi, smochinele nu sunt doar...

Dulci, aromate şi îndrăgite – delicii naturale cu efecte surprinzătoare
Diverse joi, 20 noiembrie 2025, 00:00

Descoperă piețele de Crăciun europene mai puțin cunoscute

Anul acesta, mai multe piețe europene sărbătoresc Crăciunul amestecând tradițiile cu unele tente moderne.   „Există ceva incontestabil...

Descoperă piețele de Crăciun europene mai puțin cunoscute
Diverse miercuri, 19 noiembrie 2025, 12:00

De ce încărunțim?

Părul alb este o manifestare a unui mecanism de apărare împotriva cancerului.   Rezultă din diferențierea celulelor stem ale foliculilor de...

De ce încărunțim?