Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de sigure sunt alimentele congelate pe care le păstrăm ani de zile?

Este esenţial să urmaţi sfaturile de depozitare!

Cât de sigure sunt alimentele congelate pe care le păstrăm ani de zile?
Foto: Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 februarie 2025, 12:00

Alimentele congelate sunt adesea preferate pentru capacitatea lor de a fi stocate în cantităţi mari, dar există aspecte importante care nu trebuie trecute cu vederea, când vine vorba despre siguranţa acestora. Deşi congelarea ajută la prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor, depozitarea pe termen lung poate duce la deteriorarea calităţii şi, în unele cazuri, la pericole pentru sănătate.

 

Carnea şi peştele – Riscul principal legat de depozitarea pe termen lung a alimentelor congelate este legat de textura şi gustul acestora, care se pot schimba. Carnea şi peştele congelat, de exemplu, îşi pot pierde suculenţa, dacă nu sunt depozitate în condiţii adecvate. Ele pot fi păstrate în congelator pentru o perioadă de la 6 până la 12 luni, în funcţie de tipul lor.

Puiul şi carnea cu oase nu trebuie păstrate mai mult de 9 luni, în timp ce carnea dezosată poate rezista până la un an. Peştele, în special somonul sau macroul, nu trebuie păstrat mai mult de 6 luni, în timp ce peştele alb poate rămâne congelat până la 12 luni.

Fructele şi legumele – Atunci când sunt congelate, au un termen de valabilitate mai scurt. Majoritatea legumelor pot fi păstrate până la 12 luni, în timp ce fructele, precum căpşunile, afinele sau zmeura, nu trebuie păstrate mai mult de 6 luni, dacă se doreşte menţinerea prospeţimii şi gustului lor.

Produsele de panificaţie şi patiserie – Pâinea şi pizza pot fi congelate timp de aproximativ 3 luni, dar după această perioadă, îşi pot pierde textura şi pot avea un miros neplăcut.

Produsele trebuie ambalate strâns, pentru a evita pătrunderea aerului, ceea ce ar putea duce la alterarea lor.

Dezgheţarea corectă joacă, de asemenea, un rol crucial în siguranţa alimentelor congelate. Se recomandă utilizarea frigiderului pentru dezgheţare, menţinând astfel temperatura în siguranţă. Dezgheţarea la temperatura camerei nu este recomandată, deoarece poate duce la înmulţirea bacteriilor.

Congelarea rămâne o modalitate excelentă de păstrare a alimentelor pentru o perioadă lungă de timp, dar este esenţial să urmaţi sfaturile de depozitare pentru a păstra nu numai calitatea, ci şi siguranţa alimentelor. (www.dariknews.bg)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 00:00

Animalele de lemn fug de schimbările climatice

Zeci de animale uriașe din lemn au străbătut 20.000 de kilometri pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.   O caravană...

Animalele de lemn fug de schimbările climatice
Diverse duminică, 17 august 2025, 12:00

Ecranele afectează inima copiilor

Un obicei practicat de milioane de oameni s-a dovedit periculos pentru sănătatea inimii.   Timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor –...

Ecranele afectează inima copiilor
Diverse duminică, 17 august 2025, 00:00

Un pomeranian face senzație online

În Canada, un urs a intrat prin efracție într-o casă — dar a dat peste un pomeranian foarte curajos.   În Vancouver, ursul s-a strecurat...

Un pomeranian face senzație online