Ascultă Radio România Cluj Live

Ştiaţi că nu francezii au descoperit şampania?

Șampania este simbolul luxului și al rafinamentului. Descoperă cine a inventat-o!

Ştiaţi că nu francezii au descoperit şampania?
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 ianuarie 2025, 12:00

E drept, ei se laudă acum cu ea, dar la baza nelipsitei băuturi a anului nou se află englezii, revoluţia industrială şi criza de energie.

 

În epoca marilor descoperiri geografice, imperiul britanic tot creştea şi creştea. Populaţia tot mai mare, conflictele militare fără sfârşit şi drumurile necesare pentru a le întreţine au epuizat însă resursele de lemn pe care le puteau oferi pădurile Marii Britanii.

Regele Jacob I a avut de-a face la începutul secolului XVII cu o adevărată criză a energiei. Lemnul tot mai puţin afecta armata şi producţia de nave, ceea ce lăsa Marea Britanie descoperită în faţa naţiunilor cu care era în conflict. În 1615, regele a decis să reducă consumul de lemn în domeniile considerate neesenţiale: o veste proastă pentru sticlarii care se foloseau la rândul lor de combustibil. Aceştia au trebuit să treacă la utilizarea cărbunelui, considerat anterior oarecum murdar şi nedemn, din care însă Marea Britanie avea rezerve foarte puţin exploatate. Prin folosirea cărbunelui puteau fi fabricate sticle mult mai rezistente, o oportunitate în contextul în care o nouă modă făcea ravagii în înalta societate: vinul îmbogăţit cu dioxid de carbon.

Vinul englezesc nu era recunoscut pentru calitatea lui. Chiar şi istoricul Tacitus a afirmat la sfârşitul secolului I: că Britania nu e potrivită pentru viţa-de-vie”. Ceea ce nu-i oprea însă pe britanici să încerce: în jurul anului 1000, în Marea Britanie erau consemnaţi 45 de producători de vin, iar numărul lor a crescut în secolele ulterioare. În secolul al XVII-lea s-a răspândit aşadar vinul cu bule de dioxid de carbon, despre a cărui producţie scria omul de ştiinţă şi filosoful Christopher Merret, într-o lucrare apărută în 1662, că se obţine adăugând vinului zahăr şi melasă.

Conform istoriei acceptate în Franţa, metoda a fost elaborată într-o mănăstire din Champagne de către călugărul Dom Pierre Perignon. Problema este însă că studiul lui Christopher Merret a fost publicat cu 6 ani înainte ca Pierre Perignon să-şi fi început munca în mănăstirea din Champagne, Merret afirmând că procedura se folosea deja de câteva decenii în Marea Britanie. Francezii au trecut mult mai târziu la folosirea cărbunelui, prin care ar fi putut confecţiona sticle mai groase şi mai rezistente. Pericolul sticlelor care explodau a fost o caracteristică a pivniţelor din Champagne până în a doua jumătate a anilor 1700.

Ce să spun: eu zic să-i lăsăm să se certe pe sticlă cât poftesc, atâta vreme cât noi avem conţinutul.

 

 

 

Andrea Nagy

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare
Diverse joi, 31 iulie 2025, 00:00

O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare

Casa Neuman, una dintre cele mai valoroase și încărcate de istorie clădiri din Arad, este scoasă din nou la vânzare pentru suma de 2,4 milioane...

O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare
Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală
Diverse miercuri, 30 iulie 2025, 18:00

Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală

O operă a celebrului pictor suprarealist Salvador Dalí a trecut neobservată timp de mai mulți ani într-o casă londoneză, potrivit ziarului...

Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală
Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani
Diverse miercuri, 30 iulie 2025, 00:00

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani

Studiul a cartografiat un întreg catalog de boli infecţioase prin analizarea ADN-ului extras din oase şi dinţi de la 1.313 indivizi care au...

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani
Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Diverse marți, 29 iulie 2025, 12:00

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde accesul la...

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Diverse marți, 29 iulie 2025, 00:00

Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu

Oferta restaurantului din provincia chineză Shanxi a devenit virală pe reţelele de socializare, însă a stârnit îngrijorări legate de...

Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu
Diverse luni, 28 iulie 2025, 10:52

Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație

Sportivul român Constantin Popovici a câștigat medalia de bronz în proba de sărituri de la mare înălțime din cadrul Campionatelor Mondiale de...

Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație
Diverse duminică, 27 iulie 2025, 00:00

Sandro Castro, nepotul lui Fidel, devine influencer de lux

Bere, dansuri și mașini de lux: „Simbolul declinului Revoluției.”   Cu peste 120.000 de urmăritori pe Instagram, Sandro Castro este un...

Sandro Castro, nepotul lui Fidel, devine influencer de lux
Diverse sâmbătă, 26 iulie 2025, 12:00

Cel mai simplu mod de a reduce riscul de AVC

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că un consum regulat de apă poate reduce riscul de accident vascular cerebral, după analiza datelor...

Cel mai simplu mod de a reduce riscul de AVC