Ascultă Radio România Cluj Live

Studiul care dezvăluie cât (nu trebuie) să bei într-o săptămână

"Fiecare pahar de alcool crește riscul de cancer"!

Studiul care dezvăluie cât (nu trebuie) să bei într-o săptămână
Foto: Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2024, 12:00

Alcoolul contribuie la șapte tipuri de cancer.

 

Experții de la Cancer Research UK (CRUK) și National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite au efectuat un studiu pentru a înțelege care sunt principalele tipuri de tumori care au legătură cu alcoolul și câte pahare putem bea pe săptămână.

Dacă citiți acest articol cu ​​un pahar în mână, vă sfătuim să îl lăsați jos și să citiți cu atenție înainte de a începe să beți din nou.

Conștientizarea publicului cu privire la legătura cauză-efect dintre alcool și cancer nu este atât de mare pe cât ar trebui să fie.

În rest, auzim adesea că un pahar de vin roșu la masă este bun pentru inimă, în timp ce un drink poate fi util pentru relaxare.

Atenție, însă, deoarece NCI raportează că un singur pahar de alcool pe zi ar crește riscul apariției diferitelor tipuri de cancer.

Chiar și dr. Therese Bevers, director medical al Centrului de Prevenire a Cancerului de la MD Anderson, avertizează:

Lucrul important de reținut este că, de fiecare dată când bei, îți crește riscul de cancer.

Potrivit Ofițerului pentru Statistică Națională, aproximativ 29,2 milioane de adulți din Marea Britanie au declarat că au consumat alcool.

Ei reprezintă 57% din populația adultă.

În fiecare an, 12.000 de britanici sunt diagnosticați cu cancer corelat cu alcoolul, care provoacă aproximativ 4.200 de decese.

Acestea sunt datele raportate de „The Sun”, care estimează că nu ar trebui să fie prea diferite proporțional cu alte părți ale lumii.

Dacă o femeie bea șapte pahare pe săptămână sau dacă un bărbat bea 14 pahare pe săptămână, riscurile încep să devină semnificative.

Potrivit dr. Therese Bevers, această diferență există deoarece alcoolul este procesat mai repede de către bărbați.

Aceste cifre, care definesc un băutor moderat, se referă la 350 ml de bere, 145 ml de vin sau un shot de băuturi spirtoase.

Riscul de a dezvolta cancer de gură este de 1,8 ori mai mare decât la cei care nu beau, având în vedere că poate avea un efect iritant asupra gurii și gâtului prin deteriorarea și inflamarea celulelor care acoperă zona, făcându-le mai susceptibile la deteriorarea cauzată de substanțe cancerigene, cum ar fi fumul de țigară.

Riscul de a dezvolta cancer laringian este de 1,4 ori mai mare decât la cei care nu consumă alcool.

Riscul de cancer esofagian este de 1,3 ori mai mare decât la cei care nu consumă alcool.

Deoarece alcoolul poate deteriora celulele care acoperă interiorul intestinului, riscul de cancer colorectal este de 1,2 ori mai mare.

În sfârșit, vorbim despre cancerul de sân: alcoolul poate crește cantitatea de estrogen din organism și riscul crește de 1,23 ori.

Bărbații care beau 15 sau mai multe băuturi pe săptămână și femeile care beau cel puțin 8 sunt cunoscuți ca mari băutori.

În aceste cazuri, riscul de a dezvolta cancer la corzile vocale este de 2,6 ori mai mare.

În ceea ce privește cancerul la gură și gât, riscul ar fi chiar de cinci ori mai mare decât în ​​cazul esofagului.

Riscul de cancer hepatic (neschimbat pentru consumatorii moderați) este de două ori mai mare decât pentru cei care nu beau, deoarece consumul de alcool pe termen lung poate provoca ciroză hepatică, care la rândul său crește riscul de cancer la ficat.

Marii consumatori de alcool au de 1,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer intestinal și rectal.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 00:00

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km

Un cod Murray a înotat pe o distanță de 860 de kilometri în unul dintre cele mai mari fluvii din Australia, o călătorie care a început în...

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km
Piersicile, super-fruct pentru sănătate
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 12:00

Piersicile, super-fruct pentru sănătate

Piersicile nu sunt doar un fruct delicios, ci şi o adevărată „comoară” naturală pentru organism.   Cu aroma lor delicată şi...

Piersicile, super-fruct pentru sănătate
Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 10:00

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens

Dimineţile devin tot mai reci, iar în interior, poate apărea condensul pe ferestre. Picăturile de apă aparent inofensive indică primul semn al...

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens
Chiar și marii regizori rămân faliți!
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 00:00

Chiar și marii regizori rămân faliți!

Chiar și marii regizori, cei mai celebri, rămân faliți. Luptându-se să supraviețuiască, după ce și-a autofinanțat cel mai recent film,...

Chiar și marii regizori rămân faliți!
Diverse sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 18:00

Cele mai populare paltoane în sezonul de iarnă 2025-2026

Toamna şi iarna 2025-2026 aduc stil, fără a renunţa la confort şi funcţionalitate, fie prin detalii precum gulerul evazat, fie prin materiale...

Cele mai populare paltoane în sezonul de iarnă 2025-2026
Diverse sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 12:00

Patru antioxidanți esențiali care încetinesc îmbătrânirea celulară

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, procesele din corp se schimbă, iar unul dintre factorii cheie ai îmbătrânirii este stresul oxidativ...

Patru antioxidanți esențiali care încetinesc îmbătrânirea celulară
Diverse sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 00:00

Cea mai populară nuanţă de manichiură în această toamnă

Lacul de unghii de culoare roşie continuă să fie cea mai populară nuanţă de manichiură în această toamnă. Oja roşie a rezistat testului...

Cea mai populară nuanţă de manichiură în această toamnă
Diverse vineri, 31 octombrie 2025, 12:00

Dovleacul, savoarea de toamnă pentru sănătate

Consumul de fructe şi legume de sezon este printre cele mai benefice lucruri pentru sănătate. Dovleacul nu este apreciat doar pentru sărbătoarea...

Dovleacul, savoarea de toamnă pentru sănătate