Ascultă Radio România Cluj Live

Alimentele ultraprocesate scad speranța de viață

Mai mult de jumătate de milion de persoane au fost monitorizate în acest studiu.

Alimentele ultraprocesate scad speranța de viață
Foto: Foto: Robin Stickel/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iulie 2024, 12:00

O dietă alimentară bazată în mare parte pe alimente ultraprocesate poate răpi ani din viaţă. Un studiu recent arată că persoanele care consumă cantităţi mai mari de alimente procesate au cu 10% mai multe şanse de deces prematur, în special din cauza bolilor de inimă şi diabetului.

 

Cu toate acestea, până în prezent, nu a fost găsită nicio legătură între alimentele ultraprocesate şi decesele cauzate de cancer, relatează HealthDay News.

Cercetătorii au analizat datele privind alimentaţia şi starea de sănătate provenite de la mai mult de jumătate de milion de persoane care au fost monitorizate, în medie, timp de 23 de ani.

Specialiştii au descoperit că băuturile răcoritoare şi alimentele precum burgerii, hotdogii şi cârnaţii au fost „cel mai puternic asociate cu riscul de mortalitate”. Chiar şi după luarea în considerare a altor factori, cum ar fi obezitatea şi fumatul, asocierea dintre alimentele ultraprocesate şi mortalitate s-a menţinut.

Un cercetător de la Institutul Naţional al Cancerului susţine că „dietele sărace în aceste alimente sunt deja recomandate pentru prevenirea bolilor şi promovarea sănătăţii”. (www.dariknews.bg)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Robin Stickel/Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?