Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai bune surse de proteine ​​

Proteinele sunt unele dintre elementele de bază ale organismului nostru. Fără ele, viața celulelor este de neconceput.

Cele mai bune surse de proteine ​​
Foto: ArtsyBeeKids/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 29 iunie 2024, 12:00

Proteinele efectuează transformări metabolice și energetice, fac parte din mușchi și oase, participă la sinteza și refacerea țesuturilor deteriorate.

 

Proteinele accelerează reacțiile biochimice din organism și sunt responsabile de nivelul nostru hormonal și de imunitate.

Dacă în alimente nu sunt suficienți carbohidrați și grăsimi (în timpul postului sau al unei diete stricte), proteinele servesc drept nutrienți de rezervă și surse de energie.

Majoritatea nutriționiștilor moderni sunt de acord că norma medie este de 50-60 g de proteine ​​pe zi.

Oamenii de știință americani au dezvoltat o formulă prin care poate fi calculată norma individuală: 0,8 g de proteine ​​la 1 kg de greutate corporală.

Nevoia de proteine ​​a organismului depinde de o serie de motive: odată cu vârsta scade, în situații stresante și dacă omul are un stil de viață activ, indiferent de vârstă, crește.

Principalele surse de proteine ​​complete, inclusiv întreaga gamă de aminoacizi esențiali, sunt carnea, peștele, fructele de mare, ouăle și laptele.

Alimentele vegetale conțin în mare parte proteine ​​incomplete; lor le lipsesc anumiți aminoacizi, cel mai frecvent lizina, metionina și triptofanul. Asta înseamnă că și ele vă vor lipsi.

Pentru a obține setul necesar de proteine, se recomandă combinarea produselor de origine animală și vegetală într-o singură masă.

De exemplu, terci de lapte (cereale și lapte); peşte cu piure (cartofi, lapte, peşte); friptură cu risotto (carne, legume şi orez) etc.

Leguminoasele, icrele de pește, nucile, brânza și alte produse lactate sunt, de asemenea, produse proteice valoroase.

Dar atenţie!

 

Deși carnea este bogată în proteine, poate fi, de asemenea, bogată în grăsimi saturate nesănătoase. Astfel, o porție de friptură conține 75% din aportul zilnic de grăsimi saturate.

Tonul (100 g) – 33 g!

Proteinele din pește sunt 93-98% digerabile, în timp ce proteinele din carne sunt 87-89%.

Spre deosebire de carne, proteinele din pește conțin cantități mari dintr-un aminoacid esențial important precum metionina.

Conținutul de proteine ​​depinde în principal de tipul de pește. În medie, este de 16%, aceasta este cantitatea de proteine ​​din cod, merluciu, crap. Tonul conține 24%.

Puiul (100 g) – 32 g!

Carnea de pui, puiul de carne și curcanul conțin proteine ​​complete, care sunt mult mai bine digerabile decât carnea de vită.

Cantitatea de grăsime din carnea de pui este destul de mare (în medie 16-18%), dar este ușor absorbită de organism, deoarece include o anumită cantitate de acizi grași nesaturați.

Soia (100 g) – 21 g!

Soia se deosebește de rudele ei leguminoase prin conținutul mai scăzut de carbohidrați, dar în același timp este mult mai bogată în proteine ​​și uleiuri, ceea ce din punct de vedere al alimentației dietetice face din soia o sursă accesibilă de nutrienți.

Conținutul de proteine ​​și calciu din aceasta este mult mai mare decât în ​​carne sau în produsele lactate naturale.

Carnea slabă de vită (100 g) – 31 g! Carnea este un produs alimentar de mare valoare, o sursa bogată de proteine ​​animale complete, care conţine toţi aminoacizii esenţiali în cantităţi semnificative şi în cele mai bune proporţii.

Cele mai bogate în proteine ​​(aproximativ 20%) sunt carnea de viţel, vită, miel, porc şi iepure.

Lintea (100 g) – 17 g! Nu conține aproape deloc grăsime, dar este o sursă excelentă de fier și proteine ​​vegetale, care sunt ușor absorbite de organism.

Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi (125 ml) – 15 g! Proteinele care compun laptele furnizează întreaga gamă de aminoacizi esențiali care nu sunt sintetizați în organism, dar trebuie adăugate la alimente.

Proteinele din lapte sunt bogate în metionină, care este importantă pentru normalizarea metabolismului colesterolului.

Laptele degresat și produsele lactate sunt produse ce folosesc tehnologii speciale.

În mod surprinzător, odată cu scăderea grăsimii din lapte, conținutul caloric al acestuia scade brusc, iar cantitatea de proteine, care sunt valoarea principală în produsele lactate, chiar crește.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani
Diverse miercuri, 30 iulie 2025, 00:00

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani

Studiul a cartografiat un întreg catalog de boli infecţioase prin analizarea ADN-ului extras din oase şi dinţi de la 1.313 indivizi care au...

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani
Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Diverse marți, 29 iulie 2025, 12:00

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde accesul la...

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu
Diverse marți, 29 iulie 2025, 00:00

Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu

Oferta restaurantului din provincia chineză Shanxi a devenit virală pe reţelele de socializare, însă a stârnit îngrijorări legate de...

Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu
Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație
Diverse luni, 28 iulie 2025, 10:52

Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație

Sportivul român Constantin Popovici a câștigat medalia de bronz în proba de sărituri de la mare înălțime din cadrul Campionatelor Mondiale de...

Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație
Diverse duminică, 27 iulie 2025, 00:00

Sandro Castro, nepotul lui Fidel, devine influencer de lux

Bere, dansuri și mașini de lux: „Simbolul declinului Revoluției.”   Cu peste 120.000 de urmăritori pe Instagram, Sandro Castro este un...

Sandro Castro, nepotul lui Fidel, devine influencer de lux
Diverse sâmbătă, 26 iulie 2025, 12:00

Cel mai simplu mod de a reduce riscul de AVC

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că un consum regulat de apă poate reduce riscul de accident vascular cerebral, după analiza datelor...

Cel mai simplu mod de a reduce riscul de AVC
Diverse sâmbătă, 26 iulie 2025, 00:00

Cea mai bună destinație după o despărțire

O inimă înfrântă nu este niciodată o situație ușoară, distractivă și nu este niciodată ceva ce am dori cuiva. Și dacă totuși se...

Cea mai bună destinație după o despărțire
Diverse vineri, 25 iulie 2025, 12:00

Cum e bine să dormim – pe stânga sau pe dreapta?

Poziţiile de somn sunt greu de schimbat peste noapte.   Unele persoane preferă să doarmă pe burtă, altele pe spate sau pe una dintre...

Cum e bine să dormim – pe stânga sau pe dreapta?