Ascultă Radio România Cluj Live

Știți în ce ordine se mănâncă alimentele la micul dejun?

Ordinea în care mâncăm alimentele este esenţială pentru sănătate

Știți în ce ordine se mănâncă alimentele la micul dejun?
Foto: palacioerick/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 22 iunie 2024, 12:00

Ritmul alert al vieţii cotidiene determină multe persoane să recurgă la gustări cu carbohidraţi, devenind un obicei pentru mulţi să mănânce orice, rapid şi fără bătăi de cap.

 

Pastele şi alimentele dulci sunt accesibile şi uşor de consumat, chiar şi mergând pe jos, în drum spre serviciu.

Dar există un motiv foarte bun pentru a ne schimba radical atitudinea faţă de micul dejun.

Deşi carbohidraţii nu sunt dăunători în esenţă, deoarece sunt o sursă majoră de energie şi ne oferă fibre utile pentru digestie şi niveluri echilibrate de colesterol, aceştia tind să provoace creşterea zahărului din sânge, mai ales dacă sunt consumaţi singuri sau în cantităţi mari.

Creşterile de glucoză din sânge apar frecvent, celulele noastre nu mai răspund la insulină.

Acesta este hormonul care semnalează celulelor să folosească glucoza pentru energie.

Când nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că cel mai probabil, avem o acumulare de zahăr în sânge sau rezistenţă la insulină.

Dezvoltarea diabetului de tip 2 este o problemă de sănătate semnificativă la nivel mondial şi, prin urmare, oamenii de ştiinţă efectuează diverse studii pentru a oferi îndrumări cu privire la modul de gestionare a afecţiunii.

Potrivit experţilor în sănătate, nu toată lumea trebuie să renunţe complet la carbohidraţi, însă ordinea în care mâncăm alimentele este esenţială.

Specialiştii ne recomandă să mâncăm întotdeauna legumele primele, pentru că în acest fel, nivelul glucozei creşte mai puţin după masă.

Atunci când mâncăm legume, le putem combina şi cu proteine, însă cel mai important lucru în acest caz este să lăsăm alimentele cu carbohidraţi pentru final.

Creşterile de glucoză provocate de carbohidraţi atunci când sunt consumaţi singuri şi în cantităţi mari ne fac să simţim în mod constant senzaţia de foame pe tot parcursul zilei.

Şi întrucât cel mai adesea mâncăm alimente cu carbohidraţi la micul dejun, este recomandat să le înlocuim cu legume, inclusiv la începutul zilei.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că, de obicei, glicemia noastră creşte mai mult după micul dejun şi nu atât de mult după prânz sau cină, deoarece stomacul nostru a rămas gol în timpul nopţii.

Pentru a fi energici şi pentru a începe ziua cu un nivel stabil de zahăr în sânge, la micul dejun, putem pregăti o omletă cu legume, de exemplu.

Dar, după cum subliniază experţii în sănătate, urmărirea ordinii în consumul de alimente din diferite grupuri nu este panaceul absolut.

Această metodă poate avea un efect benefic atunci când este combinată cu alte obiceiuri utile zilnice.

Printre acestea, se numără alimentaţia lentă şi conştientă, somnul de calitate şi activitatea fizică, practicată în mod regulat.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

2.000 de ani de vindecare cu apă termală
Diverse vineri, 1 august 2025, 00:00

2.000 de ani de vindecare cu apă termală

Stațiunea Geoagiu Băi, destinație estivală tot mai căutată de turiști.   Ştrandul, apa termală şi aerul puternic ozonat reprezintă...

2.000 de ani de vindecare cu apă termală
O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare
Diverse joi, 31 iulie 2025, 00:00

O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare

Casa Neuman, una dintre cele mai valoroase și încărcate de istorie clădiri din Arad, este scoasă din nou la vânzare pentru suma de 2,4 milioane...

O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare
Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală
Diverse miercuri, 30 iulie 2025, 18:00

Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală

O operă a celebrului pictor suprarealist Salvador Dalí a trecut neobservată timp de mai mulți ani într-o casă londoneză, potrivit ziarului...

Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală
Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani
Diverse miercuri, 30 iulie 2025, 00:00

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani

Studiul a cartografiat un întreg catalog de boli infecţioase prin analizarea ADN-ului extras din oase şi dinţi de la 1.313 indivizi care au...

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani
Diverse marți, 29 iulie 2025, 12:00

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde accesul la...

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Diverse marți, 29 iulie 2025, 00:00

Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu

Oferta restaurantului din provincia chineză Shanxi a devenit virală pe reţelele de socializare, însă a stârnit îngrijorări legate de...

Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu
Diverse luni, 28 iulie 2025, 10:52

Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație

Sportivul român Constantin Popovici a câștigat medalia de bronz în proba de sărituri de la mare înălțime din cadrul Campionatelor Mondiale de...

Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație
Diverse duminică, 27 iulie 2025, 00:00

Sandro Castro, nepotul lui Fidel, devine influencer de lux

Bere, dansuri și mașini de lux: „Simbolul declinului Revoluției.”   Cu peste 120.000 de urmăritori pe Instagram, Sandro Castro este un...

Sandro Castro, nepotul lui Fidel, devine influencer de lux