Ascultă Radio România Cluj Live

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase

Legumele au nevoie de atenţie în perioada caldă, mai ales cele care devin amare din cauza căldurii.

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase

Articol editat de cristina.rusu, 13 mai 2024, 12:00

Când vremea este caldă, toate alimentele trebuie depozitate într-un loc răcoros, deoarece bacterii periculoase se pot dezvolta în interiorul acestora.

 

Şi legumele au nevoie de atenţie în perioada caldă, mai ales cele care devin amare din cauza căldurii.

Gustul amar poate fi observat de obicei în castraveţii proaspeţi, dovlecei şi dovleac, uneori şi în pepenele galben.

Acest lucru se datorează cantităţilor excesive de cucurbitacine din aceste legume care apar atunci când sunt expuse la prea multă lumină solară şi căldură.

Consumul de legume amare trebuie evitat, deoarece cucurbitacina poate deveni otrăvitoare.

Cucurbitacina este un grup de compuşi naturali care se găsesc în dovlecei, castraveţi şi alte legume cucurbitacee, dar şi în unele ciuperci şi moluşte marine.

Cucurbitacina are un spectru larg de acţiuni biologice, inclusiv antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice, antivirale şi chiar antitumorale.

Această substanţă poate ajuta la scăderea colesterolului, tensiunii arteriale şi zahărului din sânge.

Cu toate acestea, există unele efecte secundare potenţiale ale administrării de cucurbitacină.

Efectele consumului de legume amare pot fi: diaree, greaţă, dureri de stomac, dureri de cap sau oboseală accentuată. (www.zdrave.to)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 00:00

Moarte misterioasă a elefanților de mare

Tulpina de gripă aviară H5 a ajuns pe una dintre insulele subantarctice ale Australiei.   Oamenii de știință sunt îngrijorați de o...

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 12:00

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă

Cele mai sănătoase murături sunt cele fermentate natural, cu apă şi sare, fără oţet sau gătire termică, păstrând vitaminele şi enzimele...

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 00:00

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km

Un cod Murray a înotat pe o distanță de 860 de kilometri în unul dintre cele mai mari fluvii din Australia, o călătorie care a început în...

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 12:00

Piersicile, super-fruct pentru sănătate

Piersicile nu sunt doar un fruct delicios, ci şi o adevărată „comoară” naturală pentru organism.   Cu aroma lor delicată şi...

Piersicile, super-fruct pentru sănătate