Ascultă Radio România Cluj Live

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb

Indicele glicemic (IG) este o măsură care clasifică alimentele care conțin carbohidrați în funcție de impactul acestora asupra glicemiei (nivelul zahărului din sânge) după consum.

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb

Articol editat de cristina.rusu, 12 mai 2024, 12:00

Deși nu are un gust dulce, pâinea, fie că este făcută cu făină albă sau integrală, este un aliment care conține așa-numitele zaharuri „lente”. Mai mult, indicele glicemic al baghetei ar fi la fel de mare ca cel al zahărului alb…

 

Indicele glicemic (IG) este o măsură care clasifică alimentele care conțin carbohidrați în funcție de impactul acestora asupra glicemiei (nivelul zahărului din sânge) după consum.

Ele sunt măsurate pe o scară de la 0 la 100.

Alimentele cu IG ridicat (70 și peste) provoacă o creștere rapidă a zahărului din sânge, în timp ce cele cu IG scăzut (55 sau mai puțin) beneficiază de o creștere mai treptată a zahărului din sânge.

Pentru a calcula indicele glicemic al unui aliment, efectul acestuia asupra zahărului din sânge este comparat cu cel al unui aliment de referință, în general glucoză pură sau pâine albă.

Participanții la studiu consumă astfel o cantitate fixă ​​din alimentul de referință sau alimentul de testat, iar apoi nivelul zahărului din sânge le este măsurat la intervale regulate pe o perioadă de două ore.

Aceste rezultate sunt apoi utilizate pentru a calcula IG prin compararea curbei glicemiei a alimentului testat cu cea a alimentului de referință.

De reținut că IG-ul al unui aliment poate varia în funcție de mulți factori precum compoziția sa de carbohidrați, prepararea acestuia și alte alimente consumate în același interval.

Fie că este albă sau integrală, pâinea este bogată în zaharuri considerate lente, deși acest lucru se întâmplă rar (aceste zaharuri sunt cel mai adesea asimilate rapid). Astfel, indicele glicemic al mâncării preferate a francezilor este în jur de 70, la fel cu cel al zahărului de masă.

Potrivit unui studiu efectuat pe mai multe grupuri de diabetici, făina (albă sau integrală) provoacă o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge și, prin extensie, un vârf de insulină și hipoglicemie.

Zaharurile rapide conținute în pâine au apoi efectul de a accelera îmbătrânirea, sau chiar de a declanșa diabetul și alte boli. (www.sciencepost.fr)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

A fost descoperită o dietă care ajută la ameliorarea simptomelor tahicardiei
Diverse marți, 8 iulie 2025, 12:00

A fost descoperită o dietă care ajută la ameliorarea simptomelor tahicardiei

Limitarea aportului alimentar la opt până la zece ore pe zi poate oferi o ameliorare în cazul sindromului de tahicardie posturală ortostatică...

A fost descoperită o dietă care ajută la ameliorarea simptomelor tahicardiei
Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Diverse luni, 7 iulie 2025, 12:00

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie

Combinaţia simplă de lămâie, ghimbir şi curcuma cu apă caldă consumată dimineaţa ajută la ameliorarea disconfortului articular,...

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Femeile şi bărbaţii ar trebui să mănânce diferit la micul dejun
Diverse luni, 7 iulie 2025, 12:00

Femeile şi bărbaţii ar trebui să mănânce diferit la micul dejun

Un studiu recent realizat de Universitatea Waterloo sugerează că femeile şi bărbaţii ar trebui să consume alimente diferite la micul dejun,...

Femeile şi bărbaţii ar trebui să mănânce diferit la micul dejun
Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Diverse duminică, 6 iulie 2025, 12:00

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste fructe, conform...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Diverse duminică, 6 iulie 2025, 12:00

De ce este atât de preţios dafinul?

Încă din antichitate, un arbust veşnic verde şi-a păstrat faima nu doar ca plantă aromatică, ci şi ca simbol al măreţiei şi victoriei....

De ce este atât de preţios dafinul?
Diverse duminică, 6 iulie 2025, 00:00

Luxul fals: De ce cumpărăm produse contrafăcute și ce spune asta despre noi

În ultimii ani, produsele contrafăcute – de la genţi şi încălţăminte la diverse accesorii, precum ceasuri şi ochelari de soare –...

Luxul fals: De ce cumpărăm produse contrafăcute și ce spune asta despre noi
Diverse sâmbătă, 5 iulie 2025, 12:00

Fructul de sezon, benefic pentru vedere şi hipertensiune arterială

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Aceste fructe au şi beneficii dovedite pentru sănătate, datorită...

Fructul de sezon, benefic pentru vedere şi hipertensiune arterială
Diverse sâmbătă, 5 iulie 2025, 12:00

Curcuma – planta „de aur” pentru sănătate şi longevitate

Dintre numeroasele plante folosite atât în medicina tradiţională, cât şi în cea modernă, curcuma sau turmericul se remarcă drept unul dintre...

Curcuma – planta „de aur” pentru sănătate şi longevitate