Ascultă Radio România Cluj Live

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

Fetiţele care folosesc cremele anti-îmbătrânire ale mamelor lor.

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Foto: StockSnap/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2024, 12:00

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.

 

Practic, rețelele de socializare sunt luate cu asalt de o ”armată’ de bebeluși influenceri sponsorizați care poartă machiaj și adoptă obiceiuri de îngrijire a pielii tipice adulților.

Noul fenomen social soseşte din SUA, dar a ajuns și în Italia, unde se pot vedea deja milioane de fete cu vârste între 6 și 11 ani folosind produse cosmetice și aplicând pe pielea feței zeci de produse care nu sunt potrivite pentru ele, de la seruri la produse de curățare exfoliante, sau de la măști la creme anti-îmbătrânire.

Pe imternet au devenit deja virale o serie de conținuturi cu hashtag-ul #sephorakids.

Dacă înainte fetițele își imitau mamele, folosindu-le fardurile în secret, astăzi, ele ca modele influencere și actrițe şi postează continuu conținut pe rețelele de socializare despre cum se aplică produsele de înfrumusețare pentru adulți.

Generația Alpha (cei născuți între 2010 și 2024) pare a fi cea mai dependentă de frumusețe dintre toate.

Protagoniștii acestor tutoriale nu sunt doar săpunurile și măștile cu ambalaje colorate și utilizare distractivă, ci și cosmeticele mai elaborate care, dacă sunt folosite pe o piele mai tânără, pot provoca și probleme de sănătate.

Prin popularizarea rutinei de frumusețe a mini-influencerilor, TikTok le-a făcut pe multe fete să simtă nevoia de a face parte din același grup.

În plus, conform Asociației Britanice a Dermatologilor, se pare că fetele și adolescenții adoptă rutine riguroase anti-îmbătrânire.

Riscurile pentru sănătate: preadolescenții de astăzi folosesc mai multe produse cosmetice decât semenii lor de acum zece ani, cu consecințe negative asupra sănătății pielii. Riscurile pentru sănătatea pielii sunt diferite.

Prin machiaj, pielea copiilor poate experimenta sensibilizare și iritație care, în general, nu apare la utilizarea produselor hipoalergenice.

Dermatita iritantă sau alergică poate să apară după folosirea machiajului, dar şi a produselor de ingrijire a pielii.

Pielea poate deveni roșie, umflată, cu mâncărime și peeling.

Reacțiile iritante apar din cauza efectului toxic al substanțelor chimice conținute în produsele cosmetice care nu sunt potrivite pentru pielea tânără și/sau foarte tânără.

Impactul psihologic: pe lângă riscurile pentru sănătatea pielei tinerilor, „cosmeticorexia” este îngrijorătoare şi din cauza repercusiunilor sale psihologice.

Este ceva obișnuit ca fetiţele să se joace cu machiajul, încercând să-şi imite mamele. Riscul este atunci când o fac pentru a urmări un ideal de frumusețe perfectă și de neatins, deoarece în acest caz orice defect fizic le fac să se simtă neadecvate.

Cosmeticele și pielea copiilor: cosmeticele sunt în mod normal concepute, formulate și testate luând în considerare caracteristicile pielii adulte.

În cazul, de exemplu, al unui produs anti-îmbătrânire, este clar că acesta nu este conceput pentru un public prea tânăr și, prin urmare, nu ar trebui utilizat de aceste grupe de vârstă, explică Cinzia Ventrice, expertă în științe și tehnologii cosmetologice.

Fardurile conţin multe substanţe, cele mai des implicate fiind: ​​nichelul, cobaltul, parfumurile, bergamota, conservanţii(thiomersal, parabeni, kathon, imidazolidinuree etc.).

Rutina de îngrijire a pielii a adolescenților și preadolescenţilor ar trebui să fie minimă.

Persoanele foarte tinere, trebuie să folosească doar un produs delicat de curățare prin clătire și o cremă. sau un ser potrivit pentru piele, pe lângă protecția solară.

În fața „cosmeticorexiei”, rolul adulților în general, al școlii și al familiei, este esențial pentru a educa fetele și adolescentele cu privire la importanța îngrijirii, care nu se limitează doar la machiaj ci prevede şi sănătatea fizică şi psihică. Mai ales când, avertizează psihologii, rutina de frumusețe este motivată de fricile și nesiguranța legate de imaginea corpului și de stima de sine. (www.rainews.it- 10 aprilie)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Diverse joi, 16 mai 2024, 12:00

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale

A petrece mai puțin timp stând pe scaun și mișcându-ne mai des ne ajută în reducerea tensiunii arteriale. Această soluție ar putea fi la fel...

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Apa este inamicul trombozei
Diverse miercuri, 15 mai 2024, 12:00

Apa este inamicul trombozei

Pentru a preveni riscul de coagulare a sângelui şi formarea de cheaguri, dieta alimentară trebuie corectată.   Potrivit unui nutriţionist...

Apa este inamicul trombozei
Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen
Diverse marți, 14 mai 2024, 12:00

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen

Nutriţionistul Melissa Mitri susţine că ouăle şi ardeiul iute favorizează topirea grăsimii de pe abdomen.   Expertul a enumerat cinci...

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen
Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință
Diverse luni, 13 mai 2024, 18:00

Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință

Pentru prima dată, un fragment milimetric din cortexul cerebral, cea mai avansată parte a creierului uman și a celor mai complexe funcții...

Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință
Diverse luni, 13 mai 2024, 12:00

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase

Când vremea este caldă, toate alimentele trebuie depozitate într-un loc răcoros, deoarece bacterii periculoase se pot dezvolta în interiorul...

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase
Diverse luni, 13 mai 2024, 06:00

Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant

Primul bărbat care a suferit un transplant de rinichi de porc modificat genetic, a murit la două luni după operație.   Richard...

Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant
Diverse duminică, 12 mai 2024, 15:00

Motivul pentru care Venus aproape că nu are apă

Venus este a doua cea mai apropiată planetă de Soare și într-o zi ar fi putut fi foarte asemănătoare cu a noastră, dar astăzi aproape că nu...

Motivul pentru care Venus aproape că nu are apă
Diverse duminică, 12 mai 2024, 12:00

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb

Deși nu are un gust dulce, pâinea, fie că este făcută cu făină albă sau integrală, este un aliment care conține așa-numitele zaharuri...

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb