Cu ce putem înlocui apa de gură?
Potrivit revistei PLOSOne, sucul de sfeclă roșie combate creșterea bacteriilor dăunătoare din cavitatea bucală.
Articol editat de cristina.rusu, 2 februarie 2024, 12:00
Articol editat de cristina.rusu, 2 februarie 2024, 12:00
Un compus numit nitrat de betaină din sucul de sfeclă poate opri creșterea bacteriilor dăunătoare din cavitatea bucală.
Oamenii de știință de la Universitatea de Vest a Scoției (UWS) au ajuns la această concluzie, în urma unui studiu. Rezultatele studiului au fost publicate de revista PLOS One. În cadrul acestui studiu, cercetătorii s-au axat pe studierea sănătății orale a sportivilor care sunt predispuși la dezvoltarea bolilor gingiilor, din cauza nivelurilor ridicate de consum de zahăr (mulți dintre ei folosesc geluri energizante în timpul antrenamentului, care conţin de cele mai multe ori zahăr pur).
Pentru a testa dacă sucul de sfeclă, care conține un compus numit nitrat de betaină, ar putea proteja dinții și gingiile sportivilor de efectele dăunătoare ale zahărului, oamenii de știință le-au cerut persoanelor care au luat parte la studiu să-l consume după ce au folosit geluri energizante.
Rezultatele studiului au arătat că un singur consum de suc de sfeclă creşte, pentru câteva ore, pH-ul (nivelul de aciditate) salivei produse. Acest efect a fost asociat cu o scădere a efectelor negative ale carbohidraților din gelurile energizante asupra gingiilor și dinților.
Nitrații (compuși din azot și oxigen) sunt capabili să reducă creșterea bacteriilor dăunătoare în cavitatea bucală, pentru care zahărul reprezintă un mediu nutritiv.
Apa de gură industrială are un efect similar. (www.gazeta.ru)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.