Ascultă Radio România Cluj Live

Nu aruncați cojile de banane!

Foto: alleksana/Pexels

De fiecare dată când aruncăm o coajă de banană, renunţăm şi la un supliment delicios şi hrănitor. Un studiu de anul trecut a constatat că, uscate şi măcinate în pulbere, cojile de banane sunt pot fi folosite pentru a prepara produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu mai bun, decât produsele din grâu.

Nu aruncați cojile de banane!
Foto: Foto: alleksana/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 decembrie 2023, 12:00

De fiecare dată când aruncăm o coajă de banană, renunţăm şi la un supliment delicios şi hrănitor. Un studiu de anul trecut a constatat că, uscate şi măcinate în pulbere, cojile de banane sunt pot fi folosite pentru a prepara produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu mai bun, decât produsele din grâu.

Pulberea de coji de banane, delicioasă şi hrănitoare

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că adăugarea de coji de banane pulbere în produse alimentare este benefică sănătăţii. Când produsele din experimentul lor au fost testate, consumatorii au declarat că sunt la fel de mulţumiţi de arome ca şi în cazul prăjiturilor cu zahăr. Cojile de banane aduc o porţie generoasă de minerale şi nutrienţi care luptă împotriva cancerului, mult mai multe fibre, magneziu, potasiu şi antioxidanţi. Pe de altă parte, adăugarea unei cantităţi prea mari de făină din coajă de banană a avut drept rezultat fursecuri tari de culoare maro, probabil din excesul de fibre. Dar preparaţi cu loturi cu făină care conţinea 7,5% coji de banană, textura biscuiţilor a atins un echilibru mult mai atrăgător. Ca bonus, produsele se păstrează bine timp de trei luni, la temperatura camerei. Deşi studiul a analizat doar efectele adăugării de coji de banană la biscuiţii copţi, rezultatele sugerează că ar putea fi luată în considerare şi utilizarea făinii de coajă de banană la prepararea pâinii, prăjiturilor şi pastelor.

În 2021, de exemplu, un studiu al produselor de patiserie din coajă de banană a constatat că produsul copt rezultat a avut o culoare naturală alimentară şi o valoare nutritivă crescută. Potrivit unei cercetări din 2016, înlocuirea a până la 10% din făina de grâu cu făină de coajă de banană poate îmbogăţi pâinea coaptă cu un conţinut mai mare de proteine, carbohidraţi şi grăsimi. Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opţiune sănătoasă, ci poate ajuta şi la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40% din greutatea unei banane este conţinută în coajă şi de cele mai multe ori, cojile bogate în nutrienţi sunt pur şi simplu aruncate. Desigur, cojile de banane sunt destul de inutile când sunt crude. Dar dacă sunt preparate corect, pot avea un gust foarte bun, putând chiar prelungi perioada de valabilitate a unor produse, deoarece cojile au proprietăți antioxidante şi antimicrobiene. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cojile altor fructe, cum ar fi mango, care s-a dovedit, de asemenea, că măresc proprietăţile antioxidante ale prăjiturilor şi le îmbunătăţesc gustul. (www.dariknews.bg)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: alleksana/Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 18:00

Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?

Te-ai întrebat vreodată, în timp ce îți bei cafeaua sau lucrezi liniștit la laptop, de ce câinele tău stă cu ochii țintă la tine,...

Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?
Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”
Diverse luni, 30 iunie 2025, 12:00

Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”

Un studiu amplu realizat de Universitatea Semmelweis din Budapesta, care a analizat datele a peste 2,1 milioane de participanți din 79 de cercetări...

Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”
O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 00:00

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?

Publicaţia South China Morning Post titreză: Cafeaua cu intestine de porc a devenit extrem de populară în China.   În orașul chinezesc...

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 12:00

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate

Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi...

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 00:00

Cum răcorim camera fără aer condiționat

Arhitect: „Ca să răcorești camera și să dormi mai bine când e cald, pune un prosop în spatele ventilatorului”   Odată cu sosirea...

Cum răcorim camera fără aer condiționat
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 12:00

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident

Plante precum ginseng şi ginkgo biloba sunt cunoscute şi folosite de mult timp pentru un plus de energie, claritate mentală şi protecţie...

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 00:00

Patru tendinţe dominante în materie de genţi

Vara 2025 aduce patru tendinţe dominante în materie de genţi, care combină stilul cu funcţionalitatea şi aduc un suflu nou garderobei estivale....

Patru tendinţe dominante în materie de genţi
Diverse vineri, 27 iunie 2025, 12:00

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara

Anumite alimente stimulează transpiraţia, fiind recomandată evitarea lor vara.   Acestea activează efectul termogen – în timpul...

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara