Ascultă Radio România Cluj Live

Știați că iaurtul poate neutraliza mirosul de usturoi?

Cercetările, efectuate în condiţii de laborator, cu teste prevăzute, arată că iaurtul gras previne eliberarea în aer a aproape tuturor compușilor volatili responsabili de mirosul înțepător de usturoi.

Știați că iaurtul poate neutraliza mirosul de usturoi?
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 30 septembrie 2023, 12:00 / actualizat: 30 septembrie 2023, 14:08

Iaurtul poate neutraliza mirosul de usturoi, a constatat un studiu american, citat de publicația electronică „EurekAlert”, transmite agenţia bulgară BTA.

Cercetările, efectuate în condiţii de laborator, cu teste prevăzute, arată că iaurtul gras previne eliberarea în aer a aproape tuturor compușilor volatili responsabili de mirosul înțepător de usturoi.

Oameni de știință de la Universitatea din Ohio au verificat capacitatea iaurtului și a componentelor individuale ale acestuia – apă, grăsimi și proteine ​​- pentru a face față acestei arome.

Se dovedește că grăsimile și proteinele reușesc să se descurce bine. Din acest motiv, experții sugerează că, în viitor, alimentele bogate în proteine ​​pot fi făcute special pentru a combate mirosul de usturoi.

Conţinutul ridicat de proteine este foarte actual în acest moment – ​oamenii doresc de obicei să mănânce mai mult, a spus autorul principal al studiului Cheryl Barringer de la Universitatea din statul Ohio.

Ea are experiență în identificarea alimentelor care pot gestiona mirosul de usturoi. Barringer a studiat merele, menta, salata verde și laptele, care, datorită enzimelor și grăsimilor, reuşesc să neutralizeze compușii de sulf care provoacă mirosul persistent al usturoiului crud. Rezultatele au arătat că doar iaurtul reduce cu 99% principalele substanţe volatile care provoacă mirosul puternic al usturoiului crud.

Analizate separat, componentele de grăsimi, proteine ​​și apă ale iaurtului au și un efect de neutralizare, dar primele două au avut rezultate mai bune decât apa.

Potrivit lui Cheryl Barringer, iaurturile cu aromă de fructe pot avea și ele un efect de neutralizare.

Consumul acestora ar trebui să urmeze rapid după consumul de usturoi crud.

Mereu am spus că merele trebuie mâncare imediat. Ar trebui să fie la fel cu iaurtul – trebuie să-l mâncaţi imediat după usturoi.

Studiul a fost publicat în revista „Molecules”. (www.24chasa.bg)

 

Rador Radio România

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Etichete:
Cheia, săpun cu istorie
Diverse joi, 18 decembrie 2025, 00:00

Cheia, săpun cu istorie

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Cheia, săpun cu istorie
Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 12:00

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte

Mazărea atrage tot mai mult atenţia ca un aliment accesibil şi extrem de benefic. Bogată în vitaminele A, C, K şi din grupul B, precum şi în...

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

În ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru...

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

Inspirație pentru cadourile de Crăciun

Crăciunul este o perioadă a căldurii sufleteşti, confortului şi clipelor împărtăşite cu cei dragi, dar şi un timp al dăruirii – de...

Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă