Ascultă Radio România Cluj Live

De Ziua Internaţională a berii…sus halba!

3 scopuri declarate are această zi, care toate până la urmă nu fac decât să aducă buna dispoziţie în rândul consumatorilor de bere: este un motiv de întâlnire cu prietenii-mai ales dacă suntem în compania unei blonde sau brune…beri, sunt sărbătoriţi cei care fabrică zilnic bere şi nu în ultimul rând, adună la un loc, sub aceleaşi auspicii, oameni din diverse colţuri ale lumii.

De Ziua Internaţională a berii…sus halba!

Articol editat de Carmen Sas, 5 august 2023, 06:00 / actualizat: 5 august 2023, 9:00

Suficiente motive, se pare, pentru a adopta şi noi această sărbătoare, mai ales că acum există atât de multe tipuri de bere, cu sau fără alcool, cu sau fără fructe, normală, slab alcoolizată, nonalcoolică, neagră, amară, cremă de bere, cu sau fără…pentru toate gusturile.

Evident, berea are propria istorie:

Se spune că „aurul galben” a apărut acu mai bine de 6.000 de ani, în Neolitic, când ființa umană a început să cultive propriile cereale și a învățat să o fabrice.

În Mesopotamia, crearea dar şi consumul ei erau considerate o adevărată artă.

Sumerienii aveau obiceiul de a le da tinerilor căsătoriţi bere îndulcită cu miere, pentru a le face mai frumoasă luna de miere.

În vechiul Egipt, berea era considerată un dar din partea zeului Osiris, care uitase la soare, orz amestecat cu apă sacră din Nil.

Se spune chiar că Cristofor Columb nu porneau în larg fără a urca pe vas câteva zeci de butoaie, dat fiind faptul că în lungile călătorii apa se clocea. Mulți europeni se îmbolnăveau acolo pentru că nu erau obișnuiți cu apa din Lumea Nouă iar mortalitatea a scăzut când au putut să-și fabrice băutura favorită.

În secolul al XVIII-leaenglezul Joseph Priestley a descoperit dioxidul de carbon tot datorită berii. A văzut, într-o berărie din apropierea casei sale, că existau gaze care „cădeau” pe jos în procesul de fermentație, fiind mai grele decât aerul. Tot analizându-se fermentația, s-a inventat și scara PH. Cu aceasta și-a rezolvat Carlsberg problemele pentru a măsura cu deplină exactitate nivelurile de aciditate ale băuturilor sale.

Se spune chiar că atunci când Louis Pasteur a inventat procesul de pasteurizare, încerca de fapt să afle de ce se strică berea.

Pe teritoriul Ţării Româneşti, berea are povestea ei, care începe în anul 1809, la marginea Bucureştilor, unde Johann de Gotha inaugurează prima fabrică de bere.

Iar dacă sunteţi curioşi să aflaţi de unde provine expresia „ţapi de bere„, aflaţi că este legată de renumitul berar german Bock, al cărui nume a fost tradus „ţap”, din limba germană. El este cel care care a comercializat această băutură pentru prima dată la berăria „Căpitanul”, de lângă statuia lui Gh. Lazăr.

În lume, la ora actuală există peste 20.000 de sortimente de bere, îmbuteliată în peste 150 de variante.

Şi nu în ultimul rând, ca să încheiem în ton cu voia bună pe care ne-o dă consumul moderat de bere, ştiţi ce face un bărbat care se gândeşte la viitor?

Cumpăra două lăzi de bere în loc de una!  🙂

Consumaţi cu moderaţie, bucuraţi-vă de acest aur galben împreună cu prietenii şi ridicaţi paharul sus pentru Ziua Internaţională a berii!

 

Carmen Sas

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 00:00

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?

Publicaţia South China Morning Post titreză: Cafeaua cu intestine de porc a devenit extrem de populară în China.   În orașul chinezesc...

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 12:00

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate

Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi...

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Cum răcorim camera fără aer condiționat
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 00:00

Cum răcorim camera fără aer condiționat

Arhitect: „Ca să răcorești camera și să dormi mai bine când e cald, pune un prosop în spatele ventilatorului”   Odată cu sosirea...

Cum răcorim camera fără aer condiționat
„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 12:00

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident

Plante precum ginseng şi ginkgo biloba sunt cunoscute şi folosite de mult timp pentru un plus de energie, claritate mentală şi protecţie...

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 00:00

Patru tendinţe dominante în materie de genţi

Vara 2025 aduce patru tendinţe dominante în materie de genţi, care combină stilul cu funcţionalitatea şi aduc un suflu nou garderobei estivale....

Patru tendinţe dominante în materie de genţi
Diverse vineri, 27 iunie 2025, 12:00

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara

Anumite alimente stimulează transpiraţia, fiind recomandată evitarea lor vara.   Acestea activează efectul termogen – în timpul...

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara
Diverse joi, 26 iunie 2025, 12:00

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?

Oamenii pot suporta temperaturi de peste 50°C, dacă sunt hidrataţi şi dacă mecanismele naturale de răcire a corpului funcţionează eficient....

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?
Diverse joi, 26 iunie 2025, 00:00

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon

Iată care sunt cele mai importante lucrări și sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon vara:   1. Udarea corectă și la timp...

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon