Ascultă Radio România Cluj Live

De Ziua Internaţională a berii…sus halba!

3 scopuri declarate are această zi, care toate până la urmă nu fac decât să aducă buna dispoziţie în rândul consumatorilor de bere: este un motiv de întâlnire cu prietenii-mai ales dacă suntem în compania unei blonde sau brune…beri, sunt sărbătoriţi cei care fabrică zilnic bere şi nu în ultimul rând, adună la un loc, sub aceleaşi auspicii, oameni din diverse colţuri ale lumii.

De Ziua Internaţională a berii…sus halba!

Articol editat de Carmen Sas, 5 august 2023, 06:00 / actualizat: 5 august 2023, 9:00

Suficiente motive, se pare, pentru a adopta şi noi această sărbătoare, mai ales că acum există atât de multe tipuri de bere, cu sau fără alcool, cu sau fără fructe, normală, slab alcoolizată, nonalcoolică, neagră, amară, cremă de bere, cu sau fără…pentru toate gusturile.

Evident, berea are propria istorie:

Se spune că „aurul galben” a apărut acu mai bine de 6.000 de ani, în Neolitic, când ființa umană a început să cultive propriile cereale și a învățat să o fabrice.

În Mesopotamia, crearea dar şi consumul ei erau considerate o adevărată artă.

Sumerienii aveau obiceiul de a le da tinerilor căsătoriţi bere îndulcită cu miere, pentru a le face mai frumoasă luna de miere.

În vechiul Egipt, berea era considerată un dar din partea zeului Osiris, care uitase la soare, orz amestecat cu apă sacră din Nil.

Se spune chiar că Cristofor Columb nu porneau în larg fără a urca pe vas câteva zeci de butoaie, dat fiind faptul că în lungile călătorii apa se clocea. Mulți europeni se îmbolnăveau acolo pentru că nu erau obișnuiți cu apa din Lumea Nouă iar mortalitatea a scăzut când au putut să-și fabrice băutura favorită.

În secolul al XVIII-leaenglezul Joseph Priestley a descoperit dioxidul de carbon tot datorită berii. A văzut, într-o berărie din apropierea casei sale, că existau gaze care „cădeau” pe jos în procesul de fermentație, fiind mai grele decât aerul. Tot analizându-se fermentația, s-a inventat și scara PH. Cu aceasta și-a rezolvat Carlsberg problemele pentru a măsura cu deplină exactitate nivelurile de aciditate ale băuturilor sale.

Se spune chiar că atunci când Louis Pasteur a inventat procesul de pasteurizare, încerca de fapt să afle de ce se strică berea.

Pe teritoriul Ţării Româneşti, berea are povestea ei, care începe în anul 1809, la marginea Bucureştilor, unde Johann de Gotha inaugurează prima fabrică de bere.

Iar dacă sunteţi curioşi să aflaţi de unde provine expresia „ţapi de bere„, aflaţi că este legată de renumitul berar german Bock, al cărui nume a fost tradus „ţap”, din limba germană. El este cel care care a comercializat această băutură pentru prima dată la berăria „Căpitanul”, de lângă statuia lui Gh. Lazăr.

În lume, la ora actuală există peste 20.000 de sortimente de bere, îmbuteliată în peste 150 de variante.

Şi nu în ultimul rând, ca să încheiem în ton cu voia bună pe care ne-o dă consumul moderat de bere, ştiţi ce face un bărbat care se gândeşte la viitor?

Cumpăra două lăzi de bere în loc de una!  🙂

Consumaţi cu moderaţie, bucuraţi-vă de acest aur galben împreună cu prietenii şi ridicaţi paharul sus pentru Ziua Internaţională a berii!

 

Carmen Sas

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 00:00

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame

Ryan Seacrest, prezentatorul emisiunii ‘American Idol’, a anunțat numele laureaților din 2025 în timpul ediției de duminică, 27...

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame
Diverse luni, 28 aprilie 2025, 13:33

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”

Deși nu a renegat niciodată originile italiene ale familiei sale piemonteze din partea tatălui și liguriene din partea mamei, Papa Francisc era...

Maria Elena Bergoglio, sora Papei Francisc: „Dragostea lui Jorge pentru lume era enormă”