Ascultă Radio România Cluj Live

IN BETWEEN HOMES: un spectacol pentru toate simțurile, la Clujana [AUDIO]

?? ??????? ????? propune o experiență unică pentru peisajul teatral clujean: nouă spații diferite pe care fiecare spectator le va parcurge pentru a urmări și a medita asupra migrației românilor și a efectelor pe care aceasta le are asupra celor rămași în țară. Spectacolul urmărește felul în care familiile transnaționale identifică noi modele de co-prezență și de păstrare a spațiului de siguranță, suport și intimitate, în ciuda faptului că trăiesc în mai multe lumi.

IN BETWEEN HOMES: un spectacol pentru toate simțurile, la Clujana [AUDIO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 iulie 2023, 16:34 / actualizat: 4 iulie 2023, 19:20

Pentru prima dată, halele fostei fabrici CLUJANA vor fi deschise publicului ca spațiu cultural-comunitar. Cei 1500 de metri pătrați puși la dispoziția echipei formată din peste 40 de artiști și lucrători culturali, prin parteneriatul cu Clujana și Consiliul Județean Cluj, au fost reinterpretați sub forma unei călătorii prin nouă spații performative, expoziționale sau interactive. Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca este co-producător al spectacolului IN BETWEEN HOMES.

Coordonați de Cristi Muntean și Costel Pojonie, cei din echipa tehnică de la TNC, alături de colaboratori și voluntari ai asociației Create.Act.Enjoy, au transformat hala fostei fabrici din Piața 1 Mai într-un mod neconvențional și, efectiv, spectaculos.
Astfel, demersul spectacolului IN BETWEEN HOMES dorește să reprezinte și un model de bune practici care să atragă atenția asupra importanței conservării spațiilor istorice pentru Cluj-Napoca, dar și asupra modului în care reactivarea lor culturală contribuie la starea de bine a comunității.
Despre această experiență culturală complexă a stat de vorbă Doina Borgovan cu Diana Buluga, actriță și manager cultural:

Doina Borgovan: Diana, îmi amintesc perfect la începutul acestui an vorbeam despre acest proiect internațional care îl aduce pe Joyce și pe U llyse în forma unui teatru în fața spectatorilor europeni și uite că spectacolul este gata, aproape gata și se pregătește de premieră. Și mai mult decât atât, reprezentanții sold out. Felicitări!

Diana Buluga: Mulțumim frumos! Da, cumva devine real, știi… Mai sunt așa de puține zile și wow! , chiar chiar se întâmplă. Suntem bucuroși!

Doina Borgovan: Și se întâmplă și la fabrica Clujana, iată, un spațiu neobișnuit pentru un spectacol de teatru.

Diana Buluga: Da, da, da… asta cred că e una dintre marile realizări care țin de proiectul ăsta. Ne-am dorit foarte mult să fie un spațiu în primul rând care să reușească să se combine foarte bine cu ideea artistică din spate, dar în același rând să fie un spațiu care înseamnă ceva pentru oraș. Și l-am găsit numai bine, sper tare mult ca ceea ce facem noi în luna iulie aici la Clujana, să mai dea așa de gândit oamenilor asupra posibilităților care există aici.

Doina Borgovan: Hai să vorbim efectiv despre spectacol, pentru că și spectacolul în sine este inedit pentru publicul clujean. Așa ceva încă nu s-a mai văzut.

Diana Buluga: Teatru imersiv de tip promenadă e ceva ce nu se practică la noi foarte des. E un gen de teatru care rupe bariera dintre actor și spectator, sau performer și spectatori, acordându-i celui din urmă un statut mai activ. Asta înseamnă că spectatorul poate să devină direct participant în spectacol. Asta înseamnă că distanța dintre el și performer e foarte mică. Asta înseamnă că s-ar putea ca pe parcursul spectacolului să trebuiască să acționeze într-un fel sau altul și mai înseamnă că vizăm nu doar auzul și văzul spectatorului, ci încercăm să acoperim mai multe simțuri. Iar de tip promenadă, cum se poate și intui, înseamnă că spectatorii nu vor sta locului, se vor plimba prin toată hala, prin toate cele nouă spații pe care le-am pregătit pentru ei.

Doina Borgovan: Abordați subiectul migrației, dar și al familiilor transnaționale care au învățat să-și țină legăturile de rudenie altfel.

Diana Buluga: Migrația este tema pe care noi am considerat-o relevantă în raport cu temele din capitolul 11 din Ullyse, pentru că proiectul nostru de acolo pornește, de la Ullyse a lui James Joyce și de la faptul că fiecare partener din acest proiect foarte mare a primit câte un capitol pe care să-l trateze artistic, din perspectivă contemporană. Și pentru că capitolul 11 vorbește foarte mult de distanță, de relații care nu mai funcționează, dar care la un moment dat e posibil să se reînnoade, mi s-a părut o paralelă foarte bună cea cu tema migrației la români, migrația românilor, în special, pentru că, nu știu, suntem destul de obișnuiți să ne uităm așa într-o cheie ușor negativă atunci când vorbim de români plecați în străinătate. Ori lucrurile sunt mult mai nuanțate decât atât. Toată perioada de documentare ne-a relevat foarte multe povești care, nu știu, sunt diferite, sunt inedite și care nu au legătură cu ce se comunică mainstream legat de tema asta. Și asta pentru mine e o mare bucurie, pentru că asta înseamnă că spectacolul, dincolo de neconvențional, atinge și latura educațională. Și pentru mine e un punct important în tot ce înseamnă ”create” și ce însemn eu, ca artistă.

Doina Borgovan: Tu ești capul de afiș în distribuția spectacolului. Spune-ne despre rolul tău, atât cât se poate.

Diana Buluga: Sunt cap de afiș pur accidental, pentru că distribuția e pusă în ordinea alfabetică. Rolurile pe care fiecare dintre actori le avem sunt cam de aceeași durată. Despre rolul meu ce să zic? Fac parte dintr-un cuplu care e împărțit între România și Amsterdam și practic, povestioara noastră din spectacol vorbește fix despre asta, despre cum e să fii cu cineva, să îl iubești pe celălalt, dar în același timp distanța, cel puțin deocamdată, să fie între cei doi. Spectacolul durează o oră și jumătate, la care se adaugă un timp pe care spectatorul îl decide pe care îl poate petrece în spațiul expozițional, în sala de concert, în zona de lounge. Deci poți sta și 5 ore, poți sta și doar o oră jumătate. Noi sperăm ca oamenii să rămână, pentru că și în partea expozițională am pregătit lucruri foarte, foarte frumoase. Sunt 13 povești, alături de 13 obiecte strânse din comunitate. E dacă vrei partea mea preferată din tot ceea ce am pregătit în hală sau nu neapărat preferată, că nu știu partea care mi-e cel mai aproape de suflet, pentru că sunt extraordinare poveștile și de cele mai multe ori te uiți la obiectul care expus, îți dai seama ce e obiectul, dar în momentul în care corelezi cu povestea pe care oamenii au scris-o, nu știu, te încarcă foarte mult. Sunt, din punctul meu de vedere, 13 mini-spectacole, aceste obiecte expuse.

Doina Borgovan: Și știu că ați mai căutat și voluntari, i-ați găsit?

Diana Buluga: Mai avem nevoie de voluntari, e foarte important, pentru că spectacolul e de tip promenadă, voluntarii sunt foarte importanți pentru că ei vor fi ghizii spectatorilor și atunci, în fiecare seară ne trebuie cam opt voluntari, pe lângă echipa care care suntem și avem în al 2-lea weekend câteva locuri încă vacante pentru voluntari. Deci dacă printre ascultători sunt persoane care în perioada 14-16 iulie vor să facă ceva frumos pentru comunitate, îi așteptăm cu drag să se înscrie!

Scenariul, conceptul și regia spectacolului sunt semnate de Andreea Iacob.

 

Text/audio: Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca
Reportaje miercuri, 27 martie 2024, 14:10

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și a deschis porțile pentru a 14-a oară, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.   Din...

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca
Reportaje sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe

În luna februarie a acestui an o super-echipă, își spun ei, a participat la o mobilitate extrem de productivă și interesantă în domeniul...

Cercetători români ajută la vindecarea crocodililor din Zimbabwe
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 18:34

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc

Emil Boc: Am ținut în mod special să ne vedem să vă transmitem în numele clujenilor un mesaj de mulțumire, respect și apreciere pentru...

Radio Cluj, BBC-ul României, spune primarul Emil Boc
Reportaje vineri, 22 martie 2024, 11:28

Radioul înseamnă viață

Am stat de vorbă cu o parte din colegii noștri care sunt pensionari acum, dar pentru care lucrul în radio a însemnat bucurie, prietenie, viață...

Radioul înseamnă viață
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj