Ascultă Radio România Cluj Live

Alimente şi băuturi care conţin alcool, în mod surprinzător

De la pâine şi suc de fructe la iaurt şi sos de soia, unele alimente pot avea chiar şi un conținut de alcool mai mare decât unele beri. De fapt, o singură banană poate conţine aproximativ 0,2% alcool, potrivit Abbeycare, o clinică de dezintoxicare.

Alimente şi băuturi care conţin alcool, în mod surprinzător

Articol editat de cristina.rusu, 17 mai 2023, 12:00 / actualizat: 17 mai 2023, 13:16

Bananele coapte pot avea de două ori mai mult. În mod surprinzător, burgerii în stil american sunt unele dintre cele mai încărcate alimente cu alcool, cu până la 1,28%.

Potrivit unui studiu german din 2016 publicat în Journal of Analytical Toxicology, o banană coaptă conţine până la 0,4% alcool. Studiul a mai constatat că iaurtul conţine 0,02%, o chiflă de burger – 1,28%, sucul de mere – 0,026%, sucul de portocale – 0,073% şi sosul de soia – 2% alcool.

Pâinea de grâu şi secară conţine mai puţin de 0,29%, indică un studiu din 2016 publicat în Journal of Analytical Toxicology.

Nutriţionistul dr.Duane Mellor, de la Universitatea Aston din Birmingham, susţine că în timpul procesului de creştere, pâinea are drojdie care fermentează carbohidraţii şi produce alcool, iar toate alimentele fermentate este probabil să conţină urme de alcool.

La fel, sucul de fructe poate avea etanol ascuns. Studiul din 2016 a mai constatat că sucul de struguri conţine 0,086% alcool, iar iaurtul cu cireşe – 0,02%. Orice produs sub 0,5% este considerat nealcoolic în Marea Britanie, în timp ce 1,2% este clasificat drept alcool scăzut.

Fermentarea – atunci când bacteriile sau drojdia descompun carbohidraţii în zaharuri care se transformă în acid sau alcool – este modul în care alcoolul intră în aceste produse.

De exemplu, o banană fermentează atunci când drojdia din aer reacţionează cu conţinutul de zahăr al fructului, făcându-l să fermenteze în alcool şi dioxid de carbon.

Şi sucurile de fructe sunt predispuse la fermentare din acelaşi motiv. Când sucul este lăsat într-un mediu cald, drojdia din aer transformă zaharurile din suc în alcool.

Sosul de soia este fermentat ca parte a procesului de producţie. Soia, grâul, sarea şi apa sunt combinate şi fermentate, făcând ca amidonul de grâu să se descompună în zaharuri şi să se transforme în alcool.

În timp ce mare parte din acest alcool se evaporă în timpul producției, produsul conţine încă 1,5 până la 2% alcool, ceea ce se adaugă la aroma sa. (www.dariknews.bg)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 00:00

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?

Publicaţia South China Morning Post titreză: Cafeaua cu intestine de porc a devenit extrem de populară în China.   În orașul chinezesc...

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 12:00

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate

Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi...

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Cum răcorim camera fără aer condiționat
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 00:00

Cum răcorim camera fără aer condiționat

Arhitect: „Ca să răcorești camera și să dormi mai bine când e cald, pune un prosop în spatele ventilatorului”   Odată cu sosirea...

Cum răcorim camera fără aer condiționat
„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 12:00

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident

Plante precum ginseng şi ginkgo biloba sunt cunoscute şi folosite de mult timp pentru un plus de energie, claritate mentală şi protecţie...

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 00:00

Patru tendinţe dominante în materie de genţi

Vara 2025 aduce patru tendinţe dominante în materie de genţi, care combină stilul cu funcţionalitatea şi aduc un suflu nou garderobei estivale....

Patru tendinţe dominante în materie de genţi
Diverse vineri, 27 iunie 2025, 12:00

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara

Anumite alimente stimulează transpiraţia, fiind recomandată evitarea lor vara.   Acestea activează efectul termogen – în timpul...

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara
Diverse joi, 26 iunie 2025, 12:00

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?

Oamenii pot suporta temperaturi de peste 50°C, dacă sunt hidrataţi şi dacă mecanismele naturale de răcire a corpului funcţionează eficient....

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?
Diverse joi, 26 iunie 2025, 00:00

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon

Iată care sunt cele mai importante lucrări și sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon vara:   1. Udarea corectă și la timp...

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon