Sesam deschide cartea: „Ochi de lup” de Daniel Pennac [AUDIO]
Prin ochiul lupului, romancierul ne poartă într-o dublă călătorie: una exterioară, din pădurile înghețate ale Arcticii, prin tundra canadiană și până în exotica Africă, cu secetoasa Sahară, cu savanele împânzite de animale și cu pădurile luxuriante ale zonei ecuatoriale, dar și una interioară a cunoașterii lumii înconjurătoare cu toate răutățile ei și, prin raportarea la aceasta, una a devenirii propriei ființe.
Articol editat de cristina.rusu, 12 mai 2023, 06:00 / actualizat: 12 mai 2023, 10:01
Cele două călătorii încep cu întâlnirea dintre lup și om. Din spatele gratiilor sale, Lupul Cenușiu observă băiatul ciudat care rămâne nemișcat ore în șir în fața cuștii sale, fără frică, fără indiferență sau răutate, și care îl privește, la rândul său, atât de intens, încât între ei se formează o legătură puternică.
În singurul ochi al lupului, băiatul descoperă primele amintiri ale animalului, legate de viața în extremul nord, de familia și de frații săi. O vede pe mama, Flacăra Neagră, care prin poveștile despre Om își învață puiii să rămână în siguranță, pe Vărul Cenușiu care îi avertizează la venirea vânătorilor, dar și pe sora sa, frumoasa Paietă, lupoaica cu blana de aur ale cărei gesturi necugetate i-au schimbat lupului destinul.
Aceeași privire intensă, luminoasă, îl poartă, la rândul lui, pe lup în trecutul băiatului. Fundalul întâmplărilor se schimbă radical, iar cititorul se trezește proiectat în focul unei bătălii în Africa, în care o femeie încearcă cu orice preț să salveze un bebeluș. Femeia își oferă întreaga avere unui vânzător ambulant care îl ia pe copil cu sine. Copilul crește pe drumuri alături de lacomul vânzător care nu vrea decât să profite de talentul de povetitor al băiatului. La un moment dat, acesta este vândut unui crescător de capre care îl tratează mai bine decât negustorul, dar, când copilul pierde animalele pe care le avea în grijă, bărbatul îl alungă. A treia oprire a micuțului povestitor este în Africa cea Verde unde are, în sfârșit norocul de a-și întâlni viitorii părinți adoptivi, M`ma și T`Ta Bia.
Dar ar trebui să ne oprim aici, pentru că deja v-am povestit prea multe dintre aventurile fascinantului roman al lui Pennac. Dacă vă veți opri și voi privirea în carte, veți descoperi cum și unde au reușit cei doi, omul și lupul, să se întâlnească și să șteargă diferențele dintre ei, punând bazele unei magice prietenii.
Silvana Bicăzan, profesoară de limba română, Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.