Sesam deschide cartea: „El Surdo”, de Cece Bell
Anul acesta, ZICI a adus în prim-plan benzile desenate, gen care devine tot mai popular și mai îndrăgit de cititorii din întreaga lume. Pe lângă faptul că se citesc ușor datorită firului narativ alcătuit din ilustrații clare și dialoguri dinamice, benzile desenate sunt vii, expresive și pline de umor. Mai mult, elementul-surpriză al actualelor romane grafice este modul în care reușesc să abordeze subiecte delicate și dramatice cu o autenticitate care le păstrează intactă latura comică, ba chiar o evidențiază și mai mult, făcând-o irezistibilă. O astfel de carte este și cea pe care vă recomand călduros să o citiți, dragi copii: este vorba de „El Surdo”, semnată de autoarea americană Cece Bell. Ea a ales să spună povestea vieții sale apelând la mijloacele artistice ale benzii desenate, iar pentru sensibilitatea și viziunea sa a fost recompensată cu Medalia Newbery.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 februarie 2024, 06:00 / actualizat: 16 februarie 2024, 9:45
„El Surdo” este, așadar, povestea lui Cece, o fetiță care la vârsta de numai 4 ani, în urma unui episod de meningită, își pierde iremediabil auzul. E nevoită să poarte un aparat auditiv pe care, deși atât de mică, îl simte deja stânjenitor, și nu pentru că prezența lui în sine ar incomoda-o, ci pentru că în ochii celorlalți e simbolul a ceea ce o diferențiază de ei. Totuși, nici aparatul acesta nu reușește să redea sunetele la claritatea pe care ar percepe-o urechea în mod obișnuit. Pentru a înțelege cât mai bine vorbele celor din jur, Cece trebuie să facă un exercițiu dificil, care necesită multă concentrare: trebuie să le citească pe buze. Pe lângă asta, trebuie să fie atentă la o serie de indicii vizuale, contextuale și gestuale, pentru a elimina pe cât posibil confuzia. Și mai sunt câteva greșeli pe care vorbitorii le fac tocmai în încercarea de a se face mai bine înțeleși: strigătul nu ajută deloc, iar vorbitul apăsat, cu mișcări exagerate ale buzelor, poate chiar să distorsioneze și mai mult mesajul transmis.
Pierderea auzului înseamnă pentru eroină începutul unei vieți trăite într-o bulă de singurătate. Pentru o vreme, este înscrisă într-o grupă de grădiniță frecventată de copii cu deficiențe de auz. Însă, odată cu mutarea într-un alt oraș, în locul unei școli speciale, urmează aceeași școală la care învață copiii din cartier. Și, în timp ce cu toții ascultă radioul și fredonează cântecele la modă, Cece se simte izolată pentru că, fără să vadă fețele oamenilor, cuvintele nu mai ajung până la ea și nu poate împărtăși veselia celorlalți copii. Situația se îmbunătățește după ce părinții îi cumpără un aparat auditiv super puternic: urechea fonică. Partea cea mai interesantă e faptul că urechea fonică e cuplată la un microfon pe care îl poartă învățătoarea lui Cece. Fetița e uimită și chiar amuzată de cât de bine o poate auzi, și nu doar în sala de clasă, ci oriunde s-ar afla, atâta timp cât poartă microfonul la ea. Acest privilegiu pe care nu-l mai împarte cu niciun alt copil o face pe Cece să se simtă în sfârșit mai încrezătoare, mândră de puterea ei incredibilă care nu e mai prejos de puterea unui supererou precum Batman: superauzul! Ideea de a se supranumi în secret „El Surdo” îi vine în urma vizionării unui film în care aude apelativul jignitor „surdo”, pe care îl transformă într-un nume cu rezonanță de supererou. Însă cea mai mare dorință a lui Cece este de a avea o prietenă adevărată, cineva care să o accepte așa cum e, care să nu se împiedice de aparatul ei auditiv sau să se folosească de deficiența ei pentru a-și întări egoul, ci să o prețuiască pentru felul ei de a fi. Va reuși oare Cece să descopere supercalitățile prieteniei?
Vă invit să-i citiți povestea curajoasă și înduioșătoare, pe care o puteți găsi și în ediția super specială, cu fotografii din copilăria autoarei și alte pagini inedite, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj!
Diana Pop, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.