Sesam deschide cartea: „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu
Vă mai aduceți aminte, dragi copii, cum ați învățat să citiți? Prin ce miracol au început cărțile să vă vorbească? Mai știți cum vă plăcea să vă jucați de-a cititul?
Articol editat de cristina.rusu, 29 martie 2024, 06:00
Încercați să spuneți povestea din imaginație, fascinați de ilustrațiile viu colorate. Pe lângă acestea, literele păreau doar niște semne ciudate, neinteresante și de neînțeles. Dar, oricât de tare iubeați cărțile, știați că nu vă puteați cufunda și aventura în ele până nu reușeați să le descifrați singuri codul secret.
Cu toții, copii sau adulți, creștem ca în povești atunci când citim. Așa că, dacă credeați că cei mari nu mai pot învăța nimic dintr-o carte așa-zisă pentru copii, sau că majestatea sa, cartea, are preferințe stricte cu privire la vârsta cititorului, mai gândiți-vă puțin.
Pentru a vă lămuri cât mai bine cum stau lucrurile cu cititul și pentru a redescoperi bucuria și desfătarea lecturii, vă recomand să citiți o minunată „carte a cărților”, o pledoarie fină în favoarea cărților, bibliotecilor și cititorilor : „Invizibilii”, de Ioana Părvulescu.
De la prima fereastră a cărții vă va face cu mâna Laura, spunându-vă povestea ei. Apropo, știți că nu aveți cum să-i aflați povestea decât dacă îi dați voie, la rândul vostru, să vă citească? Dar pentru asta e nevoie să aveți încă puțină răbdare. Laura urmează să termine clasa I, însă fără „lauri” de cititor. E singura din clasă care nu a învățat încă să citească. De fapt, Laurei îi plac literele. Chiar foarte mult. Și le scrie mai frumos decât oricine din clasă. Doar că, în loc să le folosească drept simboluri pentru a compune cuvinte, le vede ca pe niște desene sau tablouri. Litera A e un acoperiș, S e un șarpe, și așa mai departe. Ce vrea să spună cu adevărat cartea, sensul ei, îi scapă. Și cel mai trist e că, atâta timp cât nu poate citi, ceilalți copii se îndepărtează de ea și nu poate lega prietenii adevărate, fie ele cu cititorii sau cu personajele. Nu știe cum e să îmbrățișezi cu gândul un personaj dintr-o carte, nici că poți să te oglindești în el, să-i înțelegi trăirile, și nici că, înaintând în poveste, poți să-l ajuți să scape dintr-un necaz, pentru ca mai apoi și el să lase urma unui punct mare cât luna de pe cer pe oricare „i” al inimii tale.
Chiar de ziua ei, în care urmează să împlinească 8 ani, Laura va fi supusă unei probe: va trebui să citească, în fața clasei, o pagină de carte. Dacă nu va trece cu bine proba, părinții vor fi nevoiți să o mute la altă școală. Speranța se află la o „întorsătură” de pagină: în ajunul zilei de naștere a Laurei, în școala primară se sărbătorește „Ziua cititului”. Laura trece pragul bibliotecii în fața căreia, cu doar câteva minute în urmă, se făcuse coadă, și e uimită să descopere sala pustie – îmbrăcată de sus până jos în cărți, însă fără picior de om înăuntru, cu excepția unuia neobișnuit, apărut parcă de nicăieri: Bibliotecarul bibliotecarilor. Bătrânul înțelept îi dezvăluie Laurei un colț de mister, care îi va fi punct de plecare într-o călătorie spre centrul cărții: cine sunt invizibilii? Sunt cititorii care pătrund în lumea cu nenumărate uși, ferestre și portaluri ale cărții. Cei care nu mai sunt „pe dinafară”, ci înăuntrul cărții deschise, captivați de poveste într-atât încât timpul pare că se oprește în loc, și totuși îi schimbă în profunzime. Laura intră în lumea foșnitoare a cărților în care s-au cufundat prietenii săi, întâlnindu-i la pagina la care au ajuns. Aceasta se dovedește a fi o mică insulă de revelații pentru eroină, pentru că, în cuprinsul ei, trebuie să treacă una din probele de citire impuse de Bibliotecarul bibliorecarilor, stă de vorbă cu personaje-simbol precum Micul Prinț, Pinocchio sau Alice în Țara Minunilor, își descoperă prietenii în lumina poveștii și se descoperă pe sine. Dar oare va fi pregătită să primească drept talisman codul secret al invizibililor?
Descoperiți și voi această carte magică la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj și înarmați-vă cu codul secret al invizibililor pentru a participa la ediția 2024 a Concursului național de lectură „Bătălia Cărților” care urmează să înceapă în această primăvară, cu „Invizibilii” pe lista cărților propuse!
Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.