Ascultă Radio România Cluj Live

Yacon, superalimentul care va înlocui zahărul

Yacon/Foto: Wikipedia

Zahărul se ascunde în multe dintre mesele noastre. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să fie bogat în carbohidrați. De exemplu, a bea o singură cutie de suc este echivalent cu a înghiţi şapte cuburi de zahăr. Dar știm că un consum excesiv de zaharuri poate provoca daune semnificative sănătății noastre. Acesta este motivul pentru care se caută din ce în ce mai mult alternative sănătoase la zaharurile rafinate.

Yacon, superalimentul care va înlocui zahărul
Foto: Yacon/Foto: Wikipedia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 martie 2023, 12:00 / actualizat: 13 martie 2023, 13:39

Zahărul se ascunde în multe dintre mesele noastre. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să fie bogat în carbohidrați. De exemplu, a bea o singură cutie de suc este echivalent cu a înghiţi şapte cuburi de zahăr. Dar știm că un consum excesiv de zaharuri poate provoca daune semnificative sănătății noastre. Acesta este motivul pentru care se caută din ce în ce mai mult alternative sănătoase la zaharurile rafinate.

Printre acestea se află şi yacon, o legumă- rădăcină care nu este foarte prezentă în farfuriile noastre. Chiar dacă suntem cu toții familiarizați cu cartofii, astăzi s-ar putea să aflați că există și pere, un alt nume pentru yacon. Acest tubercul cu carne albă aproapiat de anghinare este asemănător cu un cartof alungit. Originar din America de Sud, a apărut pentru prima dată în Europa la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a înlocui cartoful, apoi a fost amenințat de dăunători. Gustul său este undeva între cel de măr și pepene verde.

Yaconul are particularitatea de a fi bogat în inulină, un zahăr indigerabil, adică nedigerat, ci degradat de flora intestinală. De asemenea, este concentrat în fructo-oligozaharide, fibre care nici nu sunt integrate de organism. Caracteristica lor? Ele oferă un gust natural dulce. Inulina și fructo-oligozaharidele găsite în yacon favorizează şi asimilarea mineralelor de către organism și întăresc sistemul imunitar. Astfel, deşi yaconul este dulce, nu are aproape niciun impact asupra glicemiei, cu alte cuvinte asupra nivelului de zahăr din sânge. Atunci când zahărul din sânge este prea mare, ca la diabeticii netratați, sănătatea este afectată pe termen lung.

Pentru a înlocui zahărul sau în orice caz a-i reduce consumul, putem opta așadar pentru sirop de yacon. Această textură se obţine dupa evaporarea sucului de pere de pământ sub vid. Favorizează concentrația de zaharuri în timp ce evacuează apa. Siropul de yacon poate fi găsit şi în magazinele bio sau pe internet. Prețul lor este de aproximativ 12 euro. Chiar dacă acest sirop seamănă cu cel de agave, se dovedește a fi și mai puțin caloric. Siropul de yacon are un indice glicemic scăzut și o anumită bogăție în minerale. Conţinutul său mare de fibre poate duce la tulburări digestive şi este indicat să fie consumat cu moderaţie. (www.lesoir.be)

 

RADOR

Foto: Wikipedia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 18:00

Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?

Te-ai întrebat vreodată, în timp ce îți bei cafeaua sau lucrezi liniștit la laptop, de ce câinele tău stă cu ochii țintă la tine,...

Ce înseamnă când câinele te urmărește mereu peste tot?
Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”
Diverse luni, 30 iunie 2025, 12:00

Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”

Un studiu amplu realizat de Universitatea Semmelweis din Budapesta, care a analizat datele a peste 2,1 milioane de participanți din 79 de cercetări...

Studiu: Somnul necorespunzător „ucide lent”
O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 00:00

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?

Publicaţia South China Morning Post titreză: Cafeaua cu intestine de porc a devenit extrem de populară în China.   În orașul chinezesc...

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 12:00

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate

Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi...

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 00:00

Cum răcorim camera fără aer condiționat

Arhitect: „Ca să răcorești camera și să dormi mai bine când e cald, pune un prosop în spatele ventilatorului”   Odată cu sosirea...

Cum răcorim camera fără aer condiționat
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 12:00

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident

Plante precum ginseng şi ginkgo biloba sunt cunoscute şi folosite de mult timp pentru un plus de energie, claritate mentală şi protecţie...

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 00:00

Patru tendinţe dominante în materie de genţi

Vara 2025 aduce patru tendinţe dominante în materie de genţi, care combină stilul cu funcţionalitatea şi aduc un suflu nou garderobei estivale....

Patru tendinţe dominante în materie de genţi
Diverse vineri, 27 iunie 2025, 12:00

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara

Anumite alimente stimulează transpiraţia, fiind recomandată evitarea lor vara.   Acestea activează efectul termogen – în timpul...

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara