Ascultă Radio România Cluj Live

O universitate își va produce propria bere, ciocolată și pâine

Aceste instalații fac parte din noua fabrică pilot de alimente de fermentaţie „Fermented Food Pilot Plant”. Aceasta presupune o investiție de trei milioane de euro, a spus universitatea într-un comunicat de presă.

O universitate își va produce propria bere, ciocolată și pâine
Foto: Foto: Vrije Universiteit Brussel

Articol editat de cristina.rusu, 5 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 5 februarie 2023, 8:06

Vrije Universiteit Brussel (VUB) a instalat o microbraserie, o microbrutărie și o microciocolaterie în campusul său din Etterbeek.

Aceste instalații fac parte din noua fabrică pilot de alimente de fermentaţie „Fermented Food Pilot Plant”. Aceasta presupune o investiție de trei milioane de euro, a spus universitatea într-un comunicat de presă.

În unitatea de panificație, cercetările se vor concentra pe pâinea cu aluat. O pâine VUB ar trebui să vadă și ea lumina zilei. Echipamentul este disponibil și pentru întregul sector. Profesioniștii își pot dezvolta procesul specific de fermentație acolo în condiții apropiate de acelea ale unui laborator.

Berea care va fi fabricată la fața locului va fi una de tip acru (sour). Cercetările au început în 2010 în urma atracției generate de lambicul belgian în lume. Cercetătorii VUB vor încerca să dezvolte o bere acidă fără a o odihni în butoaie de stejar.

În ceea ce privește microciocolateria, va fi vorba de observarea efectelor fermentației boabelor de cacao asupra ciocolatei ca produs finit. Toate echipamentele sunt dotate cu cele mai moderne tehnologii.

Sondele din dispozitive vor transmite în special datele unui supercomputer pentru a putea analiza toate procesele.

 

RADOR

Foto: Vrije Universiteit Brussel

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Etichete:
Vitamina D, „soarele” din corpul tău
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 12:00

Vitamina D, „soarele” din corpul tău

Vitamina D, numită şi „vitamina soarelui”, este esenţială pentru sănătatea oaselor, imunitate, funcţia musculară şi starea...

Vitamina D, „soarele” din corpul tău
A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 10:51

A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume

Actorul britanic Jonathan Bailey a fost desemnat cel mai sexy bărbat din lume în 2025, potrivit unui clasament întocmit de revista People....

A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume
Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 00:00

Moarte misterioasă a elefanților de mare

Tulpina de gripă aviară H5 a ajuns pe una dintre insulele subantarctice ale Australiei.   Oamenii de știință sunt îngrijorați de o...

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 12:00

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă

Cele mai sănătoase murături sunt cele fermentate natural, cu apă şi sare, fără oţet sau gătire termică, păstrând vitaminele şi enzimele...

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă