Ascultă Radio România Cluj Live

Ce are parizerul cu Parisul?

 

Ce are parizerul cu Parisul?

Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 27 februarie 2023, 15:58

Interesant e că produsul există în multe ţări, deşi numele diferă: americanii îi spun salam bolognez, în Germania e extrawurst sau lyoner, în timp ce la austrieci e ca la noi, parizer. Cine caută răspunsul pe internet va găsi tot felul de teorii, în mare parte neverificate. S-a spus de pildă că a fost inventat de un pilot francez (ce treabă o fi avut cu mezelurile, nimeni nu mai ştie). S-a mai spus şi că în general salamurile au apărut pentru prima oară în Franţa medievală, iar când s-au răspândit şi la noi, măcelarii au ales numele de parizer pentru a-şi face produsul să sune la modă; ceea ce e plauzibil, deşi veridicitatea rămâne ascunsă în negurile timpurilor dinaintea internetului.

 

Documente ungureşti din secolul 19 pomenesc deja de pariserwurst, iar în ziarele vremii s-au găsit referiri la măcelari care vindeau cârnaţi parizieni, ceea ce demonstrează că denumirea se răspândise deja.

O revoluţie a alimentaţiei a avut loc în secolul 19: magazinele mixte s-au transformat în magazine specializate, micile măcelării s-au dezvoltat în fabrici de mezeluri şi clienţii puteau găsi deja produse italieneşti, germane sau franceze. Probabil că parizerul a sosit la noi pe aripile influenţelor germane. În mintea oamenilor însă, orice era nou şi cool venea de la Paris şi oricine voia să fie educat şi cool pleca la Paris; probabil de aceea mezelurile noi au fost asociate cu capitala franceză.

În orice caz, un ziar umoristic din Ungaria apărut în 1880 deplângea faptul că încet-încet toate devin pariziene, până şi cârnaţii. Se întâmplă des ca mezelurile să fie denumite după oraşe: gândiţi-vă numai la şunca de Praga şi la salamul Napoli, aşa că nu trebuie să ne mire că un produs poartă tocmai numele capitalei franceze.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Vitamina D, „soarele” din corpul tău
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 12:00

Vitamina D, „soarele” din corpul tău

Vitamina D, numită şi „vitamina soarelui”, este esenţială pentru sănătatea oaselor, imunitate, funcţia musculară şi starea...

Vitamina D, „soarele” din corpul tău
A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 10:51

A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume

Actorul britanic Jonathan Bailey a fost desemnat cel mai sexy bărbat din lume în 2025, potrivit unui clasament întocmit de revista People....

A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume
Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 00:00

Moarte misterioasă a elefanților de mare

Tulpina de gripă aviară H5 a ajuns pe una dintre insulele subantarctice ale Australiei.   Oamenii de știință sunt îngrijorați de o...

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 12:00

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă

Cele mai sănătoase murături sunt cele fermentate natural, cu apă şi sare, fără oţet sau gătire termică, păstrând vitaminele şi enzimele...

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă