Radio Cluj…la modă: Istoria e la modă – Podoabele timpului (I) [FOTO]
Înscriindu-se în linia consacrată deja, de ceva vreme, de a familiariza publicul clujean cu patrimoniul existent al muzeului, într-un mod accesibil și neconvențional, expoziția pe care o puteți vedea luna aceasta, la Mall, în galeria din partea dreaptă de la etaj, va fi garantat, o bucurie vizuală, și deopotrivă o mare surpriză.
Articol editat de cristina.rusu, 5 mai 2022, 06:00 / actualizat: 5 mai 2022, 8:55
Poate că ideea unei expoziții într-un spațiu comercial, fie el și de anvergură cum este un mall, ar putea părea ciudată unora, dar, așa cum ne asigură doamna Geanina Simion, șefa secției Educație Muzeală și Relații Publice, este cum nu se poate mai nimerită, în condițiile în care un spațiu de acest gen își depășește condiția primară, dorind să ofere publicului petrecerea unui timp liber calitativ superior.
Expoziția intitulată Podoabele timpului, partea II-O istorie a modei din Transilvania este o continuare firească și așteptată a primei părți – Podoabele timpului- 7000 de ani de bijuterii din Transilvania, eveniment care s-a desfășurat pe parcursul lunii aprilie.
O istorie a modei din Transilvania o puteți vedea pe parcursul întregii luni mai în spațiul mai sus amintit.
O specificare este necesară: ceea ce veți vedea nu sunt exponatele propriu-zise, pentru că acestea nu pot fi expuse în spații neomologate, așa cum ne-a precizat și doamna Geanina Simion.
Orice piesă cu valoare istorică are nevoie de anumite condiții de expunere și prezervare, iar expoziția desfășurată fotografic, cu detalii supradimensionate ale exponatelor și cu explicații de specialitate, se constituie ca un fel de drum inițiatic pentru un iubitor al costumului.
Expoziția reunește piese spectaculoase din colecția muzeului, iar prin selecția propusă ilustrează mai multe perioade istorice și felul în care moda a evoluat de-a lungul timpului.
Așa cum ni se explică în panoul de întâmpinare, vom vedea rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur și de argint, care au revenit la viață cu ajutorul specialiștilor restauratori, piese recuperate din săpături arheologice, extrem de fine și de fragile, dar și vestimentație masculină- dolmanul lui Gheorghe Banffy sau fracul academicianului Constantin Daicoviciu.
Un lucru aparte, pe care puțini îl mai cunosc în ziua de azi, este faptul că în vremurile trecute o haină deosebită ca lucrătură și calitate a materialului costa o avere, de aceea nu mulți erau cei care își permiteau un asemenea lux- să plătească pe o piesă de vestimentație, fie ea chiar excepțională, echivalentul unei sume cu care se putea cumpăra o casă.
Transilvănenii nu erau cu nimic mai prejos ca gusturi și pretenții decât restul Europei, aspect sesizabil din calitatea exponatelor și execuția lor. Schimburile comerciale favorizau accesul la materiale de înaltă ținută, la fel cum se întâmpla și-n celelalte provincii românești.
Piese de vestimentație feminină, cum este rochia datată la finele secolul XVIII, prevăzută cu un corset, plastron și fustă, realizată din mătase cu broșeuri din fir de mătase policromă și fir metalic reprezintă doar un mic fragment din colecția vestimentară de excepție care poate fi vizionată în cadrul expoziției.
Poveștile care stau în spatele veșmintelor nu sunt cu nimic mai puțin fascinante și vom reveni asupra lor săptămâna viitoare, dar până atunci vă invit să urmați cartea de vizită întinsă nouă de Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și să vedeți expoziția găzduită de Iulius Mall.
Călina Langa, fashion designer
Foto: Francisc Sandor/Sergiu Odenie/Călina Langa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.