Radio Cluj… la modă: Eco Couture. Reinventarea pălăriei
Expoziția a fost organizată de Fundația Doina Levintza și ține până în data de 16 martie. Un pretext cât se poate de reușit de a invita doamnele, cele sărbătorite pe parcursul lunii martie, de a o vedea.
7 martie 2024, 06:00 / actualizat: 3 aprilie 2024, 14:29Câte capete atâtea povești, dar și pălării – este o frază care, în acest caz se potrivește de minune, pentru că fiecare pălărie deține o poveste ticluită bine în spatele creației sale.
De la resturile de croitorie ale bunicii folosite de tânărul Andres Enache în creația sa Amethyst Memories, la cofraje de ouă vopsite și recontextualizate în creația Fire Dragon de Irina-Maria Constantinescu, sau la tehnica quiling – hârtie răsucită cu care se crează diferite forme decorative – folosită de Diana Părăian la creația sa Triunghiul Bermudelor, experimentul și-a spus cuvântul.
Dar nu doar experimentul pentru că, de fapt, orice lucru aparent netrebuincios poate fi convertit într-un artefact reușit al cărui origine inițială este ascunsă într-o estetică și funcționalitate aparte. Pălăriile cu iz de anii ‘20 ale Csillei Manolatos cu tehnica împâslirii lânei netoarse, inteligent concepute și executate, perfect purtabile și dezirabile, realizate fără nici o cusătură deoarece feltingul- denumire sub care este cunoscută această tehnică- permite modelarea obiectului după orice formă dorită. Într-una dintre creațiile sale intitulată Umbrelă verde, a fost prins și transformat un sac de gunoi, construcție ingenioasă ce îmbină materia naturală cu cea artificială.
N-au lipsit nici profesioniștii domeniului – Decorina Hats by Corina Leca, cu niște creații speciale în care tușa de umor și ironie fină șade bine spiritului și capului menit să le poarte, într-o manieră asemănătoare modului suprarealist în care Elsa Schiaparelli își gândea, la rândul său creațiile, dacă este să medităm la pălăria pantof, cea devenită celebră.
Tradiția nu a fost nici ea trecută cu vederea. Pălăria gătită din Mândra, din Țara Făgărașului are povestea ei fascinată așa cum ni s-a precizat la fața locului. O pălărie de paie cu care odinioară, femeile mergeau la câmp decorând-o cu o panglică, s-a metamorfozat ulterior într-o pălărie gătită- cu care acestea participau la sărbători. Pălăria gătită era decorată pe bor cu mătase de plapumă, în tehnica cu zbârciogi. Ulterior acest element din port a început să se piardă. dar cei din Comunitatea Atelierului Șezătoarea de pe lângă Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, Țara Făgărașului s-au ocupat cu resuscitarea acestuia.
Așa cum spunea Angelica Dumitrescu, unul dintre artiștii expozanți, că a învățat de la doamna Doina Levintza să nu arunce nici un petec de material – căci poate fi folosit la ceva (și o știm cu toții din minunatele sale creații cu broderii patchwork care au făcut istorie în moda românească) resursele folosite în crearea exponatelor au fost multiple, diverse și neașteptate, contribuind la exprimarea creativității fiecăruia, așa cum, la final, a accentuat Doina Levintza.
Creativitatea este importantă deoarece stimulează gândirea și explorarea de noi teritorii, nemaiîncercate. De altfel apelul pentru creație nu s-a adresat doar celor cu studii de specialitate, așa cum s-ar putea crede și nici unor segmente de vârstă specifice. Un exercițiu liber, al creativității care va avea un nou subiect peste două luni-bijuteriile.
Pălăria reinventată, subiectul prim-planului galeriei a beneficiat de planul secund, de data aceasta, al costumelor de teatru al creatoarei, maiestuoase, care au potențat contrastant și binevenit creațiile expuse.
Artiștii care expun sunt următorii: Iulia Anton, Diana Boldeanu, Irina -Maria Constantinescu, Decorina Hats, Angelica Dumitrescu, Andres Enache, Valentina Epure, Sabina Georgescu, Alexandra Iuliana Iancu, Călina Langa, Csilla Manolatos, Diana Părăian, Comunitatea din Atelierul Sezătoarea de la muzeul de Pânze și Povești, Mândra Țara Făgărașului,
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.