Radio Cluj…la modă: Piese cheie din garderobă – rochia de cocktail
Una dintre piesele esențiale în garderoba feminină este rochia de cocktail.
28 martie 2024, 06:00 / actualizat: 28 martie 2024, 14:41Chiar dacă acum nu se mai numește așa, deoarece momentul precis pentru care a fost lansată, nu mai există așa cum se revela el în perioada istorică a anilor ‘20, rochia își continuă existența și după un secol, servind multor altor evenimente și îmbrăcând multe alte conotații.
Robe de cocktail se chema așa pentru că destinația sa inițială era tocmai aceasta. Gândită ca un fel de piesă ce face trecerea dinspre vestimentația de zi către vestimentația de seară, nefiind excesiv de decorată dar nici foarte austeră, acest tip de rochie era realizat cu precădere din materiale mai prețioase ca mătasea sau satinul, fiind purtată neapărat cu pălărie și mănuși asortate.
Dacă intrăm puțin în atmosfera epocii, vom afla cu surprindere, unii dintre noi, că femeile au început să petreacă cu un pahar în mână, fără a fi considerate imorale doar după Primul Război Mondial, odată cu care și-au câștigat o sumă de drepturi de care, până atunci, nu se bucuraseră.
Ideea însăși a cocktailului nu era una nouă, pentru bărbați. Combinația de diferite licori menite să-ți confere bună dispoziție era cunoscută părții masculine cam de pe la începutul secolului XIX, atât pe continent cât și în America.
Un personaj din filmul din 1936, “ The Ex-Mrs. Bradford” rostește la un moment dat o frază memorabilă, conform căreia rochia de cocktail nu este altceva decât rochia pe care poți să-ți verși liniștită cocktailul. E adevărat că, deja, suntem în decada anilor ‘30 iar uimirea provocată de noile obișnuințe ale femeii liberalizate era estompată cam demult.
Inițial concepută ca un stil ce-ți oferea libertate mai mare față de vestimentația formală pentru seară, această piesă face parte la ora actuală taman din categoria vestimentației formale. Multe dintre invitațiile la evenimente conțin specificarea cocktail attire, ținută de cocktail unde este subînțeleasă, pentru femei, prezența acestei piese.
Dar până la urmă, ce înseamnă o rochie de cocktail și ce elemente sunt vizate atunci când avem în vedere o astfel de cerință?
Primul aspect este cel al lungimii- atunci ca și acum- lungimea acestei piese se situa undeva la jumătatea gambei, sau în cazul creației Chanel, clasica rochie neagră, puțin peste genunchi, conferind o mai mare libertate de mișcare purtătoarelor, față de rochia de seară.
Rochia va deține obligatoriu o notă de sofisticare care să o diferențieze de o rochie de zi, obligatoriu din materiale de calitate cu accent pe aspectul de strălucire și glamour, în linii de croi care să flateze vizual corpul feminin. Într-adevăr clasica rochie neagră funcționează foarte bine ca rețetă ce nu dă greș atunci când participăm la un astfel de eveniment.
Prima menționare a acestui termen este făcută, cum altfel, de către revista Vogue în numărul din mai 1927, cu referire la o creație Patou executată din tweed, dar consacrarea termenului și articolului în sine ca atare i se datorează lui Christian Dior, care și-a intitulat una dintre creații astfel- rochie de cocktail- și în dorința de atragere a segmentului american feminin de piață, familiarizat cu tipul acestea de petreceri, premergătoare serii.
În biografia sa din 1957, Christian Dior va preciza, de altfel că rochia cocktail este reprezentantă pentru tipul de lifestyle american.
Odată cu evoluția modei de-a lungul sec. XX, și rochia de cocktail a trecut prin diferite faze, odată cu dispariția culturii coctailului care avea să renască abia la finalul de secol, rochia pierzându-și complet semnificația eliberatoare și trecând în registrul formal.
Personaje din cinematografie și cultura populară au întruchipat de-a lungul epocilor imaginea perfect tradusă a acestui tip de vestimentație dacă ne gândim la voluptuoasa Marilyn Monroe, grațioasa Audrey Hepburn sau provocatoarea Brigitte Bardot, sau mai aproape de zilele noastre Sarah Jessica Parker, în rolul lui Carrie din filmul Sex and The City
O creație aproape perfectă ce pune în lumină toate atuurile feminității, conferind eleganță și sofisticare devenită o clasică prin excelență, de care fiecare femeie are nevoie în propria sa garderobă.
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt din arhiva personala si din urmatoarele publicații: Le Musee de la Mode Editions Phaidon 2008/ Decades of Fashion, 1900 to the present de Harriet Worsley h.f.Ulmann Publishing GmbH 2011
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.