Ascultă Radio România Cluj Live

Din bucătăria “tradiţională” românească: rachiu, ciorbă, sarmale, pilaf, chiftele

Un prieten care ne ajută în acest demers este Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, DEX-ul cum suntem obişnuiţi să îi spunem mai pe scurt.

Din bucătăria “tradiţională” românească: rachiu, ciorbă, sarmale, pilaf, chiftele
Foto: sarmale vesele

Articol editat de cristina.rusu, 10 ianuarie 2022, 12:00

Deseori vedem la restaurant meniuri care includ mâncăruri tradiţionale româneşti şi ne oferă, printre altele, ciorbă, sarmale, chiftele, pilaf. Să încercăm să vedem dacă aceste mâncăruri sunt în spiritul gastronomiei tradiţionale româneşti sau sunt „de împrumut”.

Un prieten care ne ajută în acest demers este Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, DEX-ul cum suntem obişnuiţi să îi spunem mai pe scurt.

Ne oprim la restaurant, şi, înainte să deschidem meniul, comandăm un rachiu. Pe care am vazut cu ochii noştri, în copilăria petrecută la ţară, cum îl făceau bunicii din fructe fermentate. Însă numele băuturii distilate, rachiu, nu este unul autohton, ci provine din turcă – Rakı: nume generic dat diferitelor băuturi alcoolice tari obţinute natural prin distilarea vinului, a fructelor, a sucurilor fermentate, a cerealelor, sau sintetic, prin diluarea alcoolului cu apă (şi cu esenţe) fără adaos de sirop de zahăr.

Dacă nu ne place această idee, putem comanda ceva de care suntem siguri că este autohton, o pălincă tare. Număi că nici această denumire nu este autohtonă, fiind preluată din maghiară (Rachiu; ţuică – Din magh. pálinka).

O tărie deschide pofta de mâncare şi vrem să comandăm o ciorbă. Orice fel am comanda, tot ciorbă este. Dar numele iar nu este unul autohton, fiind preluat din turcă. Fel de mâncare care constă dintr-o zeamă (acrită) preparată cu legume, adesea şi cu carne. Din turcă, çorba.

Suntem gata acum să comandăm şi felul principal de mâncare. Restaurante cu specific românesc ne oferă sarmale, chiftele şi pilaf.

Chiar dacă ştim că din generaţie în generaţie s-a transmis reţeta de sărmăluţe cu varză murată sau foi de viţă, adevărul este că acest fel de mâncare a intrat în bucătăria românească prin intermediul bucătarilor turci.

DEX-ul ne lămureşte: Preparat culinar din carne tocată (amestecată cu orez şi cu alte ingrediente) înfăşurată în foaie de varză, de viţă etc. în forma unor rulouri. Din turcă, sarma. Chiar numele acestui fel de mâncare ne spune despre modul de gătire: sarmak, în turcă, înseamnă a înfăşura.

Sau putem comanda chiftele cu pilaf. Dar cu specific turcesc… Chiftea vine de la termenul turcesc köfte: preparat culinar de formă rotundă sau ovală făcut din carne tocată, ceapă, ouă, verdețuri și condimente, care se prăjește în grăsime, iar pilaf vine din cuvântul turcesc pilâv: mâncare de orez (sau arpacaş), gătită de obicei cu carne (de pasăre) sau cu legume, ciuperci etc.

Ca să încheiem, putem comanda un desert. Un şerbet de trandafiri ar fi o idee bună, mai ales dacă am găsit un loc răcoros în restaurant, în plină vară. Doar că termenul vine tot din turcă, șerbet, care înseamnă: Preparat alimentar făcut din sirop de zahăr bine legat și frecat, colorat și aromat cu diferite esențe sau sucuri de fructe.

Şi iată că ne-am ridicat de la masă, sătui, şi constatăm că nici nu a trebuit să cunoaştem altă limbă decât turcă pentru a putea comanda şi mânca pe cinste.

 

RADOR/ Florin Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
De ce încărunțim?
Diverse miercuri, 19 noiembrie 2025, 12:00

De ce încărunțim?

Părul alb este o manifestare a unui mecanism de apărare împotriva cancerului.   Rezultă din diferențierea celulelor stem ale foliculilor de...

De ce încărunțim?
Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial
Diverse miercuri, 19 noiembrie 2025, 00:00

Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial

Un autoportret de Frida Kahlo, în care artista este înfățișată dormind într-un pat deasupra căruia se află un schelet uriaș, prezentat la...

Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial
Secretul longevității ar putea fi… mov
Diverse marți, 18 noiembrie 2025, 12:00

Secretul longevității ar putea fi… mov

Cercetători de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Polonia au descoperit că fructele şi legumele de culoare violet, precum afinele,...

Secretul longevității ar putea fi… mov
Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei
Diverse marți, 18 noiembrie 2025, 00:00

Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei

Un bărbat a descoperit lingouri şi monede de aur în valoare de circa 700.000 de euro în timp ce săpa o piscină în grădina casei sale din...

Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 13:45

Depistat în trafic cu 176 km/h

Un șofer în vârstă de 19 ani a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce rula cu 176 km/h pe DN1C, pe un sector de drum unde limita...

Depistat în trafic cu 176 km/h
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 12:00

Cerealele integrale, aliat pentru o minte ageră

Un studiu publicat în revista „Food & Function” (F&F) a constatat că un consum regulat de cereale integrale ajută la...

Cerealele integrale, aliat pentru o minte ageră
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 00:00

Roșii mai rezistente la frig, prin biotehnologie

Roșia, fiind o plantă de origine tropicală nu se împacă bine cu temperaturile scăzute. Ideal ar fi să crească la 20-28°C, iar sub 10-12°C,...

Roșii mai rezistente la frig, prin biotehnologie
Diverse duminică, 16 noiembrie 2025, 12:00

Când durerea de cap devine urgență medicală

Durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni din lume. Toată lumea le experimentează cel puțin o dată în viață.  ...

Când durerea de cap devine urgență medicală