Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Kitchen Confidential. Aventuri din intimitatea restaurantelor, de Anthony Bourdain

Foto: Ylanite Koppens, Pexels

Întotdeauna l-am considerat pe Anthony Bourdain un tip carismatic, deștept și plin de umor. Un pic arogant, ca multe alte personalități care își cunosc valoarea. Îl urmăream pe când realiza pe Travel Channel emisiunea ”No reservations/Fără rezervare”. Nu se ferea niciodată să spună lucruri pe care poate nu toată lumea voia să le audă, dar asta nu îl făcea mai puțin simpatic.

Ce mai citim: Kitchen Confidential. Aventuri din intimitatea restaurantelor, de Anthony Bourdain
Foto: Foto: Ylanite Koppens, Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 12 decembrie 2021, 00:00

Întotdeauna l-am considerat pe Anthony Bourdain un tip carismatic, deștept și plin de umor. Un pic arogant, ca multe alte personalități care își cunosc valoarea. Îl urmăream pe când realiza pe Travel Channel emisiunea ”No reservations/Fără rezervare”. Nu se ferea niciodată să spună lucruri pe care poate nu toată lumea voia să le audă, dar asta nu îl făcea mai puțin simpatic.

Mi-am amintit zilele astea de Anthony Bourdain după ce am văzut un top al celor mai bune cărți despre mâncare din 2021, realizat de The Guardian. Și mi-am dat seama că în teancul meu de cărți necitite mă aștepta ”Kitchen Confidential”, volumul publicat în anul 2000 și care practic l-a făcut vedetă pe Bourdain.

Încă din primii ani de viață, a avut o revelație: a înțeles că ”mâncarea are putere”. Forța ei te poate subjuga și merită să te lași cucerit: ”mâncarea poate să inspire, să uimească, să șocheze, să excite, să încânte și să impresioneze”, scrie Anthony Bourdain.

De la prima stridie gustată în copilărie în Franța și începuturile umile ca spălător de vase într-un restaurant (unde asistă pentru prima oară la adevăratele plăceri secrete ale unui bucătar șef și decide că asta vrea să devină și el); de la dezvăluiri din bucătăria unor localuri celebre până la traficanții de droguri și călătoriile delicioase prin întreaga lume, poveștile culinare ale lui Bourdain sunt pline de savoare.

Cu inteligență, sinceritate și malițiozitate, aflăm multe lucruri din parcursul lui profesional. Povestește cum și-a luat diploma la Institutul Culinar American, moment în care spune, cu autoironie, că a devenit ”un pericol pentru alții și pentru sine însuși”. Cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă, în viziunea lui, un bucătăr sunt loialitatea, capacitatea de a face mereu și mereu aceleași activități repetitive și rezistența pe termen lung la munca epuizantă, sub presiune. Și neapărat să fie organizat și obsedat de curățenie. În bucătărie nu e loc de inovatori, de cei care au mereu ceva de comentat sau de cei care nu-s capabili să se descurce repede în orice situație. Angajații unui restaurant, zice Bourdain, sunt de trei feluri: artiștii (unde-i include și pe patiseri, ”neurochirurgii meseriei”), exilații sau refugiații (cei mai harnici dintre toți) și mercenarii (care n-au încotro și fac meseria doar pentru bani). Există, desigur, și oameni care intră în breaslă din inconștiență, adică din pură pasiune. Femeile, mai cu seamă cele capabile să țină piept colegilor răi de gură și misogini, sunt păsări rare în branșă. Mărturisește că a avut norocul să lucreze cu câteva.

”Mâncarea bună înseamnă cel mai adesea mâncare simplă”, scrie Anthony Bourdain în ”Kitchen Confidential”. Nu-i obligatoriu să fie chestii sofisticate de chef, pentru care ne lăsăm jumătate din salariu la o cină; mai bine ceva puțin pretențios, din trei patru ingrediente – esențial proaspete și de calitate.

Chiar și pentru cei care nu se pricep prea tare la gastronomie și la gătit, cartea asta este o adevărată încântare. Nemaivorbind de faptul că e și un fel de ghid practic; afli direct de la cineva avizat ce fel de cuțit să îți cumperi (unul singur, nu seturi întregi, cum avem noi tendința să facem), de ce să nu comanzi lunea pește la restaurantele din New York sau care sunt ingredientele lui preferate. Anthony Bourdain nu e prieten cu carnea de pui (zice că e plictisitoare, există în meniu doar pentru nehotărâții care nu știu ce să comande de mâncare), adoră să gătească cu mult unt și ne sfătuiește să nu folosim niciodată, dar niciodată presa de usturoi. E o crimă de neiertat, credeți-mă.

”Kitchen confidential” depune mărturie despre crezurile unui chef excentric, autoritar, dar foarte talentat în bucătărie, care a trăit intens toată viața. Ar trebui citită încet, cu înghițituri mici. Știți că Anthony Bourdain nu-i iubea prea tare pe vegetarieni. Explicația vine din faptul că nu e de acord cu concepția lor, potrivit căreia organismul nostru ar fi un templu și nu trebuie pângărit. Nu, zice Bourdain: corpul nostru e de fapt un parc de distracții. Hai să acceptăm provocările și să ne bucurăm de întâlnirea cu surprizele pe care ni le rezervă această aventură!, ne îndeamnă un om care chiar a iubit aventura.

Kitchen Confidential. Aventuri din intimitatea restaurantelor, o carte numai bună de degustat în porții mici, în timp ce vă faceți siesta după mesele festive de sărbători.

 

Anca Mureșan Bota

Foto: Ylanite Koppens, Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

Etichete:
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 19 mai 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Cartea prezintă povestea de viață a Papuszii, poeta de origine romă Bronisława Wajs, călătoriile cu șatra, masacrul din Volînia, războiul,...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”
Ce mai citim? duminică, 12 mai 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”

Volumul de proză scurtă ”Punk Requiem” de Goran Mrakić, Nemira, 2024. Recomandare de la Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului...

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!
Ce mai citim? duminică, 5 mai 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!

IULIA CARTALEANU:   Romanul „Transformarea”, din 2018, a câștigat premiul Havmann în 2019, iar continuarea sa, „Criminal și...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!
Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 28 aprilie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului

În 1950, odată cu construcția barajului, satele Curon și Resia sunt înghițite încet de apele lacului nou format.   E o realitate care nu...

Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

În timpul liceului a fost laureatul unui concurs de proză, iar ulterior a fost descoperit şi încurajat de Florin Iaru şi Marius Chivu. Așa a...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 31 martie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Recomandare de la Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului n’autor:   Pentru că pe 26 martie a fost marcată Ziua...

Ce mai citim: Recomandarea editorului
Ce mai citim? duminică, 24 martie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Buburuza este cel mai recent roman al tinerei scriitoare basarabene, apărut la editura Polirom și a fost receptat cu mare interes de către public....

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 17 martie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului [AUDIO]

Romanul O insulă mai mică, apărut la începutul lui 2024 la editura Casa cărții de știință din Cluj este cartea cu care Lorenza Pieri își...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului [AUDIO]