Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: cei mai frumoși copaci din literatură, o listă parțială și subiectivă

Foto: Radio Cluj

Citind romanul lui Guzel Iahina ”Copiii de pe Volga” o imagine îmi tot revenea în minte. Ulmii despre care scriitoarea amintea regulat. Felul în care au fost ei martori la un război, o revoluție și o schimbare de regim despotic.

Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 septembrie 2021, 00:00

Citind romanul lui Guzel Iahina ”Copiii de pe Volga” o imagine îmi tot revenea în minte. Ulmii despre care scriitoarea amintea regulat. Felul în care au fost ei martori la un război, o revoluție și o schimbare de regim despotic.

Dacă n-ați citit încă romanele scriitoarei ruse Guzel Iahina, vi le recomand călduros. În ”Copiii de pe Volga”, pe care tocmai l-am amintit, personajul principal este Iakob Ivanovici Bach, un profesor modest și singuratic care trăiește în satul german Gnadental de pe Volga. Într-o zi, este chemat pe celălalt mal al fluviului ce „împarte lumea în două“ să-i dea lecții unei tinere fragile și timide, Klara, fiica unui straniu personaj Udo Grimm. Un roman amețitor despre iubire, devoțiune, fragilitate, destin și hazard, scris într-un stil limpede, curgător, neîmpodobit și foarte sincer.
Cintind cartea am realizat ce personaje grozave sunt de fapt copacii. Și ce prezență constantă și discretă. Ce parteneri tăcuți și plăcuți, la umbra cărora e atât de bine să citești.
Desigur, putem vorbi despre copacul vieții, pomul cunoașterii și alte asemenea legende fondatoare care se regăsesc în toate religiile lumii. Sau, un pic mai departe de trunchi, despre legenda lui Paris și a mărului discordiei.
Am putea vorbi și despre copacii din literatura obligatorie: stejarul din Borzești, plopii fără soț sau Gorunul lui Blaga. Folositoare lecturi, pentru că ne deschid apetitul pentru citit în general. Sau așa ar trebui să se întâmple.
M-am gândit însă să adun aici o parte din cărțile pe care le-am citit și în care copacii mi-au atras cu adevărat atenția, au devenit personaje, au participat indirect dar decisiv la acțiune. Este o listă incompletă și subiectivă, așa că mi-ar plăcea să știu că veți contribui la ea cu ale povești despre copaci.

1. La salcâmul din Moromeții m-am gândit în primul rând. Înglodat în datorii, Moromete se hotărăște să-și taie salcâmul și să-l vândă vecinului, lui Bălosu. “..acum totul se făcuse mic. Grădina, caii, Moromete însuși, arătau bicisnici. Cerul deschis și câmpia năpădeau împrejurimile“. Este una dintre cele mai puternice scene din tot romanul. Copacul prăbușit simbolizează dispariția lumii lui Moromete, satul și un stil de viață care se sting încet. Salcâmul care servise ca loc de joacă și refugiu pentru cei trei copiii ai lui Ilie Moromete este pus la pământ în vreme ce în fundal o voce jelește din cimitir.

2. Romanul ”Semnătura tuturor lucrurilor” de Elisabeth Gilbert este o poveste fabuloasă despre o femeie îndrăgostită de botanică. Alma Whittaker este o tânără născută în secolul al XIX-lea în Olanda. Emigrat[ apoi ]n America de Nord, ea asistă la comerțul cu arbori de sequioa și alți copaci Nord-americani, pe care tot mai mulți europeni îi doreau plantați în propriile grădini. Toată această poveste fascinantă a plantelor culese, împachetate în casete speciale, încărcate în vapoare uriașe și trimise din America spre Europa este extraordinar de interesantă, plină de informații istorice și scrisă cu un talent desăvârșit. După succesul cu ”Mănânc, roagă-te, iubește” Elisabeth Glibert a reușit să scrie un roman istoric plin de forță și vigoare, după care ne raportăm altfel la copaci și plante în general.”Semnătura tuturor lucrurilor” a apărut la Humanitas în traducerea Ancăi Bărbulescu.

3. ”Moștenitoarea tărâmului pierdut” de Kiran Desai, roman câștigător al premiului Man Booker în 2006 este o altă carte în care prezența copacilor se face simțită aproape la fiecare pagină. Am fost tulburată de felul în care natura pătrunde în viețile oamenilor și se transformă sau le influențează. Bambuși foșnitori care înfloresc o dată la 100 de ani, arbori de ceai, copaci de scorțișoară și alte specii exotice și înmiresmate. Ei alcătuiesc cadrul acestei povești despre exil, familii destrămate și reunite. Peste toate, musonul care spală, aduce alinare, îi forțează pe oameni să se oprească din alergare. ”Moștenitoarea tărâmului pierdut” a apărut la Editura Polirom în traducerea lui Vali Florescu.

4. Din top nu putea să lipsească o autoare fermecătoare de cărți pentru copii. Enyd Blyton este o englezoiacă născută la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a scris o serie întreagă de cărți care se petrec în Pădurea fermecată. Tot acolo se află Copacul depărtărilor, în care trăiește o adevărată lume magică de creaturi fantastice, iar acest copac are talentul de a te purta pe Tărâmul Alandala, Tărâmul Cum-Te-Taie-Capul sau Tărâmul Viselor. Cărțile lui Enyd Blyton au apărut și în limba română la Editura Arthur și sunt o lectură fascinantă pentru copii. Aș îndrăzni să spun că și adulții se vor da în vânt după ele.

5. Și dacă doriți să citiți din surse autorizate ce ființe extraordinare sunt copacii în general, nu doar cei din ficțiune, vă recomand în volum apărut la Editura Publica. Se numește ”Viața secretă a copacilor” este semnată de germanul Peter Wohlleben, iar în limba română a fost tradusă de Dana Gheorghe. Copacii au memorie, comunică între ei, simt durerea și pot chiar să facă insolație sau, pe măsură ce înaintează în vârstă, să le apară riduri.
Anumiți copaci, cum ar fi stejarii, comunică prin mesaje olfactive: atunci când un exemplar e atacat, emană anumite substanțe prin care-și avertizează semenii din imediata apropiere. Alții produc în decurs de câteva minute sevă amară, care alungă insectele.

Peter Wohlleben se folosește de experiența sa de pădurar și ne prezintă pădurea într-o lumină cu totul nouă. O carte informativă și relaxantă despre copaci și păduri, care ne învață să prețuim minunile naturii.
Sigur că ar mai exista și alți copaci fantastici care ar merita să figureze pe această listă. Poate că atunci când îi întâlniți în lecturi le spuneți povestea mai departe.

 

Doina Borgovan

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 19 mai 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Cartea prezintă povestea de viață a Papuszii, poeta de origine romă Bronisława Wajs, călătoriile cu șatra, masacrul din Volînia, războiul,...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”
Ce mai citim? duminică, 12 mai 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”

Volumul de proză scurtă ”Punk Requiem” de Goran Mrakić, Nemira, 2024. Recomandare de la Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului...

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!
Ce mai citim? duminică, 5 mai 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!

IULIA CARTALEANU:   Romanul „Transformarea”, din 2018, a câștigat premiul Havmann în 2019, iar continuarea sa, „Criminal și...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!
Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 28 aprilie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului

În 1950, odată cu construcția barajului, satele Curon și Resia sunt înghițite încet de apele lacului nou format.   E o realitate care nu...

Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

În timpul liceului a fost laureatul unui concurs de proză, iar ulterior a fost descoperit şi încurajat de Florin Iaru şi Marius Chivu. Așa a...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 31 martie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Recomandare de la Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului n’autor:   Pentru că pe 26 martie a fost marcată Ziua...

Ce mai citim: Recomandarea editorului
Ce mai citim? duminică, 24 martie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Buburuza este cel mai recent roman al tinerei scriitoare basarabene, apărut la editura Polirom și a fost receptat cu mare interes de către public....

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 17 martie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului [AUDIO]

Romanul O insulă mai mică, apărut la începutul lui 2024 la editura Casa cărții de știință din Cluj este cartea cu care Lorenza Pieri își...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului [AUDIO]