Ascultă Radio România Cluj Live

Carnea sintetică ar putea deveni o opțiune pe mesele noastre

Pentru a produce versiunea artificială a prețiosului file – Kobe este una dintre cele mai prețuite cărnuri de vită din lume -, oamenii de știință japonezi au folosit celule stem izolate din carne de vacă Wagyu. Este o rasă specială de bovine crescute numai în Japonia și care a devenit renumită pentru calitatea tăieturilor obținute din aceasta, în special file-ul Kobe. Una dintre caracteristicile sale cele mai apreciate este distribuirea grăsimii în țesutul muscular.
Aceasta a fost provocarea cercetătorilor din Osaka. Experimentele cu carne sintetică, numită și „carne curată”, deoarece nu provine din animale sacrificate, efectuate până acum au arătat cum fibrele musculare ale fripturilor artificiale sunt slab organizate și nu reușesc să reproducă structura complexă a concurenților lor naturali. Însă, creatorii cărnii sintetice au reușit să depășească această limită, pornind de la trei varietăți diferite de celule stem izolate de țesutul muscular, de țesutul adipos și de vasele de sânge.
În cele din urmă, imprimarea 3D a permis trecerea din laborator în farfurie: după ce au obținut in vitro cele trei specii diferite de fibre, cercetătorii le-au comandat, urmărind structura celebrei tăieturi de carne și, apoi, le-au imprimat prin tehnologia 3D.

Carnea sintetică ar putea deveni o opțiune pe mesele noastre
Foto: Foto: https://new.in-24.com

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 septembrie 2021, 12:00

Japonezii au creat primul file de carne de vită sintetic prin imprimare 3D.

Carnea sintetică ar putea deveni în curând o opțiune departe de a fi ireală. O demonstrează un studiu realizat recent de Universitatea din Osaka, unde o echipă de cercetători a reușit să realizeze primul file de carne de vită Kobe sintetic prin imprimare 3D.

Pentru a produce versiunea artificială a prețiosului file – Kobe este una dintre cele mai prețuite cărnuri de vită din lume -, oamenii de știință japonezi au folosit celule stem izolate din carne de vacă Wagyu. Este o rasă specială de bovine crescute numai în Japonia și care a devenit renumită pentru calitatea tăieturilor obținute din aceasta, în special file-ul Kobe. Una dintre caracteristicile sale cele mai apreciate este distribuirea grăsimii în țesutul muscular.
Aceasta a fost provocarea cercetătorilor din Osaka. Experimentele cu carne sintetică, numită și „carne curată”, deoarece nu provine din animale sacrificate, efectuate până acum au arătat cum fibrele musculare ale fripturilor artificiale sunt slab organizate și nu reușesc să reproducă structura complexă a concurenților lor naturali. Însă, creatorii cărnii sintetice au reușit să depășească această limită, pornind de la trei varietăți diferite de celule stem izolate de țesutul muscular, de țesutul adipos și de vasele de sânge.
În cele din urmă, imprimarea 3D a permis trecerea din laborator în farfurie: după ce au obținut in vitro cele trei specii diferite de fibre, cercetătorii le-au comandat, urmărind structura celebrei tăieturi de carne și, apoi, le-au imprimat prin tehnologia 3D.

Studiul, publicat în revista „Nature Communications”, ar putea marca un moment de cotitură pe piața „cărnii sintetice”, care este deja în plină expansiune datorită sensibilității tot mai mare față de mediu și de sănătatea umană. În lume poate fi deja mâncată această carne, precum în Singapore sau în Tel Aviv. Dar nu este dificil să ne imaginăm că alternativa „green” la carne va ajunge în curând peste tot, datorită posibilității de a obține soiuri care sunt din ce în ce mai asemănătoare cu cele originale. De exemplu, datorită îmbunătățirii tehnologiilor utilizate în experimentul universității japoneze – sugerează autorii săi – va fi chiar posibilă personalizarea bucăților de carne în funcție de gusturile și nevoile alimentare ale consumatorilor. (www.tgcom24.mediaset.it)

 

RADOR

Foto: https://new.in-24.com

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
De ce încărunțim?
Diverse miercuri, 19 noiembrie 2025, 12:00

De ce încărunțim?

Părul alb este o manifestare a unui mecanism de apărare împotriva cancerului.   Rezultă din diferențierea celulelor stem ale foliculilor de...

De ce încărunțim?
Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial
Diverse miercuri, 19 noiembrie 2025, 00:00

Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial

Un autoportret de Frida Kahlo, în care artista este înfățișată dormind într-un pat deasupra căruia se află un schelet uriaș, prezentat la...

Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial
Secretul longevității ar putea fi… mov
Diverse marți, 18 noiembrie 2025, 12:00

Secretul longevității ar putea fi… mov

Cercetători de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Polonia au descoperit că fructele şi legumele de culoare violet, precum afinele,...

Secretul longevității ar putea fi… mov
Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei
Diverse marți, 18 noiembrie 2025, 00:00

Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei

Un bărbat a descoperit lingouri şi monede de aur în valoare de circa 700.000 de euro în timp ce săpa o piscină în grădina casei sale din...

Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 13:45

Depistat în trafic cu 176 km/h

Un șofer în vârstă de 19 ani a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce rula cu 176 km/h pe DN1C, pe un sector de drum unde limita...

Depistat în trafic cu 176 km/h
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 12:00

Cerealele integrale, aliat pentru o minte ageră

Un studiu publicat în revista „Food & Function” (F&F) a constatat că un consum regulat de cereale integrale ajută la...

Cerealele integrale, aliat pentru o minte ageră
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 00:00

Roșii mai rezistente la frig, prin biotehnologie

Roșia, fiind o plantă de origine tropicală nu se împacă bine cu temperaturile scăzute. Ideal ar fi să crească la 20-28°C, iar sub 10-12°C,...

Roșii mai rezistente la frig, prin biotehnologie
Diverse duminică, 16 noiembrie 2025, 12:00

Când durerea de cap devine urgență medicală

Durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni din lume. Toată lumea le experimentează cel puțin o dată în viață.  ...

Când durerea de cap devine urgență medicală