Ascultă Radio România Cluj Live

Carnea sintetică ar putea deveni o opțiune pe mesele noastre

Foto: https://new.in-24.com

Japonezii au creat primul file de carne de vită sintetic prin imprimare 3D.

Carnea sintetică ar putea deveni în curând o opțiune departe de a fi ireală. O demonstrează un studiu realizat recent de Universitatea din Osaka, unde o echipă de cercetători a reușit să realizeze primul file de carne de vită Kobe sintetic prin imprimare 3D.

Carnea sintetică ar putea deveni o opțiune pe mesele noastre
Foto: Foto: https://new.in-24.com

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 septembrie 2021, 12:00

Japonezii au creat primul file de carne de vită sintetic prin imprimare 3D.

Carnea sintetică ar putea deveni în curând o opțiune departe de a fi ireală. O demonstrează un studiu realizat recent de Universitatea din Osaka, unde o echipă de cercetători a reușit să realizeze primul file de carne de vită Kobe sintetic prin imprimare 3D.

Pentru a produce versiunea artificială a prețiosului file – Kobe este una dintre cele mai prețuite cărnuri de vită din lume -, oamenii de știință japonezi au folosit celule stem izolate din carne de vacă Wagyu. Este o rasă specială de bovine crescute numai în Japonia și care a devenit renumită pentru calitatea tăieturilor obținute din aceasta, în special file-ul Kobe. Una dintre caracteristicile sale cele mai apreciate este distribuirea grăsimii în țesutul muscular.
Aceasta a fost provocarea cercetătorilor din Osaka. Experimentele cu carne sintetică, numită și „carne curată”, deoarece nu provine din animale sacrificate, efectuate până acum au arătat cum fibrele musculare ale fripturilor artificiale sunt slab organizate și nu reușesc să reproducă structura complexă a concurenților lor naturali. Însă, creatorii cărnii sintetice au reușit să depășească această limită, pornind de la trei varietăți diferite de celule stem izolate de țesutul muscular, de țesutul adipos și de vasele de sânge.
În cele din urmă, imprimarea 3D a permis trecerea din laborator în farfurie: după ce au obținut in vitro cele trei specii diferite de fibre, cercetătorii le-au comandat, urmărind structura celebrei tăieturi de carne și, apoi, le-au imprimat prin tehnologia 3D.

Studiul, publicat în revista „Nature Communications”, ar putea marca un moment de cotitură pe piața „cărnii sintetice”, care este deja în plină expansiune datorită sensibilității tot mai mare față de mediu și de sănătatea umană. În lume poate fi deja mâncată această carne, precum în Singapore sau în Tel Aviv. Dar nu este dificil să ne imaginăm că alternativa „green” la carne va ajunge în curând peste tot, datorită posibilității de a obține soiuri care sunt din ce în ce mai asemănătoare cu cele originale. De exemplu, datorită îmbunătățirii tehnologiilor utilizate în experimentul universității japoneze – sugerează autorii săi – va fi chiar posibilă personalizarea bucăților de carne în funcție de gusturile și nevoile alimentare ale consumatorilor. (www.tgcom24.mediaset.it)

 

RADOR

Foto: https://new.in-24.com

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Picturi cu ”rezonanță emoțională” realizate de Bob Dylan
Diverse sâmbătă, 10 mai 2025, 00:00

Picturi cu ”rezonanță emoțională” realizate de Bob Dylan

”Point Blank”, o colecție de 97 de picturi cu ”rezonanță emoțională” realizate de cantautorul Bob Dylan, vor fi expuse...

Picturi cu ”rezonanță emoțională” realizate de Bob Dylan
Discuțiile și natura, benefice pentru minte
Diverse vineri, 9 mai 2025, 12:00

Discuțiile și natura, benefice pentru minte

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de...

Discuțiile și natura, benefice pentru minte
Care este meniul Conclavului?
Diverse vineri, 9 mai 2025, 10:40

Care este meniul Conclavului?

Sunt interzise sparanghelul și orice aliment care ar putea ascunde „mesaje secrete” adresate înalţilor prelaţi.   Meniul conclavului...

Care este meniul Conclavului?
Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia
Diverse vineri, 9 mai 2025, 00:00

Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia

Mulți proprietari germani de cafenele și baruri întâmpină probleme din cauza laptopurilor, deoarece oamenii care își mută locul de muncă...

Laptop interzis: Cafenelele din Germania trag linia
Diverse joi, 8 mai 2025, 12:00

Nutriționist: O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani

Încetinirea îmbătrânirii este visul tuturor celor al căror scop este să trăiască mai mult și să o facă în cel mai bun mod posibil.  ...

Nutriționist: O masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani
Diverse joi, 8 mai 2025, 08:27

Închisoarea faimoasă care s-ar putea redeschide

Insula Alcatraz este situată în centrul Golfului San Francisco din California, SUA.   Inițial, a fost construită o fortăreață, Fort...

Închisoarea faimoasă care s-ar putea redeschide
Diverse joi, 8 mai 2025, 00:00

18 ani de mușcături de șarpe – un pas spre antidotul universal

Tim Friede, un fost mecanic din Wisconsin, s-a lăsat muşcat de șerpi timp de 18 ani, în încercarea de a deveni imun la veninul lor.   Acum,...

18 ani de mușcături de șarpe – un pas spre antidotul universal
Diverse miercuri, 7 mai 2025, 12:00

Beneficii şi riscuri ale gumei de mestecat

Guma de mestecat a devenit parte din viaţa noastră zilnică – o folosim pentru a ne împrospăta respiraţia, pentru a ne distrage atenţia...

Beneficii şi riscuri ale gumei de mestecat