Scurt tur de grozăvii culinare [FOTO]
Malaezia: bol cu viermi de mătase
![Scurt tur de grozăvii culinare [FOTO] Scurt tur de grozăvii culinare [FOTO]](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2021/08/mancaruri.png)
Articol editat de cristina.rusu, 29 august 2021, 12:00
Articol editat de cristina.rusu, 29 august 2021, 12:00
Este de fapt un fel de street food în Asia de sud-est, dar cel mai popular e în Malaezia. Viermii se consumă natur, prăjiţi sau fierţi la abur.
Este la bază o brânză pecorino, căreia i se adaugă larve vii în procesul de maturare. Brânza e bună pentru consum uman atâta timp cât larvele sunt în viaţă (dacă acestea mor, alimentul devine toxic). Ca grozăvia să fie şi mai mare: consumatorul e rugat să fie atent ca larvele să nu-i sară în ochi în timp ce mănâncă. Brânza casu marzu a fost interzisă în Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că neoficial nu se mai fabrică.
Japonezii au câteva ciudăţenii culinare, cum ar fi bucăţelele de carne de vită consumate crude (preparatul poartă numele artistic de flori de cireş). Sunt şi mai ciudaţi biscuiţii umpluţi cu cremă de viespi deshidratate. Cică gustul ar fi asemănător cu cel al stafidelor.
Chaprah este un chutney crocant, originar din oraşul Chattisgarh. Conţine furnici roşii deshidratate, care au fost amestecate cu sare şi condimente.
Se prepară din cobre, cărora le-a fost îndepărtat săculeţul cu venin. O fi regula ca pentru o supă obişnuită de carne: fierbem cât mai mult, ca nutrienţii valoroşi să ajungă în supă? Nici nu vrem să ne gândim.
Se capturează cât mai mulţi heringi. Se pun într-un butoi la saramură pentru o lună sau două, apoi se transferă în cutii de conserve. Cutiile cu acest preparat sunt adesea bombate, aşa că unele companii aeriene le-au interzis pentru a nu risca o explozie. Odată desfăcută conserva, nasul e surprins de un miros foarte pătrunzător; totuşi suedezii consumă adesea preparatul cu pâine crocantă sau cartofi fierţi.
E vorba de carne sărată şi maturată de rechin, despre care se spune că are un gust de brânză şi miros de amoniac. Se foloseşte un rechin a cărui carne e toxică dacă e consumată proaspătă, se ţine aşadar la maturat pentru 6-12 săptămâni.
Nu atât gustul pentru ciudăţenii, cât mai degrabă perioada de foamete i-a determinat pe cei din Cambogia să mănânce tarantule prăjite. Se prepară cu glutamat de sodiu, zahăr şi sare şi se spune că sunt crocante în exterior şi moi pe dinăuntru, ca nişte crochete de pui.
E doar o plăcintă cu peşte, dar e ciudată pentru că efectiv capetele peştilor ies din plăcintă. Provine dintr-un sat din Cornish, unde se spune că un pescar a pregătit-o prima dată, invitând la masă întreaga comunitate.
Andrea Nagy
Foto: Clker-Free-Vector-Images /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.