Ascultă Radio România Cluj Live

Propolisul stimulează imunitatea

Prof. Vasia Bankova, membru corespondent şi coordonatorul Laboratorului de chimie şi substanţe naturale din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, a oferit informaţii suplimentare:

Propolisul stimulează imunitatea
Foto: Foto: Henryk Niestrój /Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 19 ianuarie 2021, 12:00

Propolisul este „arma” albinelor împotriva infecţiilor.

Prof. Vasia Bankova, membru corespondent şi coordonatorul Laboratorului de chimie şi substanţe naturale din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, a oferit informaţii suplimentare:

Propolisul este un produsul unor două sisteme vii – plantele şi familia albinelor. Albinele îl colectează din diferite secreţii răşinoase pe care le produc plantele pentru a se proteja de bacterii şi viruşi. Albinele îl utilizează în acelaşi scop şi am înţeles de multă vreme că îl putem folosi şi noi, a subliniat specialistul bulgar care şi-a dedicat o parte din cariera sa ştiinţifică studiului propolisului albinelor.

Propolisul stimulează imunitatea. Nu poate exista un standard unic şi universal pentru propolis – trebuie să existe standarde pentru tipurile de propolis. Propolisul din Bulgaria aparţine tipului produs din secreţia mugurelui de plop. Este foarte bogat în compuşi fenolici, care sunt antioxidanţi puternici şi substanţe antibacteriene, unele dintre ele antivirale. Acest tip de propolis împreună cu propolisul brazilian este printre cele mai cercetate pe scară largă şi utilizate cel mai mult datorită calităţilor lor valoroase, a menţionat prof. Bankova.

 

RADOR

Foto:  Henryk Niestrój /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Alimente care protejează rinichii
Diverse joi, 21 august 2025, 12:00

Alimente care protejează rinichii

Menţinerea sănătăţii rinichilor este esenţială pentru starea de bine generală, iar alimentaţia are un rol decisiv.   Unele produse pot...

Alimente care protejează rinichii
Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Diverse joi, 21 august 2025, 00:00

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!

Un colecţionar de artă acţionează în instanţă casa de licitaţii britanică Christie’s, afirmând că aceasta i-a vândut un tablou de...

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă