Ascultă Radio România Cluj Live

De ce e considerat caviarul alb cea mai scumpă hrană din lume

Considerată cea mai scumpă hrană din lume, cererea de caviar – în esență, icre sărate – a dus majoritatea speciilor de sturioni la un pas de dispariție în sălbăticie. Nu există mai mult de 40 de crescători specializați de sturioni albi la nivel mondial, a declarat Thomas Friedrich, expert în sturioni la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena. Deși nu există o cercetare care să sugereze că lipsa de pigmentare afectează gustul caviarului, cel alb este mai dulce, chiar mai neted decât cel tradițional negru şi consumatorii sunt dispuși să plătească pentru diferență.

(Photo by JOE KLAMAR / AFP)

De ce e considerat caviarul alb cea mai scumpă hrană din lume
Foto: Foto: rigel / Unsplash

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 ianuarie 2021, 12:00

Deși nu există studii care să demonstreze că lipsa de pigmentare afectează gustul caviarului, fermierii sunt convinși de superioritatea acestuia și consumatorii sunt dispuși să plătească de trei ori prețul caviarului negru pentru cel alb.

Considerată cea mai scumpă hrană din lume, cererea de caviar – în esență, icre sărate – a dus majoritatea speciilor de sturioni la un pas de dispariție în sălbăticie. Nu există mai mult de 40 de crescători specializați de sturioni albi la nivel mondial, a declarat Thomas Friedrich, expert în sturioni la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena. Deși nu există o cercetare care să sugereze că lipsa de pigmentare afectează gustul caviarului, cel alb este mai dulce, chiar mai neted decât cel tradițional negru şi consumatorii sunt dispuși să plătească pentru diferență.

(Photo by JOE KLAMAR / AFP)

Pandemia de COVID-19 a redus cererea, deoarece restaurantele de lux, la fel ca toate restaurantele din Austria, au fost închise, dar comerțul cu amănuntul este în plină expansiune, parțial pentru că oamenii vor să se bucure de acest produs.
Deși creșterea sturionilor în țări precum China, Franța și Italia a început ca o afacere pur financiară, acum este văzută și ca o alternativă durabilă la sturionul sălbatic. După ce au supraviețuit dispariției dinozaurilor, unele specii de sturion au dispărut recent, în timp ce altele sunt la un pas de extincție. În Rusia și Iran, producția de caviar sălbatic s-a prăbușit în anii 1980 din cauza pescuitului excesiv, precum și a poluării din Marea Caspică. Majoritatea țărilor de la Dunăre protejează acum speciile locale de sturion, deși experții se tem că procesul de conservare poate a venit prea târziu. (www.taipeitimes.com)

 

RADOR

Foto: rigel / Unsplash

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Alimente care protejează rinichii
Diverse joi, 21 august 2025, 12:00

Alimente care protejează rinichii

Menţinerea sănătăţii rinichilor este esenţială pentru starea de bine generală, iar alimentaţia are un rol decisiv.   Unele produse pot...

Alimente care protejează rinichii
Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Diverse joi, 21 august 2025, 00:00

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!

Un colecţionar de artă acţionează în instanţă casa de licitaţii britanică Christie’s, afirmând că aceasta i-a vândut un tablou de...

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă