Ascultă Radio România Cluj Live

Un prădător de top numit ”Regele mlaștinii” a fost identificat în Australia

Oamenii de știință din Australia au identificat o nouă specie de crocodil preistoric pe care l-au botezat „Regele mlaștinii”.

Un prădător de top numit ”Regele mlaștinii” a fost identificat în Australia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 decembrie 2020, 18:00

Oamenii de știință din Australia au identificat o nouă specie de crocodil preistoric pe care l-au botezat „Regele mlaștinii”.

Creatura, numită oficial Paludirex vincenti, măsura mai mult de cinci metri lungime și a dominat căile navigabile din sud-estul Queensland, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Queensland (UQ). Crocodilul a trăit acum aproximativ 5.33 – 2.58 milioane de ani, a declarat pentru PeerJ, jurnalul care a publicat cercetarea, cercetătorul Jorgo Ristevski, doctorand la Școala de Științe Biologice UQ. Cercetătorii au identificat scheletul gigantului crocodil printre fosilele găsite în anii 1980 în apropierea unui oraș numit Chinchilla. Specia poartă numele lui Geoff Vincent, care a găsit un craniu fosilizat al animalului preistoric. „Paludirex” înseamnă rege de mlaștină în latină și „vincenti” îl onorează pe Vincent, potrivit lui Ristevski.

Specia a fost printre prădătorii de top din Australia pe vremea când a trăit și ar fi putut să mănânce marsupiale preistorice uriașe, potrivit comunicatului. Două specii de crocodil – Crocodylus porosus și Crocodylus johnstoni – trăiesc încă în Australia astăzi și nu este clar de ce Paludirex vincenti a dispărut.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Alimente care protejează rinichii
Diverse joi, 21 august 2025, 12:00

Alimente care protejează rinichii

Menţinerea sănătăţii rinichilor este esenţială pentru starea de bine generală, iar alimentaţia are un rol decisiv.   Unele produse pot...

Alimente care protejează rinichii
Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Diverse joi, 21 august 2025, 00:00

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!

Un colecţionar de artă acţionează în instanţă casa de licitaţii britanică Christie’s, afirmând că aceasta i-a vândut un tablou de...

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă