Ascultă Radio România Cluj Live

Oasele persoanelor vegane sunt mai fragile

Studiul EPIC-Oxford, care a implicat aproape 55.000 de britanici, a concluzionat:

Oasele persoanelor vegane sunt mai fragile
Foto: Foto: Dr. Manuel González Reyes/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 30 noiembrie 2020, 12:00

Persoanele care nu consumă carne, în special veganii, sunt mai predispuse la fracturi din cauza aportului scăzut de calciu şi proteine, indică rezultatele unui nou studiu al Universităţii Oxford.

Studiul EPIC-Oxford, care a implicat aproape 55.000 de britanici, a concluzionat:

Cei care nu consumă carne, în special veganii, prezintă un risc mai mare de fracturi, în special în zona şoldurilor. Participanţii au fost clasificaţi în patru grupe formate din 29.380 de consumatori de carne, 8.037 consumatori de peşte, 15.499 de vegetarieni şi 1.982 de vegani. Acesta este primul astfel de studiu la scară largă al unui grup de vegetarieni şi vegani, iar concluziile sugerează că sănătatea oaselor veganilor necesită cercetări suplimentare

În cadrul studiului, care a fost publicat în revista „BMC Medicine”, participanţii au fost rugaţi să completeze un chestionar despre dieta alimentară, caracteristicile socio-demografice, stilul de viaţă şi istoricul medical.

Raportul a concluzionat că vegetarienii şi veganii au un risc mai mare de fracturi decât persoanele care consumă carne. Veganii prezintă un risc mai mare de fracturi în general şi de fracturi în anumite zone (şolduri, picioare, vertebre) decât consumatorii de carne.

Cele mai puternice asociaţii sunt observate la fracturile de şold, la care sunt mai predispuşi consumatorii de peşte, vegetarienii şi veganii. Aceste diferenţe pot fi explicate în parte prin IMC-ul mai mic (Indicele de masă corporală) şi aportul mediu mai scăzut de calciu şi proteine.

 

RADOR

Foto: Dr. Manuel González Reyes /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Alimente care protejează rinichii
Diverse joi, 21 august 2025, 12:00

Alimente care protejează rinichii

Menţinerea sănătăţii rinichilor este esenţială pentru starea de bine generală, iar alimentaţia are un rol decisiv.   Unele produse pot...

Alimente care protejează rinichii
Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Diverse joi, 21 august 2025, 00:00

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!

Un colecţionar de artă acţionează în instanţă casa de licitaţii britanică Christie’s, afirmând că aceasta i-a vândut un tablou de...

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă