Ascultă Radio România Cluj Live

Sunt multivitaminele cu adevărat bune pentru sănătate?

Oamenii au aşteptări pozitive de la tabletele de multivitamine şi minerale, deoarece nu există dovezi clare care să demonstreze contrariul, susţin cercetătorii. O serie de studii clinice nu au reuşit să găsească beneficii notabile pentru sănătate în urma adminitării de suplimente de vitamine sau minerale. Acest lucru l-a determinat pe dr.Manish Paranjpe de la Universitatea Harvard să investigheze dacă subconştientul nu este responsabil de îmbunătăţirea stării de sănătate în rândul celor care iau celebrele suplimente.

Sunt multivitaminele cu adevărat bune pentru sănătate?
Foto: Foto: ready made, de la Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 noiembrie 2020, 12:00

Beneficiile pentru sănătate ale administrării de multivitamine şi suplimente alimentare se află în întregime în mintea noastră, indică rezultatele unui nou studiu.

Oamenii au aşteptări pozitive de la tabletele de multivitamine şi minerale, deoarece nu există dovezi clare care să demonstreze contrariul, susţin cercetătorii. O serie de studii clinice nu au reuşit să găsească beneficii notabile pentru sănătate în urma adminitării de suplimente de vitamine sau minerale. Acest lucru l-a determinat pe dr.Manish Paranjpe de la Universitatea Harvard să investigheze dacă subconştientul nu este responsabil de îmbunătăţirea stării de sănătate în rândul celor care iau celebrele suplimente.

Beneficiile financiare de miliarde pentru industria suplimentelor alimentare înseamnă că desfiinţarea mitului privind utilizarea pe scară largă a multivitaminelor sau mineralelor va avea implicaţii medicale şi financiare semnificative„, a susţinut Paranjpe.

Pentru studiu, cercetătorii au colectat date despre 21.603 de adulţi din Statele Unite care au participat la Studiul Naţional de Sănătate în anul 2012. 4.933 de persoane au raportat că au luat în mod regulat multivitamine sau minerale. Participanţii au fost solicitaţi să îşi auto-evalueze starea de sănătatea şi au fost testaţi în privinţa sănătăţii fizice şi psihologice. Ei au fost chestionaţi dacă au nevoie de ajutor pentru activităţile zilnice de rutină şi dacă au suferit în trecut afecţiuni de sănătate pe termen lung, inclusiv hipertensiune arterială, astm, diabet şi artrită. De asemenea, au fost întrebaţi dacă în ultimele 12 luni, s-au confruntat cu infecţii, pierderi de memorie, probleme neurologice şi musculo-scheletice şi stres psihologic.

Consumatorii de multivitamine sau suplimente minerale au raportat o sănătate generală cu 30% mai bună decât cei care nu au luat astfel de tablete, dar nu a existat nicio diferenţă între rezultatele celor două grupuri la evaluarea psihologică, fizică sau funcţională„, a susţinut specialistul.

O analiză aprofundată arată că persoanele care au folosit multivitamine sau suplimente minerale tind să creadă că au o sănătate mai bună, indiferent de rasă, sex, educaţie, vârstă şi venit. Cercetătorii oferă două explicaţii posibile pentru descoperire. Fie persoanele care iau suplimente în mod regulat cred pur şi simplu că îşi vor îmbunătăţi starea de sănătate, fie sunt de obicei mai pozitive în ceea ce priveşte sănătatea lor personală. Există dovezi din ce în ce mai mari că puterea gândirii pozitive poate îmbunătăţi starea de sănătate.

Lipsa oricărei diferenţe între rezultatele obţinute după evaluarea sănătăţii participanţilor este în concordanţă cu alte studii care arată că suplimentele de vitamine sau minerale nu îmbunătăţesc starea generală de sănătate în rândul populaţiei adulte„, a concluzionat dr.Manish Paranjpe.

 

RADOR

Foto: ready made, de la Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Alimente care protejează rinichii
Diverse joi, 21 august 2025, 12:00

Alimente care protejează rinichii

Menţinerea sănătăţii rinichilor este esenţială pentru starea de bine generală, iar alimentaţia are un rol decisiv.   Unele produse pot...

Alimente care protejează rinichii
Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Diverse joi, 21 august 2025, 00:00

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!

Un colecţionar de artă acţionează în instanţă casa de licitaţii britanică Christie’s, afirmând că aceasta i-a vândut un tablou de...

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă