Ascultă Radio România Cluj Live

Ce se mănâncă în Coreea de Nord?

Foto: Shared Food from Burst

Coreea de Nord e poate cea mai izolată ţară din lume. Despre climatul politic s-a mai aflat câte ceva datorită foarte puţinilor jurnalişti care au primit dreptul de a participa la vreun eveniment, dar puţine lucruri ştim despre ce mănâncă oamenii obişnuiţi în această ţară. Nu e de mirare: dacă bucătăria din Franţa, Italia, chiar din ţările africane a fost popularizată prin zeci de vedete ale gastronomiei şi sute de emisiuni culinare, nu s-a auzit până acum de un gastro-blogger din Coreea de Nord.

Foto: Shared Food from Burst

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 iunie 2020, 12:00

Coreea de Nord e poate cea mai izolată ţară din lume. Despre climatul politic s-a mai aflat câte ceva datorită foarte puţinilor jurnalişti care au primit dreptul de a participa la vreun eveniment, dar puţine lucruri ştim despre ce mănâncă oamenii obişnuiţi în această ţară. Nu e de mirare: dacă bucătăria din Franţa, Italia, chiar din ţările africane a fost popularizată prin zeci de vedete ale gastronomiei şi sute de emisiuni culinare, nu s-a auzit până acum de un gastro-blogger din Coreea de Nord.

În anii ’90, Coreea de Nord a cunoscut o perioadă de foamete care a cauzat moartea a peste 600 de mii de oameni. Chiar şi astăzi, bucătăria nord-coreană este caracterizată de austeritate. Alcoolul şi carnea sunt disponibile doar pentru cei bogaţi, în timp ce marea parte a populaţiei dispune doar de preparate bazate pe kimchi, orez fiert şi porumb.

Unul din alimentele apărute după marea foamete a fost preparatul denumit injo-gogi. Este vorba de un fel de cârnaţi din pastă şi ulei de soia, stropiţi cu sos de chili şi serviţi cu orez fiert.

Preparatul de bază al bucătăriei coreene este kimchi, consumat zilnic de coreeni. Ni-l putem imagina ca pe un fel de murătură cu varză şi castraveţi, care se conservă în apă sărată, condimentată cu chili, ghimbir şi usturoi.

Poate că nu ştiam, dar este un lucru care ne leagă de nord-coreeni: mămăliga! Coreenii o consumă dimineaţa şi seara, fie simplă, fie cu lapte. De altfel, nu sunt singurii: mămăliga a fost inventată, se pare, în toate ţările unde ţăranii au avut resurse limitate, o regăsim aşadar în Bulgaria, Slovenia, Ungaria şi Ucraina.

Echivalentul corean pentru sângerete poartă numele de soondae. Spre deosebire de ceea ce cunoaştem, preparatul este condimentat cu ghimbir şi chimen.

Naengmyun este elementul de bază al supelor coreene picante. Este vorba în esenţă de un fel de paste din grâu şi cartofi care se consumă fie cu carne rece de vită, fie în fierturi alături de felii subţiri de castraveţi, pere, ridichi murate şi ouă fierte. Tăieţeii se servesc întregi, fără să fie tăiaţi, pentru că simbolizează viaţa îndelungată.

 

Andrea Nagy

Foto: Shared Food from Burst

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 18:00

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul

Plantele, ca daruri ale naturii, sunt adesea folosite doar ocazional, deşi multe dintre ele au proprietăţi cu adevărat miraculoase. Sunt cea mai...

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 12:00

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi

Părul trece prin multe etape zilnic – spălare, uscare, pieptănare, coafare – iar unele obiceiuri, chiar dacă par inofensive, pot fi...

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 00:00

Românii, campioni la aplauze în avion

Românii se numără printre pasagerii care aplaudă cel mai des la aterizare. Un studiu recent arată că acest gest este încă foarte prezent în...

Românii, campioni la aplauze în avion
Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 12:00

Toamna şi ceasul nostru biologic

Scurtarea zilelor şi temperaturile mai scăzute ne afectează direct ceasul biologic, provocând somnolenţă şi oboseală de sezon.   Lumina...

Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 00:00

Trucuri naturale pentru haine negre

Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales...

Trucuri naturale pentru haine negre
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 13:04

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță

Vedeta pop Rihanna a născut cel de-al treilea copil al său, o fetiță, împreună cu partenerul ei, A$AP Rocky, relatează joi, 25 septembrie,...

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 12:00

Vinetele – gustoase și pline de beneficii

Vinetele nu sunt doar gustoase, ci şi foarte benefice pentru sănătate, fiind un aliment valoros în dieta zilnică.   Ele conţin...

Vinetele – gustoase și pline de beneficii
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 00:00

Noua modă anti-stres pentru adulți!

„Când sunt sub presiune la locul de muncă, simt un sentiment de siguranță ca în copilărie”, spune un chinez citat de New York Post....

Noua modă anti-stres pentru adulți!