Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai periculoase alimente consumate de om

10. Anadara Granosa (scoica de sânge)

sursă foto: origo.hu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 mai 2020, 12:00

Nu arată grozav, dar este considerată o delicatesă în zona Pacificului. Scoicile se hrănesc filtrând apa de mare, având o capacitate de 40 de litri pe zi. Pentru că funcţionează practic ca un burete, acest lucru înseamnă că, pe lângă nutrienţi, în carnea scoicilor se acumulează şi poluanţi sau bacterii. 15% dintre cei care consumă această scoică se îmbolnăvesc de hepatită, dizenterie sau febră tifoidă.

9. Fructe de soc

Sunt un ingredient pentru dulceţuri şi tincturi naturiste. Se spune că cele coapte şi fierte nu mai sunt toxice, dar cele verzi pot fi periculoase pentru cei foarte tineri ori foarte în vârstă, cauzând crampe şi diaree.

8. Fugu

Este cel mai periculos peşte comestibil din lume, o delicatesă a bucătăriei japoneze. Carnea sa conţine o neurotoxină de 200 de ori mai periculoasă decât cianura. În Japonia, fugu este gătit doar de bucătarii care au trecut printr-un training special.

7. Broască africană

În multe ţări se consumă picioarele de broască. În română alimentul are chiar un nume eufemistic: pui de baltă! În Namibia există însă o specie de broscuţe care se consumă întregi (literalmente sunt înghiţite). Pielea şi câteva organe ale acestor broaşte conţin o toxină care cauzează insuficienţă renală sau chiar moartea.

6. Meduză Nomura

Poate atinge o lungime de 2 metri şi o greutate de 200 kg, fiind iarăşi o delicatesă japoneză. La fel ca în cazul peştelui fugu, carnea trebuie să fie preparată în mod corespunzător, de către bucătari cu experienţă.

5. Caju

De fapt, punguţele cu caju pe care le găsim în supermarket nu conţin fructe chiar crude. Dacă am mânca boabe de caju proaspăt culese, am avea parte de dureri groaznice.

4. Hakarl

Cei mai mulţi dintre noi cu greu am putea fi convinşi să gustăm carne fermentată de rechin, acesta este însă ingredientul de bază dintr-o delicatesă din Islanda. Hakarl se prepară din carne şi piele de rechin. Problema e că specia folosită nu are rinichi, aşadar singurul mod în care poate să scape de toxine e prin piele. Ca rechinul să fie comestibil, carnea şi pielea sunt puse la fermentat, apoi se conservă prin uscare timp de 6 luni. Teoretic, doar carnea impropriu fermentată poate cauza probleme, un lucru care se întâmplă rar în ziua de azi.

3. Aki

Este cel mai popular fruct din Jamaica, nu-l vom găsi însă pe raftul supermarketului. Aki este extrem de toxic, cauzează crize de vărsături şi chiar moartea. De cele mai multe ori pulpa fructului nu este periculoasă, o mare parte a toxinelor se concentrează în sâmbure.

2. Caracatiţă vie

San-nakji este un aliment popular în Coreea. Practic caracatiţa este pusă în farfurie imediat după ce este ucisă, aşa că nu mai e chiar vie. Tentaculele şi ventuzele animalului se mişcă însă şi după moarte, un lucru care îngreunează înghiţirea.

1. Tapioka

Este o plantă necunoscută la noi, în altă parte însă face parte din alimentaţia de bază. Tapioka este periculoasă doar în stare crudă şi nepregătită corespunzător. În procesul de gătire, rădăcinile plantei sunt curăţate, fierte, uscate, puse la înmuiat şi limpezite. În 2005, 27 de copii dintr-o şcoală filipineză şi-au pierdut viaţa din cauza pregătirii necorespunzătoare a preparatelor din tapioka.

 

Andrea Nagy

Sursă foto: www.origo.hu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 00:00

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani

Scafandrii arheologi au descoperit epava unei ambarcațiuni de agrement cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani în portul din Alexandria, capitala...

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani
Diverse duminică, 14 decembrie 2025, 12:00

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii

Durerea cronică la adulţi poate creşte şansele de apariţie a hipertensiunii, potrivit unui studiu publicat în revista...

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii
Diverse duminică, 14 decembrie 2025, 00:00

Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri

Bunicii noștri nu vorbeau despre sănătate mintală, dar o cultivau fără să știe, atunci când udau roșiile dimineața sau prășeau în...

Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri
Diverse sâmbătă, 13 decembrie 2025, 12:00

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol

Unele alimente şi băuturi pot avea efecte neplăcute, dacă sunt consumate pe stomacul gol, mai ales pentru persoanele cu un tract digestiv...

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol