Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai periculoase alimente consumate de om

10. Anadara Granosa (scoica de sânge)

sursă foto: origo.hu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 mai 2020, 12:00

Nu arată grozav, dar este considerată o delicatesă în zona Pacificului. Scoicile se hrănesc filtrând apa de mare, având o capacitate de 40 de litri pe zi. Pentru că funcţionează practic ca un burete, acest lucru înseamnă că, pe lângă nutrienţi, în carnea scoicilor se acumulează şi poluanţi sau bacterii. 15% dintre cei care consumă această scoică se îmbolnăvesc de hepatită, dizenterie sau febră tifoidă.

9. Fructe de soc

Sunt un ingredient pentru dulceţuri şi tincturi naturiste. Se spune că cele coapte şi fierte nu mai sunt toxice, dar cele verzi pot fi periculoase pentru cei foarte tineri ori foarte în vârstă, cauzând crampe şi diaree.

8. Fugu

Este cel mai periculos peşte comestibil din lume, o delicatesă a bucătăriei japoneze. Carnea sa conţine o neurotoxină de 200 de ori mai periculoasă decât cianura. În Japonia, fugu este gătit doar de bucătarii care au trecut printr-un training special.

7. Broască africană

În multe ţări se consumă picioarele de broască. În română alimentul are chiar un nume eufemistic: pui de baltă! În Namibia există însă o specie de broscuţe care se consumă întregi (literalmente sunt înghiţite). Pielea şi câteva organe ale acestor broaşte conţin o toxină care cauzează insuficienţă renală sau chiar moartea.

6. Meduză Nomura

Poate atinge o lungime de 2 metri şi o greutate de 200 kg, fiind iarăşi o delicatesă japoneză. La fel ca în cazul peştelui fugu, carnea trebuie să fie preparată în mod corespunzător, de către bucătari cu experienţă.

5. Caju

De fapt, punguţele cu caju pe care le găsim în supermarket nu conţin fructe chiar crude. Dacă am mânca boabe de caju proaspăt culese, am avea parte de dureri groaznice.

4. Hakarl

Cei mai mulţi dintre noi cu greu am putea fi convinşi să gustăm carne fermentată de rechin, acesta este însă ingredientul de bază dintr-o delicatesă din Islanda. Hakarl se prepară din carne şi piele de rechin. Problema e că specia folosită nu are rinichi, aşadar singurul mod în care poate să scape de toxine e prin piele. Ca rechinul să fie comestibil, carnea şi pielea sunt puse la fermentat, apoi se conservă prin uscare timp de 6 luni. Teoretic, doar carnea impropriu fermentată poate cauza probleme, un lucru care se întâmplă rar în ziua de azi.

3. Aki

Este cel mai popular fruct din Jamaica, nu-l vom găsi însă pe raftul supermarketului. Aki este extrem de toxic, cauzează crize de vărsături şi chiar moartea. De cele mai multe ori pulpa fructului nu este periculoasă, o mare parte a toxinelor se concentrează în sâmbure.

2. Caracatiţă vie

San-nakji este un aliment popular în Coreea. Practic caracatiţa este pusă în farfurie imediat după ce este ucisă, aşa că nu mai e chiar vie. Tentaculele şi ventuzele animalului se mişcă însă şi după moarte, un lucru care îngreunează înghiţirea.

1. Tapioka

Este o plantă necunoscută la noi, în altă parte însă face parte din alimentaţia de bază. Tapioka este periculoasă doar în stare crudă şi nepregătită corespunzător. În procesul de gătire, rădăcinile plantei sunt curăţate, fierte, uscate, puse la înmuiat şi limpezite. În 2005, 27 de copii dintr-o şcoală filipineză şi-au pierdut viaţa din cauza pregătirii necorespunzătoare a preparatelor din tapioka.

 

Andrea Nagy

Sursă foto: www.origo.hu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

De ce încărunțim?
Diverse miercuri, 19 noiembrie 2025, 12:00

De ce încărunțim?

Părul alb este o manifestare a unui mecanism de apărare împotriva cancerului.   Rezultă din diferențierea celulelor stem ale foliculilor de...

De ce încărunțim?
Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial
Diverse miercuri, 19 noiembrie 2025, 00:00

Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial

Un autoportret de Frida Kahlo, în care artista este înfățișată dormind într-un pat deasupra căruia se află un schelet uriaș, prezentat la...

Un autoportret scos la licitație ar putea stabili un nou record mondial
Secretul longevității ar putea fi… mov
Diverse marți, 18 noiembrie 2025, 12:00

Secretul longevității ar putea fi… mov

Cercetători de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Polonia au descoperit că fructele şi legumele de culoare violet, precum afinele,...

Secretul longevității ar putea fi… mov
Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei
Diverse marți, 18 noiembrie 2025, 00:00

Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei

Un bărbat a descoperit lingouri şi monede de aur în valoare de circa 700.000 de euro în timp ce săpa o piscină în grădina casei sale din...

Lingouri și monede de aur de 700.000 € găsite în grădina casei
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 13:45

Depistat în trafic cu 176 km/h

Un șofer în vârstă de 19 ani a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce rula cu 176 km/h pe DN1C, pe un sector de drum unde limita...

Depistat în trafic cu 176 km/h
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 12:00

Cerealele integrale, aliat pentru o minte ageră

Un studiu publicat în revista „Food & Function” (F&F) a constatat că un consum regulat de cereale integrale ajută la...

Cerealele integrale, aliat pentru o minte ageră
Diverse luni, 17 noiembrie 2025, 00:00

Roșii mai rezistente la frig, prin biotehnologie

Roșia, fiind o plantă de origine tropicală nu se împacă bine cu temperaturile scăzute. Ideal ar fi să crească la 20-28°C, iar sub 10-12°C,...

Roșii mai rezistente la frig, prin biotehnologie
Diverse duminică, 16 noiembrie 2025, 12:00

Când durerea de cap devine urgență medicală

Durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni din lume. Toată lumea le experimentează cel puțin o dată în viață.  ...

Când durerea de cap devine urgență medicală