Ascultă Radio România Cluj Live

Nu doar nasul detectează mirosurile: Curiozităţi despre corpul uman

Foto: Prawny/Pixabay

Nu doar nasul detectează mirosurile: Curiozităţi despre corpul uman
Foto: Foto: Prawny/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 24 iulie 2019, 12:00 / actualizat: 25 iulie 2019, 19:00

Corpul uman e un mecanism armonios, alcătuit din multe părţi care cooperează atunci când ne îndeplinim sarcinile de zi cu zi. Unele părţi precum plămânii şi inima sunt cu certitudine foarte importante, dar toate organele îşi au rostul lor.

Uneori, pe lângă funcţia lor de bază, părţile corpului au şi atribuţii ascunse, de care nici nu suntem conştienţi:

Ficatul e capabil de regenerare

Organismul are capacitatea de a vindeca din resurse proprii rănile minore. Nu se descurcă însă cu pierderea ţesuturilor, caz în care poate să recurgă doar la cicatrizare. O singură excepţie este de la această regulă: ficatul, care poate să se regenereze în totalitate.

Oamenii de ştiinţă sunt fascinaţi de această trăsătură, deşi nu-i înţeleg mecanismul. Unii spun că, în cazul unei pierderi de ţesuturi, ficatul se reprogramează şi revine la starea din copilărie pentru a se regenera.

Pielea detectează mirosurile

Simţul mirosului este foarte important: ne fereşte de alimente alterate şi de alţi agenţi care ne-ar putea afecta sănătatea. S-a crezut mereu că doar nasul detectează mirosurile.

Cercetătorii au ajuns însă la concluzia că şi alte organe, precum pielea, reacţionează la stimuli olfactivi. Conform studiilor, în piele se declanşează procesul de vindecare atunci când este pusă în contact cu mirosul lemnului de santal.

Oasele sunt mai dure ca oţelul

Cercetătorii sunt surprinşi de cât de dure şi totuşi flexibile sunt oasele omului. Motivul pentru această trăsătură rezidă în structura lor: oasele sunt alcătuite precum o frânghie, ţinută laolaltă printr-o structură spiralată. Fiecare strat repetă această formă: fibrele mai groase sunt alcătuite din fibre mai subţiri şi tot aşa, până la dimensiunea de 5 nanometri.

Ochiul înşeală gustul

Cercetările au arătat că ochii fac o treabă bună când vine vorba de identificarea gusturilor. În plus, vederea poate influenţa gustul pe care îl simţim. Într-un experiment, doi oenologi au primit câte un pahar de vin alb, provenit din aceeaşi sticlă. Conţinutul unui pahar a fost alterat cu un colorant alimentar de culoare roşie, dar fără gust.

Oenologii au fost scandalizaţi de înşelăciune, mai ales că au identificat vinul alb colorat drept vin roşu. Explicaţia este destul de interesantă: când creierul nostru primeşte informaţii de la două simţuri deosebite, are tendinţa să creadă ce îi spun ochii.

Creierul manipulează timpul

Albert Einstein s-a străduit să-i convingă pe oameni că timpul este relativ. Dacă analizăm felul în care creierul percepe timpul, a avut perfectă dreptate. Odată cu înaintarea în vârstă, timpul ni se pare că trece mult mai repede. Ceasul biologic încetineşte, motiv pentru care simţim că toate în jurul nostru au prins viteză.

 

Andrea Nagy

Foto: Prawny/Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Etichete:
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 00:00

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame

Ryan Seacrest, prezentatorul emisiunii ‘American Idol’, a anunțat numele laureaților din 2025 în timpul ediției de duminică, 27...

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame