Ascultă Radio România Cluj Live

Călugării belgieni reînvie o bere veche de 220 de ani

Călugării belgieni reînvie o bere veche de 220 de ani

Articol editat de cristina.rusu, 24 mai 2019, 18:00

A durat mai mult de 220 de ani, dar ordinul călugărilor de la Abaţia Grimbergen, producători ai unei renumite beri medievale adoptate de fabricanţi în anii 1950, au început să folosească o veche reţetă pe care au redescoperit-o în arhiva proprie.

Pentru a sublinia importanţa momentului pentru belgienii amatori de bere, anunţul reluării producţiei după metode medievale a fost făcut de superiorul abaţiei, părintele Karel Stautemas, în prezenţa primarului localităţii şi a unui număr de 120 de jurnalişti şi entuziaşti ai ideii.

Desfăcând prima sticlă, Stautemas a spus că realizarea constituie apogeul a patru ani de cercetări asupra metodelor folosite de călugării care preparau această băutură în Mănăstirea Norbertină, înainte de a fi incendiată de revoluţionarii francezi în 1789.

Mănăstirea a fost ulterior reconstruită dar se credea că fabrica de bere şi reţetele acesteia s-au pierdut.

Stautemas a recunoscut că poate ar fi mai bine să nu se consume cantităţi prea mari din berea nou-produsă, care are o concentraţie de alcool de 10,8%. „Una sau două e ok”, a spus Chris Selleslagh, primarul din Grimbergen, localitate situată la şase mile nord de Bruxelles.

Noua microfabrică de bere, amplasată în acelaşi loc cu cea iniţială, foloseşte reţete inspirate din scrierile din secolul XII, care dau detalii despre metodele originale folosite de călugări pentru obţinerea berii, utilizând hamei în locul ierburilor fermentate – o inovaţie pentru vremea respectivă.

Aceste cărţi cu reţete au fost salvate în secolul XVIII printr-o iniţiativă îndrăzneaţă a călugărilor care au făcut o gaură în zidul bibliotecii vechii abaţii şi au extras în secret 300 de cărţi înainte de incendierea edificiului.

Pentru noul tip de bere, călugării au păstrat însă doar unele elemente din reţetele vechi, între care lipsa aditivilor artificiali, folosirea de butoaie de lemn şi exploatarea unor anumite tipuri de sol local – terroir – pentru cultivarea hameiului. De fapt, după cum au descoperit cei 12 călugări din abaţie, predecesorii lor inovau în permanenţă şi schimbau reţeta o dată la 10 ani.

Noul tip de bere este fabricat în parteneriat cu Carlsberg, care produce seria Grimbergen pentru vânzare în toată lumea şi Alken-Maes care se poate procura doar de pe piaţa belgiană.

Abaţia Grimbergen a fost fondată în 1128 dar a căzut pradă focului de trei ori în total, fiind considerată un fel de pasăre phoenix şi preluând motto-ul „ardet nec consumitur” (arsă dar nu distrusă).

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?