Ascultă Radio România Cluj Live

Flori în farfurie: 10 feluri de flori comestibile

Flori în farfurie: 10 feluri de flori comestibile

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2019, 12:00

Florile în bucătărie sunt o alternativă interesantă la felurile de mâncare pe care le-am gătit până la exasperare! Acest obicei culinar neobişnuit s-a născut acum două decenii în Asia, fiind adus la noi în ţară abia recent, de către bucătarii care au colindat în ţări străine în căutare de reţete.

Atenţie! Există câteva puncte care trebuie să fie luate în considerare înainte de a pune florile în farfurie. În primul rând, culegeţi doar flori de care sunteţi sigur. Chiar dacă sunt frumoase şi colorate, florile pot provoca simptome neplăcute dacă le alegeţi pe cele necomestibile. Dacă nu sunteţi 100% convins de soiul florilor, mai bine consultaţi un specialist.

Precum în cazul plantelor medicinale şi al fructelor, şi aici regula de aur este să nu culegeţi flori din surse necunoscute, de la margine de drum, căci acestea ar putea să fie tratate cu substanţe chimice toxice.

Cel mai bine e să alegeţi flori plantate strict cu scopul de a fi consumate; şi niciodată să nu consumaţi flori cumpărate de la florărie: este aproape sigur că acestea au fost tratate cu substanţe chimice.

Florile trebuie să fie consumate când sunt în plină eflorescenţă: nici mugurii, nici petalele ofilite nu se pot mânca. Persoanele alergice la polen nu au voie să consume flori!

Iată aşadar 10 feluri de flori comestibile, precum şi câteva idei despre cum le puteţi introduce în meniul dumneavoastră:

1. Salcâmul

Înfloreşte la sfârşitul lui mai, ori începutul lui iunie. Este o alegere perfectă pentru salate, dar se poate amesteca şi în aluatul deserturilor. Să fiţi însă atenţi: seminţele de salcâm sunt toxice.

2. Păpădia

Se poate culege din aprilie şi până în septembrie. Cozile se pot folosi în salate, în timp ce floarea este un ingredient pentru un sirop dulce, de consistenţa mierii.

3. Gălbenele

Gălbenelele înfloresc din mai şi până în octombrie. Florile pot fi folosite în salatele de vară şi în aluatul de plăcintă, dar şi ca element decorativ pe farfurie. Florile de gălbenele sunt un colorant natural, dând o culoare galbenă alimentelor. Gustul este uşor piperat.

4. Iasomia

Din iasomie se prepară ceai, îngheţată, dulceaţă. Înfloreşte primăvara şi la începutul verii.

5. Viorele

Gustul este delicat şi dulce; se pot folosi atât în salate, cât şi în deserturi. Găsim viorele de la începutul lui aprilie şi până la sfârşitul lunii mai.

6. Soc

Socul înfloreşte în lunile mai şi iunie. Din el se prepară un sirop excelent, dar poate fi un ingredient şi pentru o îngheţată deosebită.

7. Trandafir

Chiar şi romanii preparau alimente din petale de trandafir. Le putem folosi în dulceaţă, dar şi în limonadă sau îngheţată. Pentru a pregăti bezele din trandafir: curăţăm bine petalele, le înmuiem în spumă de ou şi le rostogolim prin zahăr pudră; apoi le lăsăm pe un grătar, să se usuce.

8. Lavandă

Începe să înflorească la începutul lunii iunie. Este o floare deosebită, pentru că gustul dulceag se potriveşte atât cu mâncărurile dulci, cât şi cu cele sărate. Din lavandă se prepară sirop, ceai, sos, dulceaţă sau îngheţată.

9. Muşeţel

În funcţie de climă, înfloreşte fie din luna aprilie, fie din a doua jumătate a lunii mai. Muşeţelul nu este perfect doar pentru ceai, ci şi pentru îngheţată, datorită gustului dulce.

10. Garoafă de grădină

Petalele sale sunt dulci, se pot folosi aşadar la a conferi o aromă interesantă deserturilor din fructe. Din aceste flori putem pregăti bezele, dar şi creme pentru prăjituri sau torturi.

 

Andrea Nagy

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Super-alimente de toamnă
Diverse duminică, 28 septembrie 2025, 12:00

Super-alimente de toamnă

Cum să-ți întărești imunitatea cu măceșe și varză murată   Una dintre vedetele nutriționale de sezon este măceșul. Aceste fructe...

Super-alimente de toamnă
Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 18:00

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul

Plantele, ca daruri ale naturii, sunt adesea folosite doar ocazional, deşi multe dintre ele au proprietăţi cu adevărat miraculoase. Sunt cea mai...

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 12:00

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi

Părul trece prin multe etape zilnic – spălare, uscare, pieptănare, coafare – iar unele obiceiuri, chiar dacă par inofensive, pot fi...

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 00:00

Românii, campioni la aplauze în avion

Românii se numără printre pasagerii care aplaudă cel mai des la aterizare. Un studiu recent arată că acest gest este încă foarte prezent în...

Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 12:00

Toamna şi ceasul nostru biologic

Scurtarea zilelor şi temperaturile mai scăzute ne afectează direct ceasul biologic, provocând somnolenţă şi oboseală de sezon.   Lumina...

Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 00:00

Trucuri naturale pentru haine negre

Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales...

Trucuri naturale pentru haine negre
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 13:04

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță

Vedeta pop Rihanna a născut cel de-al treilea copil al său, o fetiță, împreună cu partenerul ei, A$AP Rocky, relatează joi, 25 septembrie,...

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 12:00

Vinetele – gustoase și pline de beneficii

Vinetele nu sunt doar gustoase, ci şi foarte benefice pentru sănătate, fiind un aliment valoros în dieta zilnică.   Ele conţin...

Vinetele – gustoase și pline de beneficii