Ascultă Radio România Cluj Live

Nouă lucruri mai puțin cunoscute despre cafeaua turcească

Nouă lucruri mai puțin cunoscute despre cafeaua turcească

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 aprilie 2019, 12:00 / actualizat: 2 aprilie 2019, 16:24

Datând din secolul al XV-lea, cafeaua turcească este mai mult decât o ceașcă cu băutură pentru turci. Este un simbol al prieteniei, un instrument pentru a ghici viitorul și un pretext pentru povești. „O ceașcă de cafea nu se uită timp de patruzeci de ani”, spune un vechi proverb turcesc.

– Cafeaua turcească nu este de fapt turcească: a fost descoperită pentru prima dată în regiunea Kaffa din Etiopia și apoi dusă în Yemen în secolul al XV-lea. Din Yemen, cafeaua a ajuns la Istanbul și apoi s-a extins în Europa. Este sigur să spunem că europenii au învățat secretele cafelei de la otomani. În plus, primul magazin de cafea care a fost înregistrat în istoria mondială a fost deschis în cartierul Tahtakale din Istanbul.

– Cum se prepară: Ca să faci cafea turcească, ai nevoie de boabe de cafea fin măcinată, de apă rece, zahăr după preferință și un ibric special de cafea, numit „cezve”. Cezve este un vas cu mâner lung, din alamă sau cupru, utilizat doar pentru a prepara cafea turcească. Cafeaua este fiartă încet pentru a genera o cantitate generoasă de caimac. Această metodă de preparare a fost descoperită în perioada otomană, dând specificitate cafelei pentru aceste ținuturi.

– Caimacul este vital: tradițional, cafeaua fără caimac nu este agreată. Este obișnuit să auzi un client care solicită un strat gros de caimac când comandă cafea turcească. Mai important, caimacul ajută cafeaua să rămână caldă pentru o perioadă lungă de timp.

– Un pahar cu apă este servit alături de cafea din mai multe motive: În primul rând, din ospitalitate. Este un bun motiv să observi ce bea prima dată musafirul și să înțelegi dacă îi este foame sau nu. Dacă bea apă înaintea cafelei, înseamnă că oaspetele este înfometat și gazda pregătește masa. În al doilea rând, apa este folosită pentru a curăța cerul gurii înainte și după ce se bea cafea. În al treilea rând, în timpul perioadei otomane, apa era folosită pentru a afla dacă exista otravă în cafeaua servită sultanului. Sultanul trebuia să testeze singur cafeaua, aruncând puțină apă în cafea. În cazul în care cafeaua făcea bule în urma contactului cu apă, atunci aceasta însemna că este otrăvitoare.

– Cafeaua este folosită și pentru ghicit. După consumarea cafelei, cana este acoperită cu o farfurie. Apoi este întoarsă cana și sunt interpretate formele de zaț rămase. În Turcia, există aplicații pentru telefoanele mobile în care poți încărca fotografia zațului și imaginea este interpretată.

– Cafea sărată pentru mire: Cafeaua se află în centrul unei alte tradiții turcești, când mirele, care vine cu familia la pețit, cere mâna fetei și primește cafea cu sare. În urmă cu zeci de ani, tradiția spunea că dacă fată nu vrea să se căsătorească cu băiatul, va pune multă sare în cafeaua lui, indicând că refuză oferta. Dar, de-a lungul anilor, de când căsătoriile aranjate au scăzut în număr, tradiția s-a schimbat iar acum este necesar ca mirele să bea cafea sărată în timpul ceremoniei.

– Servită cu deliciosul rahat turcesc, așa-numitul „lokum”: O altă tradiție veche, pentru a afla dacă oaspetele este mulțumit, este servirea cafelei cu lokum. Dacă oaspetele este mulțumit de gazdă, el mănâncă desertul. Deși această tradiție a dispărut, în prezent, cafeaua turcească poate fi servită și cu alte dulciuri decât lokum, cum ar fi ciocolata.

– Este un antioxidant excelent: cafeaua turcească are multe beneficii pentru sănătate. Echilibrează nivelul colesterolului din sânge, reduce riscul de cancer și acționează ca un analgezic pentru durerile de cap.

– Este protejată de UNESCO: prin tehnicile unice de preparare, cafeaua tradițională turcească a fost înscrisă în lista Patrimoniului cultural universal UNESCO în 2013.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Super-alimente de toamnă
Diverse duminică, 28 septembrie 2025, 12:00

Super-alimente de toamnă

Cum să-ți întărești imunitatea cu măceșe și varză murată   Una dintre vedetele nutriționale de sezon este măceșul. Aceste fructe...

Super-alimente de toamnă
Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 18:00

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul

Plantele, ca daruri ale naturii, sunt adesea folosite doar ocazional, deşi multe dintre ele au proprietăţi cu adevărat miraculoase. Sunt cea mai...

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 12:00

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi

Părul trece prin multe etape zilnic – spălare, uscare, pieptănare, coafare – iar unele obiceiuri, chiar dacă par inofensive, pot fi...

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 00:00

Românii, campioni la aplauze în avion

Românii se numără printre pasagerii care aplaudă cel mai des la aterizare. Un studiu recent arată că acest gest este încă foarte prezent în...

Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 12:00

Toamna şi ceasul nostru biologic

Scurtarea zilelor şi temperaturile mai scăzute ne afectează direct ceasul biologic, provocând somnolenţă şi oboseală de sezon.   Lumina...

Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 00:00

Trucuri naturale pentru haine negre

Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales...

Trucuri naturale pentru haine negre
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 13:04

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță

Vedeta pop Rihanna a născut cel de-al treilea copil al său, o fetiță, împreună cu partenerul ei, A$AP Rocky, relatează joi, 25 septembrie,...

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 12:00

Vinetele – gustoase și pline de beneficii

Vinetele nu sunt doar gustoase, ci şi foarte benefice pentru sănătate, fiind un aliment valoros în dieta zilnică.   Ele conţin...

Vinetele – gustoase și pline de beneficii