Ascultă Radio România Cluj Live

Vom reuși să scăpăm de PET-uri?

Vom reuși să scăpăm de PET-uri?

Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2019, 18:00

O întreprindere franceză a optimizat o enzimă de origine bacteriană pentru a degrada polietilena tereftalată (mai cunoscută sub prescurtarea PET).

Într-un moment al istoriei planetei în care natura este sufocată de acest material, chimia reuşeşte să degradeze plasticul „deşeu” într-un plastic nou şi frumos. Carbios, o întreprindere franceză din apropiere de Clermont-Ferrand a reuşit să fabrice primele sticle de polietilenă tereftalată (PET) prin bioreciclare enzimatică.

Comparativ cu metoda termomecanică, prin care se pot recicla doar sticle transparente şi curate şi al cărei produs finit nu conţine decât 25% din PET-ul reciclat, bioreciclarea enzimatică permite o reciclare 100 %, în buclă completă.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Beneficiile frigului pentru corp și minte
Diverse joi, 13 noiembrie 2025, 12:00

Beneficiile frigului pentru corp și minte

Dincolo de ceaiul cald şi hainele groase, frigul aduce beneficii pentru imunitate, piele sănătoasă şi mai puţine alergii, susţin experţii....

Beneficiile frigului pentru corp și minte
Meghan Markle revine pe marele ecran
Diverse joi, 13 noiembrie 2025, 00:00

Meghan Markle revine pe marele ecran

Meghan Markle se pregătește să revină la cinema, cu un mic rol într-un film aflat în prezent în producție la Los Angeles, în California, au...

Meghan Markle revine pe marele ecran
Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm
Diverse miercuri, 12 noiembrie 2025, 12:00

Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm

Probioticele – „bacteriile bune” din sistemul digestiv – sunt promovate ca soluţie pentru orice, de la combaterea balonării...

Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm
Secretul cartofilor prăjiți crocanți
Diverse miercuri, 12 noiembrie 2025, 00:00

Secretul cartofilor prăjiți crocanți

Cartoful este, în esență, o combinație de apă și amidon. Când ajunge în ulei încins, lucrurile par simple: se rumenește la exterior și se...

Secretul cartofilor prăjiți crocanți
Diverse marți, 11 noiembrie 2025, 12:00

Reducerea zahărului în primii doi ani de viață protejează inima până la maturitate

Limitarea consumului de zahăr în primii doi ani de viață are beneficii durabile pentru inimă până la vârsta adultă, conform unui nou studiu,...

Reducerea zahărului în primii doi ani de viață protejează inima până la maturitate
Diverse marți, 11 noiembrie 2025, 00:00

Delfin printre gondole!

Un delfin sălbatic botezat ”Mimmo” de presa locală a devenit un vizitator obișnuit în apele Pieții San Marco din Veneția,...

Delfin printre gondole!
Diverse luni, 10 noiembrie 2025, 12:00

Au fost identificate trei dintre cele mai benefice condimente

Cele trei cele mai benefice condimente sunt: piperul negru, scorțișoara și cuișoarele. Piperul negru, scorțișoara și cuișoarele pot reduce...

Au fost identificate trei dintre cele mai benefice condimente
Diverse luni, 10 noiembrie 2025, 00:00

Tendințe de iarnă: eleganță, texturi fine și atitudine

Iarna vine cu o notă de melancolie, dar şi cu ocazia de a ne exprima stilul, iar un palton care îmbină căldura cu eleganţa este simbolul...

Tendințe de iarnă: eleganță, texturi fine și atitudine