Ascultă Radio România Cluj Live

Atenţie, tristeţea este emoţia cu cea mai lungă durată

Atenţie, tristeţea este emoţia cu cea mai lungă durată

Articol editat de Carmen Sas, 17 februarie 2019, 10:00

Tristeţea este emoţia cu cea mai lungă durată, conform unui studiu recent.

S-a dovedit că, în comparaţie cu ruşinea, surpriza şi chiar plictiseala, tristeţea durează cel mai mult. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, de regulă, tristeţea este asociată cu evenimente care au un efect de lungă durată asupra vieţii oamenilor, cum ar fi pierderea unei persoane apropiate.

Reflecţia profundă şi îndelungată este factorul principal din cauza căruia unele emoţii durează mai mult decât altele. Emoţiile care provoacă o gândire intensă şi pe termen lung durează mult. Emoţiile pe termen scurt sunt, deşi nu întotdeauna, declanşate de evenimente cu o importanţă relativ scăzută. Pe de altă parte, emoţiile pe termen lung sunt de obicei rezultatul unor lucruri foarte importante, explică unul dintre autorii studiului. Rezultatele au fost obţinute după un studiu la care au participat 233 de studenţi, cărora li s-a cerut să-şi amintească experienţele emoţionale (şi cât timp au durat acestea).

Cele mai scurte au fost dezgustul, frica şi ruşinea, care de obicei au trecut în aproximativ 30 de minute, însă tristeţea a durat circa 120 de ore. Plictiseala a trecut în câteva ore. Frica este de regulă de scurtă durată, în timp ce anxietatea a durat mult mai mult.

De asemenea, ruşinea a trecut relativ repede, însă senzaţia de vinovăţie a durat mai mult.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?