Ascultă Radio România Cluj Live

Materialul genetic și factorii de mediu influențează asumarea riscurilor în viață

Materialul genetic și factorii de mediu influențează asumarea riscurilor în viață

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 ianuarie 2019, 12:00

Un studiu efectuat recent de cecetători de la Universitatea din Zürich împreună cu o echipă internaţională de oameni de ştiinţă arată că există o conexiune între anumite gene şi comportamentul oamenilor privind asumarea riscurilor.

Echipa internaţională de cercetare – care a implicat savanţi de la Universitatea din Toronto, Vrije Universiteit Amsterdam şi Universitatea din Zürich – a identificat 124 de variante genetice necunoscute anterior care sunt legate de asumarea riscului şi de apetitul pentru risc. Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Nature Genetics”. Peste un milion de persoane au luat parte la studiu.

Cercetătorii compară disponibilitatea oamenilor de a-şi asuma riscuri cu materialul lor genetic. Pe de o parte, ei ar trebui să-şi evalueze dorinţa de a-şi asuma riscuri, iar pe de altă parte, să răspundă la întrebări despre comportamentul riscant, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, conducerea unui autovehicul cu viteză. Materialul genetic al participanţilor a fost decriptat şi comparat. Chiar dacă genomul a două persoane este foarte asemănător, el nu este identic. Există întotdeauna câteva diferenţe mici, numite variante. De exemplu, unele dintre aceste variante au fost legate în studii comparative la scară largă cu anumite caracteristici externe sau cu predispoziţii la boli.

De câţiva ani, cercetarea ştiinţelor sociale a fost interesată de acest tip de studiu pentru a investiga influenţa asupra comportamentelor. Potrivit analizelor cercetătorilor, cele 124 de vaiante descoperite în studiul actual sunt gene care se citesc în creier, mai ales în regiunile creierului care sunt legate de procesele decizionale. De asemenea, analiza acestor gene evidenţiază rolul neurotransmiţătorilor GABA (inhibitor) şi glutamat (excitator). Până acum, aceşti neurotransmiţători nu au fost asociaţi cu asumarea riscurilor. Totodată, cercetătorii au mai descoperit că şi factorii de mediu influenţează comportamentul.

Cu studiul nostru am reuşit să determinăm arhitectura genetică a apetitului pentru risc şi am descoperit unde apare tendinţa de comportament riscant în genomul nostru, a declarat Pietro Biroli, de la Universitatea din Zürich.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest studiu ar trebui să fie o bază pentru investigarea interacţiunii dintre variantele genetice şi factorii de mediu în detaliu, care conduc la anumite comportamente.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?