Ascultă Radio România Cluj Live

Curiozități despre șampanie

Curiozități despre șampanie

Articol editat de cristina.rusu, 2 ianuarie 2019, 15:00 / actualizat: 5 ianuarie 2019, 10:30

Consumată cu plăcere în întreaga lume, șampania a participat la mai multe petreceri și evenimente speciale, decât orice alt sortiment de vin. A bea șampanie la zilele onomastice sau de revelion a devenit o tradiție tocmai din cauza calităților speciale ale acestei licori.

Istoria leagă apariția șampaniei de provincia franceză Champagne. Aici a fost elaborată „tehnologia tradițională” de producere a vinurilor spumante (Methode Champenoise), din trei soiuri de struguri cultivate în această regiune – Pinot Meunier, Pinot Noir și Chardonnay. Aceste vinuri erau supuse unei fermentări secundare în sticlă, iar apoi erau păstrate la loc sigur pentru cel puțin un an.

Șampania a fost inventată de Pierre Pérignoncălugăr la abația Hautvillers, amplasată pe malul răului Marnaîn centrul regiunii Champagne. El este primul care a studiat procesul fermentării secundare în sticlă și a apreciat frumusețea irepetabilă a bulelor perlante de bioxid de carbon emanat.

Prin fermentare secundară se înțelege înainte de încheierea procesului de fermentare, vinul destinat  devină șampanie este mutat în sticle unde va continua  fermenteze, păstrând însă în sticle și dioxidul de carbon rezultat în urma încheierii fermentării.

Din anul 1688 și până la sfârșitul vieții saleîn 1715, Pierre Pérignon a avut funcția de viticultor și vinificator principal al abației. Ce este interesant e faptul  Pierre Perignon era orb. Totuși, avea un gust extraordinar de fin și o memorie impresionantă când venea vorba de vinuri și de tot ce era legat de vinificațieCunoștea în detaliu nu doar podgoriile care aparțineau mănăstirii Hautvillers, dar și pe cele din împrejurimi.

În baza unui singur strugure, Pérignon putea  numească nu doar soiul de viță-de-vie respectiv, dar și locul exact unde a fost cultivat. Mai multdin struguri de culoare neagră el fabrica minunate vinuri albe, ceea ce nu mai făcuse nimeni până atunci.

Descoperirea de către Perignon a șampaniei pare  fie totuși mai mult un accident decât o urmare a unei cercetări amănunțite. Potrivit unei legende, marele vinificator ar fi fost luat prin surprindere de o pocnitură puternică atunci când destupa o sticlă de vinPărintele și-a dat repede seama  vinul, care din anumite motive nu a fermentat suficient până la îmbuteliereodată cu sosirea primăverii a început  fermenteze din nou în butelia deja astupată și, din această cauză, a devenit „spumos”.

Lui Perignon i se atribuie și introducerea unei cupe de formă nouăfină și elegantăîn care bulele de gaze „scânteiau și jucau în diferite culori”. Acest pocal, fin și înalt, este numit astăzi „pocalul pentru șampanie” sau cupa pentru șampanie.

Șampania se servește întotdeauna rece, iar cupa de șampanie trebuie ținută de picior, pentru  temperatura mâinii  nu influențeze temperatura șampaniei.

Șampania este totuşi o băutură modernă care nu a existat înainte de anul 1600. Ea a devenit în scurt timp de la “perfecţionare” băutura preferată a curţilor regale, faima ei crescând odată cu dezvoltarea comunităţilor. După 1800 se naşte o adevărată industrie legată de producerea vinurilor spumante. Tradiţionala şampanie – Champagne – se obţine din trei soiuri de struguri albi şi roşii: Chardonanay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Rezultatul este un vin alb.

Când şampania provine doar din Chardonnay se indică pe etichete Blanc de Blancs. Este foarte potrivită pentru mâncărurile uşoare sau pentru aperitive.

Blanc de Noirs este şampania obţinută din struguri roşii, Pinot Noir şi Pinot Meunier şi este potrivită mai ales alături de preparatele mai consistente ce conţin cărnuri sau alături de brânzeturi.

Șampania Rose este poate cea mai prietenoasă, atât prin textură, consistenţă, cât şi prin multiplele asocieri culinare în funcţie de vinificare (gradul de rest de zahăr). Culoarea rose se obţine, de obicei, prin adăugarea de vin Pinot Noir în timpul celei de-a două fermentaţii. Majoritatea gastronomilor și somelierilor sunt de părere că şampania, vinurile spumante în general, constituie cea mai generoasă ofertă gustativă în asociere cu preparatele culinare. Este singurul vin recomandat de la aperitiv până la desert.

Cea mai utilizată asociere este cu icre negre şi stridii. Șampania brută se poate regăsi lângă preparatele din ouă (greu de asociat gustativ). De asemenea, se poate afla lângă mâncăruri cu ciuperci, brânzeturi cu pastă dură, tip parmezan, fructe de mare, în special lobster sau creveţi regali, legume, carne de pui, carne de miel. Un capitol aparte îl constituie fericita simbioză cu aromatele şi condimentatele mâncăruri asiatice, şampania echilibrând gustul prin aciditatea ei.

Nu trebuie uitat că şampania este băutura veseliei, a sărbătorii, a fericirii. Peste tot în lume este considerată simbolul celui mai rafinat stil de viaţă. În acelaşi timp, este companionul perfect la masă, în amiezile fierbinţi de  vară, sau iarnă, în faţa şemineului. Este băutura ce animă conversaţiile, este elixirul dragostei,… este vinul suprem!

Ştiaţi că ….

Într-o sticlă de 750 ml de şampanie există aproximativ 49 de milioane de bule şi că presiunea dintr-o sticlă de şampanie este de trei ori mare decât cea din anvelopa unui automobil? Cea mai mare sticlă de şampanie din lume avea aproape 2,1 metri înălţime, fiind echivalentul a 22 de sticle normale? Despre celebrul spion, James Bond, se spune că este un băutor frecvent de şampanie. Pe parcursul filmelor din seria Bond, acesta bea de 35 de ori şampanie. Ştiaţi că Marilyn Monroe a făcut baie într-o cadă plină cu şampanie? Au fost nevoie de 350 de sticle pentru a umple cada. Cel mai lung zbor al unui dop de şampanie a atins recordul de 53 metri şi 22 centimetri în anul 1988. Vreţi să doborâţi și voi avest record?

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Super-alimente de toamnă
Diverse duminică, 28 septembrie 2025, 12:00

Super-alimente de toamnă

Cum să-ți întărești imunitatea cu măceșe și varză murată   Una dintre vedetele nutriționale de sezon este măceșul. Aceste fructe...

Super-alimente de toamnă
Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 18:00

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul

Plantele, ca daruri ale naturii, sunt adesea folosite doar ocazional, deşi multe dintre ele au proprietăţi cu adevărat miraculoase. Sunt cea mai...

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 12:00

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi

Părul trece prin multe etape zilnic – spălare, uscare, pieptănare, coafare – iar unele obiceiuri, chiar dacă par inofensive, pot fi...

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 00:00

Românii, campioni la aplauze în avion

Românii se numără printre pasagerii care aplaudă cel mai des la aterizare. Un studiu recent arată că acest gest este încă foarte prezent în...

Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 12:00

Toamna şi ceasul nostru biologic

Scurtarea zilelor şi temperaturile mai scăzute ne afectează direct ceasul biologic, provocând somnolenţă şi oboseală de sezon.   Lumina...

Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 00:00

Trucuri naturale pentru haine negre

Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales...

Trucuri naturale pentru haine negre
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 13:04

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță

Vedeta pop Rihanna a născut cel de-al treilea copil al său, o fetiță, împreună cu partenerul ei, A$AP Rocky, relatează joi, 25 septembrie,...

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 12:00

Vinetele – gustoase și pline de beneficii

Vinetele nu sunt doar gustoase, ci şi foarte benefice pentru sănătate, fiind un aliment valoros în dieta zilnică.   Ele conţin...

Vinetele – gustoase și pline de beneficii