Ascultă Radio România Cluj Live

Crăciun fără kilograme în plus

Crăciun fără kilograme în plus

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 decembrie 2018, 12:00 / actualizat: 16 decembrie 2018, 18:39

Moderație și control: conform unui studiu britanic, informarea privitoare la nutriție și cântăritul frecvent ne scutesc de kilograme în plus în perioada sărbătorilor.

Perioada dinaintea Crăciunului și în general sărbătorile vin cu numeroase ispite culinare: peste tot găsim prăjituri și alte dulciuri, la târgurile de Crăciun se bea vin fiert, iar mesele festive sunt pline de bucate tradiționale și deserturi ademenitoare. În mod tradițional mâncăm foarte mult în această perioadă, fără să ne gândim la kilograme. Urmările ne sunt cunoscute.
Un studiu din 2016 al unor cercetători americani de la Universitatea Cornell arată că la 10 zile după Crăciun, germanii acumulează cele mai multe kilograme. În medie, participanții la acest studiu s-au îngrășat cu 0,6 la sută după sărbători. În aceeași perioadă de după Crăciun, cluburile de fitness au înregistrat, deloc surprinzător, cele mai multe înscrieri.
Dar, evident, germanii nu sunt singurii care se confruntă cu această problemă. Dacă la Berlin sau la München se mănâncă de Crăciun gâscă la cuptor alături de cartofi și varză roșie, iar apoi deserturi felurite, în România sarmalele, fripturile și torturile din belșug ridică numărul caloriilor peste măsură.
Anul acesta, șase cercetătoare de la universitățile britanice Birmingham și Loughborough au câteva sfaturi simple prin care se pot evita kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor. Conform studiului desfășurat de acestea pe o perioadă de doi ani, publicat în revista medicală „The BMJ”, scăpăm comparativ greu de grăsimea depusă în perioada Crăciunului.
Conform medicului Amanda Daley, una dintre autoarele studiului, oamenii se îngrașă cu 1 kg pe an. O mare parte din această greutate este acumulată în perioada Crăciunului. Un kilogram per se nu ar fi mult, spune aceasta. Dar în 10 ani, diferența este semnificativă.

„Numai în ziua de Crăciun se consumă până la 6000 calorii – de peste trei ori mai mult decât cantitatea zilnică necesară”, spune Frances Mason, autoarea principală a studiului și cercetătoare în nutriție la Universitatea Birmingham.

Mâncat cu cap, mișcare suficientă

În plus, voluntarii au fost rugați să facă mai multă mișcare, cel puțin 10.000 de pași pe zi. De asemenea, să evite statul îndelungat pe scaun, iar la fiecare oră să se ridice în picioare cel puțin 10 minute. Pentru a le oferi o idee concretă despre câtă mișcare e necesară pentru a arde excesele culinare de Crăciun, participanții au primit o listă cu sportul recomandat după fiecare gustare sau băutură. De exemplu, pentru a arde caloriile conținute într-o cană de vin fiert, trebuie să meargă 13 minute.
Celălalt grup de voluntari a primit numai un document informativ despre o viață sănătoasă, fără sfaturi concrete referitoare la nutriție. Toți participanții au fost măsurați și cântăriți în lunile noiembrie și decembrie, cât și în ianuarie și februarie, pe perioada anilor în care s-a desfășurat studiul.

Când suntem conștienți de ceea ce facem, ne putem schimba comportamentul

Rezultatele nu sunt surprinzătoare, dar foarte clare. Voluntarii sfătuiți în detaliu au ajuns chiar să slăbească în medie un sfert de kilogram, în ciuda ispitelor culinare din perioada sărbătorilor, în timp ce participanții din al doilea grup s-au îngrășat în medie cu 0,37 kilograme.
Corecta informare despre alimentația sănătoasă și cântăritul în mod regulat sunt elemente care ne pot disciplina, este concluzia cercetătoarelor. Autoarele studiului, sprijinite și de Institutul Național pentru Cercetarea Sănătății (NIHR) din Marea Britanie, încheie prin a sfătui autoritățile în domeniu să demareze programe detaliate de informare cu privire la nutriție.

„Studiul nostru demonstrează că și o mică intervenție în perioada Crăciunului poate preveni îngrășarea”, conchide Amanda Daley.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?