Ascultă Radio România Cluj Live

Reducem cu 90% consumul de carne, pentru a salva planeta

Reducem cu 90% consumul de carne, pentru a salva planeta

Articol editat de cristina.rusu, 24 octombrie 2018, 12:00 / actualizat: 24 octombrie 2018, 13:08

Consumul global de carne va trebui redus drastic dacă lumea dorește să acționeze împotriva încălzirii globale, arată un studiu publicat în revista „Nature” și dedicat impactului a ceea ce mâncăm asupra mediului.

În special, va trebui ca țările dezvoltate să-și reducă consumul de carne cu 90% pentru a conserva planeta și a hrăni 10 miliarde de oameni până în 2050, au calculat cercetătorii.

Producția agroalimentară, mare consumatoare de apă şi sursă de defrișare, reprezintă un factor major în încălzirea globală. Și fără o scădere netă a consumului de carne, impactul său asupra mediului ar trebui să crească până la 90% până la mijlocul secolului, avertizează cercetătorii, care solicită, de asemenea, reducerea deșeurilor alimentare și practici agricole mai bune.

Nicio soluţie nu va fi suficientă pentru a ne păstra în limitele globale, a subliniat Marco Springmann de la Universitatea Oxford.

Dar, dacă toate soluţiile ar fi implementate împreună, ar fi posibilă hrănirea în mod durabil a unei populaţii în plină creştere. Însă fără acțiuni concertate, impactul alimentaţiei noastre asupra mediului ar putea crește cu 50 până la 90% până în 2050, datorită creșterii populației și a regimurilor tot mai bogate în grăsimi, zahăr și carne, adaugă autorul principal al studiului, apărut la câteva zile după publicarea de către ONU a unei evaluări științifice alarmante privind accelerarea încălzirii globale.

În special, creșterea animalelor are un impact puternic, animalele generând emisii ridicate de metan – gaz cu efect de seră mai puțin persistent decât CO2, dar cu efect mai mare asupra încălzirii.

Producerea cărnii este, de asemenea, sinonimă cu consumul de apă: pentru a produce 500 g de carne de vită, este nevoie de aproape 7.000 de litri de apă.

Potrivit autorilor, reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare cauzate de probleme simple de gestionare ar putea, de asemenea, să reducă impactul asupra mediului cu 16%.

Oamenii de știință subliniază rolul educației și necesitatea unei reforme a industriei.

Este nevoie de o abordare globală, în termeni de politică şi industrie, pentru a permite aceste schimbări în tiparele alimentare, pentru a le face mai sănătoase, mai bazate pe plante şi cât mai atrăgătoare pentru cel mai mare număr de oameni, conchide Marco Springmann.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Descoperire importantă în diagnosticarea cancerului
Diverse duminică, 19 mai 2024, 06:00

Descoperire importantă în diagnosticarea cancerului

Au fost identificate în sânge până la 618 proteine ​​spion din 19 tipuri de cancer, dintre care 107 ar putea declanșa alerta cu cel puțin...

Descoperire importantă în diagnosticarea cancerului
Alimente care nu trebuie preparate niciodată în folie de aluminiu
Diverse sâmbătă, 18 mai 2024, 12:00

Alimente care nu trebuie preparate niciodată în folie de aluminiu

Folia de aluminiu este un element comun în orice bucătărie. Cu toate acestea, uneori afectează gustul, textura şi culoarea unor feluri de...

Alimente care nu trebuie preparate niciodată în folie de aluminiu
A fost descoperit, oare, misterul piramidelor din Egipt?
Diverse sâmbătă, 18 mai 2024, 06:00

A fost descoperit, oare, misterul piramidelor din Egipt?

Cercetătorii din Statele Unite au declarat că ei cred că au rezolvat misterul modului în care au fost construite cele 31 de piramide din Egipt,...

A fost descoperit, oare, misterul piramidelor din Egipt?
Cristiano Ronaldo a stabilit un record istoric pentru un fotbalist
Diverse sâmbătă, 18 mai 2024, 00:00

Cristiano Ronaldo a stabilit un record istoric pentru un fotbalist

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista...

Cristiano Ronaldo a stabilit un record istoric pentru un fotbalist
Diverse joi, 16 mai 2024, 12:00

Bananele verzi, benefice pentru sănătate

Diversele grade de coacere a bananelor ne influenţează în mod diferit sănătatea.   Bananele verzi, necoapte, conţin celuloză de 20 de ori...

Bananele verzi, benefice pentru sănătate
Diverse joi, 16 mai 2024, 12:00

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale

A petrece mai puțin timp stând pe scaun și mișcându-ne mai des ne ajută în reducerea tensiunii arteriale. Această soluție ar putea fi la fel...

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Diverse miercuri, 15 mai 2024, 12:00

Apa este inamicul trombozei

Pentru a preveni riscul de coagulare a sângelui şi formarea de cheaguri, dieta alimentară trebuie corectată.   Potrivit unui nutriţionist...

Apa este inamicul trombozei
Diverse marți, 14 mai 2024, 12:00

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen

Nutriţionistul Melissa Mitri susţine că ouăle şi ardeiul iute favorizează topirea grăsimii de pe abdomen.   Expertul a enumerat cinci...

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen