Ascultă Radio România Cluj Live

Reducem cu 90% consumul de carne, pentru a salva planeta

Reducem cu 90% consumul de carne, pentru a salva planeta

Articol editat de cristina.rusu, 24 octombrie 2018, 12:00 / actualizat: 24 octombrie 2018, 13:08

Consumul global de carne va trebui redus drastic dacă lumea dorește să acționeze împotriva încălzirii globale, arată un studiu publicat în revista „Nature” și dedicat impactului a ceea ce mâncăm asupra mediului.

În special, va trebui ca țările dezvoltate să-și reducă consumul de carne cu 90% pentru a conserva planeta și a hrăni 10 miliarde de oameni până în 2050, au calculat cercetătorii.

Producția agroalimentară, mare consumatoare de apă şi sursă de defrișare, reprezintă un factor major în încălzirea globală. Și fără o scădere netă a consumului de carne, impactul său asupra mediului ar trebui să crească până la 90% până la mijlocul secolului, avertizează cercetătorii, care solicită, de asemenea, reducerea deșeurilor alimentare și practici agricole mai bune.

Nicio soluţie nu va fi suficientă pentru a ne păstra în limitele globale, a subliniat Marco Springmann de la Universitatea Oxford.

Dar, dacă toate soluţiile ar fi implementate împreună, ar fi posibilă hrănirea în mod durabil a unei populaţii în plină creştere. Însă fără acțiuni concertate, impactul alimentaţiei noastre asupra mediului ar putea crește cu 50 până la 90% până în 2050, datorită creșterii populației și a regimurilor tot mai bogate în grăsimi, zahăr și carne, adaugă autorul principal al studiului, apărut la câteva zile după publicarea de către ONU a unei evaluări științifice alarmante privind accelerarea încălzirii globale.

În special, creșterea animalelor are un impact puternic, animalele generând emisii ridicate de metan – gaz cu efect de seră mai puțin persistent decât CO2, dar cu efect mai mare asupra încălzirii.

Producerea cărnii este, de asemenea, sinonimă cu consumul de apă: pentru a produce 500 g de carne de vită, este nevoie de aproape 7.000 de litri de apă.

Potrivit autorilor, reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare cauzate de probleme simple de gestionare ar putea, de asemenea, să reducă impactul asupra mediului cu 16%.

Oamenii de știință subliniază rolul educației și necesitatea unei reforme a industriei.

Este nevoie de o abordare globală, în termeni de politică şi industrie, pentru a permite aceste schimbări în tiparele alimentare, pentru a le face mai sănătoase, mai bazate pe plante şi cât mai atrăgătoare pentru cel mai mare număr de oameni, conchide Marco Springmann.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:49

Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani

Născută pe 8 iunie 1908 în statul brazilian Rio Grande do Sul, călugărița Inah Canabarro Lucas a devenit călugăriță catolică la începutul...

Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani
Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație